Mramorová bábovka

with Žádné komentáře

Absolutní klasikou je mramorová bábovka. Existuje mnoho receptů jak si ji připravit, existuje mnoho variant. Já jsem pojala ale recept na mramorovou bábovku trochu vážně a řekla jsem si, že zapomenu na všechny recepty na bábovky s variantami různých těst, kde se také do bábovky přidává kakao, tedy se “mramoruje”  a připravím recept tak jak správně má být: tedy klasickou mramorovou bábovku.

Tajemství je nejenom v dobrých surovinách, tedy kvalitní mouce a čerstvých vajec, ale také v pravém poctivém kakau. Dejte si tu práci a nejdříve našlehejte sníh do měkkých špiček, jen tak totiž docílíte, že bábovka bude pěkně nadýchaná. Kolik přidáte kakaa záleží jen na vás, mějte však na paměti, že pokud přidáte více kakaa bude kakaové těsto těžší a trochu hutnější. To však neodradí všechny, kdo kakaovou náplň milují a vychutnávají si právě v této bábovce krásnou rovnováhu vanilkového a kakaové třeného těsta.

Pravá mramorová bábovka

Ingredience:

pro středně velkou formu, tedy asi pro 8 osob

5 vajec, oddělíme žloutky a bílky
200 g jemného pískové cukru
200 g másla + kousek na vymazání formy
1 lžička vanilkového extraktu
špetku soli
150 g hladké mouky
50 g škrobové moučky
2 g prášku do pečiva
3 vrchovaté lžíce kakaa

Postup:

Nejdříve si předehřejeme troubu na 170 °C. Poté si vymažeme máslem formu na bábovku a psypeme lehce polohrubou moukou.

Do čisté mísy kuchyňského robotu dáme bílky, špetku soli a vyšleháme v sníh. Postupně přidáváme třetinu cukru a dále šleháme bílky do měkkých špiček. Přendáme do jiné mísy a dáme stranou. V míse kuchyňského robotu vyšleháme žloutky se zbylým cukrem do pěny, postupně přidáváme máslo a vanilkový extrakt a stále šleháme. Odměříme a smícháme sypké suroviny, tedy prosijeme mouku, přidáme prášek do pečiva a škrobovou moučku.

Nyní snížíme chod robotu a pomalu a postupně střídavě budeme přidávat mouku a vyšlehaný sníh. Nakonec větší polovinu směsi opatrně přelijeme do bábovkové formy a zbylou část necháme v míse robotu, přidáme kakao a pomalu spojíme. Nakonec nalijeme do formy i těsto s kakaem a dáme do předehřátě trouby. Pečeme asi 40 minut, vyzkoušíme dotekem a špejlí, zda je bábovka upečená a vyjmeme z trouby. Necháme asi 20 minut ve formě vystydnou a vyklopíme na stojan nebo talíř. Posypeme moučkovým cukrem a krájíme na plátky.