Lemon curd. Anglický citrónový krém

with Žádné komentáře

Ingredience:

Pro 6 – 8 menších zavařovacích skleniček

300 g pískového cukru
8 vajec velikosti M + 4 žloutky
250 g studeného nesoleného másla
3 větší bio citróny, kůra a šťáva

Postup:

Nejdříve na jemném struhadle nastrouhejte kůru ze 3 citrónů a poté z nich vymačkejte šťávu. Pokud šťáva má pecky, odstraňte je, není nutné však šťávu prolít přes sítko.

Nyní si připravte hlubší velkou skleněnou nebo keramickou mísu a do ní rozklepněte celá vejce a 4 žloutky. Poté přidejte cukr, citrónovou šťávu a nastrouhanou kůru a vše kovovou metlou promíchejte. Připravte si hrnec, nalijte do čtvrtiny studenou vodu a na mírném ohni pomalu zahřívejte. Na hrnec položte mísu se všemi surovinami, kromě másla, a za stálého míchání metlou směs šlehejte. Vodní lázeň se nesmí dotýkat mísy. Jakmile se směs zahřeje více, je nutné stále metlou šlehat a mít směs pod kontrolou, pokud směs se začne vařit, hrozí efekt míchaných vajíček a odtud již není cesty zpátky. Proto směs stále míchejte a kontrolujte.

Vložte na malé kostky nakrájené máslo a stále směs míchejte. V okamžiku, kdy je směs zahřátá až k bodu varu, tedy že se začínají objevovat malé bublinky na hladině a směs začne houstnout, sejměte hrnec z ohně a stále ještě míchejte, aby se nevytvořili hrudky. Jakmile je směs dostatečně hustá tedy zůstává na obrácené straně lžíce, ihned sejměte mísu z vodní lázně a citronový krém je hotový. Nyní nechte krém vychladnout, pokud ho chcete hned použít anebo ještě teplý nalijte do sterilovaných sklenic a uzavřete je. Uchovávejte v ledničce nebo v chladné místnosti. Můžete krém i zamrazit, pak vydrží i 3 měsíce.