Co v divné době vařím já?

with Žádné komentáře

Pekáč buchet a k tomu i malý pekáček na buchtičky s vanilkovým pudinkem.

Pokud jste doma a máte karanténu, je to tak trochu jako prázdniny, když prší. Děti hrají hry nebo si čtou, sleduje se televize, či se mastí hry na počítači. Ideální čas pro zadělání těsta na buchty. Várka je pro velký pekáč buchet, náplň může být jakákoliv – tvarohová, povidlová, jablečná, ořechová či maková anebo jen s dobrou marmeládou a co zbyde dejte do menšího pekáčku a připravte k nim vanilkový krém anebo jen vanilkový pudink.

Ve své podstatě jde o jednuché a levné pečení, tak jak to dělávaly naše babičky. A trocha nostalgie také neuškodí.

Pekáč buchet a k tomu i malý pekáček na buchtičky s vanilkovým pudinkem.

Ingredience:

1kg hladké mouky
100 g másla + asi 10 g na pomazání
70 g pískového cukru
2 celá vejce
40 g čerstvého ( anebo odpovídající množství sušeného) droždí
větší špetka soli
asi 1/2 litru mléka
vanilkový extrakt, případně citrónová kůra

Postup:

Nejdříve si v misce připravíme kvásek. Rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžíci cukru a 6 lžic teplého mléka a zamícháme na kašičku. Zasypeme asi 2 lžíčemi mouky a necháme vzejít, což trvá asi 10 minut. Vše je již z odměřených surovin. V míse kuchyňského robotu smícháme mouku, sůl, cukr, vlahé máslo a teplé mléko, ve kterém jsme rozvkedlali vejce. Přidáme kvásek a hákem uhněteme v hladké těsto. Necháme v míse, zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi 1 hodinu vykynout.

Zahřejeme si troubu na 200°C, poté na pomoučněné pracovní ploše oddělíme 2/3 těsta, vyválíme ho a nožem rozdělíme na čtverce asi o velikosti 5 x 5 cm. Plníme povidly, krémovým ochuceným tvarohem či jinou náplní podle chutě a všechy rohy spojíme k sobě a vložíme do máslem vymazaného pekáče, přičemž každou buchtu na straně mažeme rozpuštěným máslem. Buchty nelepíme těsně k sobě, volně jen pokračujeme, dokud pekáč nebude plný. Necháme ještě chvilku vykynout, potřeme máslem a pečeme nejdříve 15 minut, poté snížíme teplotu na 175°C a dopečeme. Do menšího pekáčku poklademe malé “ buchtičky“ připravené ze zbylého těsta bez náplně, stejně pomažeme máslem a dáme také do trouby. Hotové můžeme pocukrovat a na polití připravíme vanilkový pudink.