Minestrone – nejlepší polévka na světě, tvrdí Italové

with Žádné komentáře

Začněme pěkně popořádku. Minestrone je italská polévka. Je příjemně lehká, ale můžete si jí připravit jako velmi vydatnou a připravuje se vlastně se vším, co máte po ruce, tím je velmi rozmanitá. Můj oblíbený kuchař Georgio Locatelli, Ital každým coulem a jeden z nejobdivovanějších kuchařů ve Velké Británii tvrdí, že je to nejlepší polévka na světě! Já mu věřím, byla jsem v jeho michelinské restauraci v Londýně, kde se jídlo servíruje s noblesou, avšak velmi jednoduše, chutně a s respektem k surovinám. Věřím mu také proto, že jsem s ním osobně o gastronomii mluvila a vím jaké má zapálení pro věc a jak je profesionální.

Georgio tvrdí, že je to jedno z mála jídel, které spojuje zemi a to přesto, že každý minestrone dělá jinak, a to právě podle zeleniny, která je vzhledem k sezóně (nebo k v naší divné době) k dispozici.

Tak pojďme na to!

Já předkládám svůj recept, který je trochu jednodušší, polévka není tak hustá a nepřidávám slaninu. Nechme minestrone vyznít tak jak je, pro chuť je nutné použít i bylinky, nejlépe, tymián, šalvjej, oregano či rozmarýnu. Klidně použijte zeleninový vývar, i když kuřecí mu přidá více chuti, a pokud nemáte, nevadí, jen polévku dobře okořeňte. Zda použijete i kousek parmazánu na závěrečné dochucení na talíři je na vás, já si schovávám tvrdé okraje a ty pak do polévky nastrouhám nebo když už zbývá malý kousek, tak ho celý přidám do polévky. Dodá polévce úžasně pikantní chuť.

Minestrone – aneb co dům dá

Ingredience:

2 menší cibule
6 stroužků česneku
3 lžíce olivového nebo jiného rostlinného oleje
2 větší brambory
2 kousky mrkve
1 kořenová petržel
2 pastiňáky
4 tyčky řapíkatého celeru
1/2 kedlubny
hrst zelených fazolek
stonková či jiná brokolice
asi 10 cherry rajčat nebo 2 velká rajčata
1 malá červená a žlutá paprika
1 malý rajčatový protlak
1 plechovka máslových fazolí
zeleninový vývar
mořská sůl, čerstvě namletý pepř, bobkový list, tymián, kmín
parmazán na dochucení

Postup:

Nejdříve si připravíme všechnu zeleninu, omyjeme ji, oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky, česnek i se slupkou rozdrtíme nožem, poté oloupeme a nakrájíme na plátky. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli, česnek, bylinky a vše osmahneme. Přidáme postupně další zeleninu, (kromě brokolice, papriky a rajčat) a ještě osmahneme. Zalijeme vařícím vývarem, případně jen horkou vovou a vaříme asi 10 minut. Mezitím si nakrájíme rajčata a papriky na kostky a přidáme do polévky spolu s rajčatovým protlakem. Nakonec přidáme naložené fazole, které jsme předtím slili, ale pokud zůstane v konzervě dole trochu vody a kaše z fazolí, přidejte ji také do polévky. Povaříme asi 5-7 minut a pak už jen přidáme brokolici a sejmeme z ohně.

Ochutnáme, případně dochutíme solí, pepřem či přidáme špetku chilli papriček. Servírujeme s nastrouhaným parmazánem, případně pokud máme kůrku z parmazánu, vložíme ji do hrnce spolu se zeleninovým vývarem. Zelenina se dá různě obměňovat, ideální je také cuketa, i dýně, nakonec přidejte také listovou zeleninu jako je kadeřávek, zelí, kapusta, pokud máte.