Masakr ve sněhové bouři

with Žádné komentáře

Když slavná britská celebrita, kuchařská hvězda Nigella Lawson vymýšlela pojmenování pro tento báječný nepečený dezert ze sněhového bezé a granátových jablek, netušila, jak tento název  pro její budoucí vývoj, bude tento název příznačný.

Nedávná sněhová bouře se na Spojené království přiřítila s nebývalou silou, zasypala celé Skotsko, a v životě Nigelly se děje něco, co se dá klidně nazvat masakrem. Při probíhajícím soudním procesu o zpronevěře více než sedmi set tisíc liber, to je více než 23 miliónů korun, jejími osobními asistentkami sestrami Elizabetou a Francescou Grillovými, se tato trestní kauza změnila v bojiště mezi Nigelliným bývalým manželem Charlesem Saatchi a samotnou Nigellou, když ze zveřejněného emailu  vyšlo  najevo, že Nigella údajně šňupala kokain, kouřila marihuanu a nadměrně užívala léky proti bolesti. Nigella se musela opakovaně dostavit k soudu, kde více než sedm hodin pod přísahou podávala svědeckou výpověď, mimo jiné i o svém osobním životě.

Ale nepochybně tato“ domácí bohyně“, jak ji Britové rádi nazývají, je přímo jejich národním pokladem. Sama Nigella dodává, že název její knihy o pečení „Jak být domácí bohyní“ je více touhou stát se bohyní, než aby jí sama byla. Nikdo jí však jinak neřekne. Nigella Lawson je značkou, na kterou se slyší. Vydala několik úspěšných kuchařských knih, jichž se po celém světě prodalo více než 3 miliony, a má za sebou několik úspěšných televizních seriálů jak v Británii, tak ve Spojených státech, získala řadu ocenění. Je velmi oblíbená a má své kouzlo pro všechny: muži ji milují proto, že s ní chtějí být alespoň u obrazovky (zejména díky jejím sexy křivkám a flirtování při vaření), a ženy ji milují neméně, protože chtějí být jako ona. Ačkoliv se Nigella brání, že není profesionální kuchařkou a vaří spíše pro potěšení, její doporučení, co se týče vaření, se berou opravdu vážně. Když v roce 2006 při přípravě tradiční vánoční krůty navrhla, aby byly přílohové brambory opečeny na husím sádle, což je pro ostrovní obyvatele spíše něco hodně nezdravého, největší supermarkety zaznamenaly tak zvýšenou poptávku po husím sádle, že se prodej této najednou nezbytné vánoční suroviny zdvojnásobil; nakonec prodejci nebyli ani schopni tak rychle reagovat na zvýšenou poptávku a nastalo šílenství, kde ho sehnat. Když o rok později Nigella představila své recepty se švestkami, jejich roční prodej v Británii vzrostl překvapivě o 30%.

O její oblíbenosti  i v Americe svědčí pozvání od ministerského předsedy Tonyho Blaira v roce 2003, aby při příležitosti oficiální návštěvy prezidenta George W. Bushe ve Spojeném království sestavila a dohlížela na podávané menu, a to jen proto, že manželka amerického presidenta Laura si oblíbila její recepty. Nigellina polévka pak byla podávána jako předkrm.

Nigella by velmi ráda získala větší část lukrativního amerického trhu nejen co se týká počtu prodávaných knih, jak se jí to daří v Británii, ale také s její vlastní televizním pořadem. A právě nyní zůstává velkou otázkou, zda se tak stane po jejím přiznání, že příležitostně brala kokain a kouřila marihuanu.

Jedno je ale jisté, Nigella a její právní bitva již dva týdny zaměstnává televizní zpravodajství a plní první stránky britských deníků. Většina hlasů se shoduje v tom, že Nigella z tohoto boje vyjde silnější než kdykoliv předtím, zatím tomu však mnoho nenasvědčuje. I přes podporu sympatizantů její reputace nepochybně zaznamenává těžké otřesy  a zda stále zůstane pro národ „domácí bohyní“, není vůbec jisté.

Masakr však při přípravě tohoto lehkého, rychlého a nenáročného dezertu pocítíte také. Základní surovinou jsou mimo sladkého sněhového bezé granátová jablka, z nichž teče a stříká šťáva barvy krve bez jakéhokoliv varování. Nejčastěji právě vydlabávání semínek nejvíce odrazuje od nákupu a konzumace tohoto ovoce.

Nabízím návod, jak rychle získat z granátového jablka chutná a šťavnatá semínka, aniž by vaše kuchyň vypadala jako po zásahu mafiánské jednotky.

Granátové jablko rozpulte a jeho polovinu zrníčky nasměrujte dolů k misce. Vezměte velkou dřevěnou vařečku a do granátového jablka prudce udeřte a opakujte tak dlouho, dokud všechna zrníčka nevypadnou. Zrníčka můžete lehce přidržovat rukou a také snadněji oddělíte případně odpadlou bílou dužinu. Doporučuji vzít si zástěru, velký igelitový bryndák anebo aspoň tmavě červené tričko, tahle činnost určitě nepatří mezi nejčistší. Občas nějaké zrníčko odpadne tam, kam nemá, a šťáva teče někdy proudem. Avšak více se neobávejte, odměnou vám bude jedna z nejzdravějších lahůdek, nazývaná super potravinou, a za to to opravdu stojí.

Recept na Masakr ve sněhové bouři

Suroviny pro 6 osob:

500 ml smetany ke šlehání
8 velkých bezé  hnízd (k dostání u Marks and Spencer či v Tescu), možno použít sněhové bílkové  cukroví (pusinky)
3 granátová jablka, středně velká
mletá skořice
pruhy pomerančové kůry na ozdobu

Postup:

Ve vychlazené kovové nebo skleněné míse ušlehejte smetanu, ale ne příliš do tuha, měla by mít lehkou konzistenci. Smetanu neslaďte, proklatě sladké bezé to udělá za vás. Nadrolte na menší kousky sněhové cukroví a ponechte si asi 1-2 kousky na ozdobu. Rozpulte granátová jablka a vařečkou a poklepáváním nechte vypadat semínka nejdříve do misky nebo hlubokého talíře. Odeberte pár semínek na ozdobu a zbylou většinu přidejte do šlehačky. Ze zbytku granátových jablek vymačkejte trochu šťávy, ale jen tolik, aby tekutina nerozředila ušlehanou smetanu. Směs lehce zamíchejte velkou lžící a přendejte do servírovací mísy nebo rozdělte do menších misek. Ozdobte odebranými granátovými semínky a na větší kusy rozlámaným sněhovým bezé. Nakonec přidejte podle chuti trochu mleté skořice a dlouhé proužky pomerančové kůry.

Výborný recept pro sváteční vánoční nebo silvestrovský stůl. A držte palce Nigelle!

Psáno pro lidovky.cz