Vegetariánské voňavé kari s máslovou dýní a cizrnou. Prohřeje tělo i duši

with Žádné komentáře

Kari není nikdy dost! To je moje krédo, protože jde o pokrm navýsost chutný, zahřívací a exotický. Je navíc velmi snadný k přípravě. Mějte doma rýži basmati a čerstvý koriandr, můžete tyto suroviny smíchat v koraindrovou rýži, ať je vaše vychutnání si voňavých chutí dokonalé.

Kari také prohřeje tělo i duši, i proto je tak oblíbené. Abyste zdárně přečkali dobu, kdy nikdo neví co  přijde a jak dlouho nás ještě zima i viry potrápí, je dobré si připravit něco voňavého do misky na zahřátí. Kari!

A pokud se ptáte, proč třeba kari v misce, odpověď je jednoduchá. Kouzlo exotických jídel si vás získá nejen svou aromatickou chutí a právě i svým servírováním. A pocit, že držíte v rukou misku, která vás zahřívá do dlaní a v ní voňavé kari s bělostnou rýží anebo chlebovými plackami, tak to je ten praávý lék na přežití v nevlídném počasí.

A pokud si myslíte, že příprava kari je složitá, mýlíte se. Vegetariánské kari je hotové za půl hodinky. Ozdobte zrníčky granátového jablka a už si vychutnávejte ty nejlepší chutě.

Vegetariánské kari s máslovou dýní, rajčaty, cizrnou a koriandrem

Ingredience:

6 lžic rostliného oleje
1/2 středně velké máslové dýně
2 středně velké cibule
6 stroužků česneku
4 tyčky řapíkatého celeru
2 lžíce jemně nasekaného čerstvého zázvoru
2 lžíce kari koření (jemnější nebo středně pálivé)
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mleté kurkumy
700 g rajčat (může být i z konzervy)
1 plechovka cizrny ve vlastním nálevu
1 lžíce koření garam masála

K servírování:

hrst čerstvého koriandru
bílý jogurt
zrníčka z granátového jablka

Postup

Nejdříve si oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Stroužky česneků rozdrťe nožem, oloupejte slupku a nasekejte nahrubo. Dýni oloupejte, vyjměte semínka a nakrájejte na menší kostky. Řapíkatý celer nakrájete na kolečka.

Ve větším hlubokém těžkém kastrolu nechte prohřát olej a osmažte cibuli, řapíkatý celer a dýni. Česnek přidejte po chvilce osmahnutí do kastrolu spolu s jemně nasekaným čerstvým zázvorem. Přidejte 2 lžíce jemnějšího mletého kari prášku, mletý koriandr, kurkumu a krátce osmahněte. Nakrájejte na kostky rajčata, ( anebo přidejte dvě plechovky naložených rajčat) přidejte do kastrolu, přilijte trochu vody a nechte mírně vařit 25 minut, dokud kari nezhoustne. Občas zamíchejte.

Cizrnu opatrně slijte, ale ne úplně, ponechte hustší směs na dně plechovky  a přidejte do směsi a krátce povařte. Dochuťte solí, pepřem a polévkovou lžící garam masály. Na závěr přidejte lístky čerstvého koriandru a při podávání ozdobte a zjemněte bílým jogurtem a zrníčky granátového jablka. Podávejte s rýží basmati vařenou v páře nebo s teplými chlebovými plackami.