Spaghetti a lla gricia, aneb když pepř je jednou z chuťových hvězd

with Žádné komentáře

Spaghetti a lla gricia je jedno z nejstarších jídel, údajně vzniklo již v roce 400 našeho letopočtu v samotném Římě. Jde o pokrm těstovinový a je také známý pod názvem “ bílé amatriciana”.

Co se ale neví je, odkud pochází slovo grici a má se za to, že se odvolává na řecké označení pro pekaře, kteří byli v antickém Řecku velmi vážení. Co je však jisté je, že pasta a la gricia je jedním z nejjednoduších pokrmů, nejen pro svoji snadnou přípravu, ale také pro svých pár ingrediencí, jenž k přípravě potřebujete. Ideální pro divnou dobu! Ale chuťově jde o zcela luxusní pokrm, ke kterému se budete mnohokrát vracet. Dokonalé sloučení slaniny a ovčího sýra s těstovinami je hotové za chvilku, jen přesně následujte postup. Čerstvě namletý černý pepř je jednou z chuťových hvězd tohoto pokrmu.

Spaghetti alla gricia

Ingredience:

500 g spaghetti
200 g sýr pecorino (nebo parmazán)
čerstvě namletý černý pepř
2 asi 1/2 cm plátky pancety nebo jiné slaniny či uzeného vepřového laloku (guanciale)

Postup:

Nejdříve si připravíme sýr Pecorino, nastrouháme na co nejmenším struhadle, které máme, tedy jako třeba když strouháme muškátový oříšek nebo syrové brambory na kaši.

Začneme tím, že si uvaříme spaghetti do stadia předběžnému stadiu al dente, tedy odstavíme asi o 2 minuty dříve. Berme na vědomí, že se spaghetti ještě budou na pánvi chvilku vařit. Spaghetti necháme zatím v hrnci, nesléváme je.

Mezitím na velké pánvi na sucho usmažíme slaninu na kostičky do křupava. Jakmile je slanina hotová, vyndáme jí lžící s dírkama, aby v pánvi zůstal tuk ze slaniny a dáme ji stranou. Do pánve s tukem velkoryse přidáme pepř, asi 20x zatočíme mlýnkem, a na středním plameni necháme chvilku ovonět. Poté přidáme dvě lžíce vody z těstovin a vše spojíme. Začneme přidávat spaghetti naběračkou na těstoviny a tím i se na pánev dostane další voda, ve které jsme spaghetti vařili. Zahřejeme a přidáváme opatrně další vodu, dokud jí spaghetti vsáknou. Stále spaghetti mícháme, tedy asi tak jako když děláme salátový dressing, spojíme tuk ze slaniny, vodu ze spaghett a pepř.  Pánev nyní sundáme z ohně na 30 sekund až 1 minutu a poté přidáme nastrouhaný sýr ve dvou, třech várkách, ale ne pomalu, ale také ne najednou. Jak se sýr přidává postupně, zabrání se tomu, aby se vytvaroval do hrudek, tedy se musí rovnoměrně rozprostřít do spaghett a roztát. Při přidávání sýra se směs musí stále míchat. Tím se vytvoří omáčka a stále se při tomto míchání přidává voda ze spaghett, aby omáčka měla správnou konzistenci. Nevadí, ale když je trochu řidší, neboť jakmile se pokrm zchladí, omáčka trochu zhoustne. Poté dáme pánev zpět na plotnu a při střední teplotě přidáme slaninu a zamícháme. A je hotovo! Ihned servírujeme. Ozdobíme bazalkou, pokud ji máme.

Spaghetti alla gricia. Pokrm vyniká snadnou přípravou, i počtem ingredienci, které k přípravě potřebujete.