Koláč s ricottou a červeným rybízem, vláčný tvarohový koláč

with Žádné komentáře

Pokud chcete své blízké potěšit a trochu zapomenout na starosti karantény, upečte jim velmi jednoduchý a vláčný koláč s ovocem. Tento recept je se sýrem ricotta, ten dodá vláčnost celému kousku. Vyrábí se i u nás, ale pokud neseženete, klidně můžete použít tučný tvaroh. Ricotta je sice chuťově malinko odlišná, není tolik kyselá a je jemnější, ale na chuti koláče se to až tak neprojeví. Ten stále zůstane vláčný a chuťově neotřelý.

Ovoce můžete použít jakékoliv bobulovité, já jsem použila mražený rybíz, abych si připomněla, že snad letos bude také dobrá úroda.

Koláč s ricottou a červeným rybízem

Ingredience:

190 g hladké mouky
200 g pískového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
špetku soli
3 vejce vel. L
2 kelímky po a 200 g sýra ricotta nebo tučného tvarohu
1 lžička vanilkového extraktu
113 g másla
1 šálek mraženého červeného rybízu, částečně rozmrazené

Postup:

Předehřejme troubu na 180° C. Částečně rozmrazíme rybíz.  V kuchyňském robotu vyšleháme vejce, ricottu a vanilkový extrakt do hladka. Odměříme si suché ingredience, vmícháme prášek do pečiva a pozvolna přidáváme do směsi vajec a riccoty. Nakonec vmícháme rozpuštěné máslo a rybíz. Těsto vlijeme do vymazané dortové formy o velikosti 23 cm v průměru a pečeme v troubě asi 50-60 minut.  Po vyjmutí z trouby necháme asi 15 minut vychladnout, teprve poté přendáme na servírovací talíř. Lehce pocukrujeme.