Chilli con carne – Mexická klasika pro divnou dobu

with Žádné komentáře

Také se vám zdá, že vaříte stále stejné osvědčené recepty dokola? A už jste se přejedli české kuchyně? Tak tento recept je stvořený právě pro vás!

Ideální pro oběd i večeři a u nás to muži s radostí jedí jako tzv.” dopolední gáblík”.  Každopádně jde o pokrm, který může být v ledničce připraven okamžitě k jednoduchému servírování.

Receptů na chilli con carne je mnoho, já ráda experimentuji se závěrečnou chutí této pikantní zahřívací pochoutky. Přidávám to, co umí jen američtí kovbojové anebo mexický food truck v Santa Monice u L. A. Možná očekáváte různé druhy chilli appriček, ale existují i tajné ingredience jako je silné espresso anebo hořká čokoláda. Tajemství úspěchu je také v řádném osmahnutí mletého masa na pánvi, kdy se po odpaření vody začne uvolňovat tuk z masa. Mleté maso musí být orestováno do stádia, kdy bude úplně rozdrobené, tedy žádné kousky ani hrudky masa. Poté už si jen pohrajete s chutěmi a máte vyhráno.  Servírujte s rýží, pečivem, tortilou anebo s lupínky doriots. Vše je skvělé!

Chilli con carne. Mleté maso s chilli

Ingredience:

1 kg hovězího mletého masa
2 lžíce oleje
3/4 l hovězího vývaru
1 lžička mleté lahůdkové papriky
1 lžička mletého římského kmínu
1/2 lžičky cayenského pepře
mořská sůl
50 g hořké čokolády anebo šálek silného espressa
čerstvý koriandr nebo plocholistá petržel

Na rajskou omáčku:

1 velká cibule
6 stroužků česneku
3 lžíce olivového oleje
2 plechovky sekaných rajčat

Postup:

Nejdříve si připravíme rajskou omáčku. Ve větším těžkém hrnci, který již bude i pro celý pokrm, si rozehřejeme olej, přidáme na malé kostičky nakrájenou cibuli a osmahneme. Poté přidáme rozdrcený česnek a osmahneme vše do zlatova. Poté přidáme 2 plechovky nasekaných rajčat ve vlastní šťávě a necháme na mírném ohni za občasného míchání vařit. Mezitím si připravíme maso. Na velké hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahneme na ní mleté maso. Stále mícháme a restujeme až do stádia, kdy se všechna voda vypaří a maso bude lehce hnědé na téměř suché pánvi. Poté přidáme koření – papriku, římský kmín a cayenský pepř a vše promícháme.

Směs z pánve přendáme do hrnce s rajskou omáčkou, promícháme a zalijeme hovězím vývarem. Zakryjeme pokličkou a vaříme asi 1 hodinu, občas promícháme, případně dolijeme trochu vody. Jakmile je maso měkké, přidáme fazole a necháme prohřát. Nakonec přidáme nalámané kousky čokolády a necháme je rozpustit, anebo přidáme espresso. Poté ochutnáme, případně přidáme sůl a na kolečka nakrájenou chilli papričku pro větší pikantnost. Směs chilli con carene nemá  být hustá ani příliš vodnatá, tedy ji buď rozředíme anebo ještě povaříme aby zhoustla.  Zasypeme nasekaným koriandrem. Servírujeme s rýží, pečivem, trotilou anebo s doritos lupínky.