Topinambur neboli jeruzalémský artyčok

with Žádné komentáře

Je znovu objevená lahodná kořenová zelenina, která, ač by se tak dalo odvodit z názvu, nemá žádný vztah k Jeruzalému ani to není druh artyčoku.

O co se tedy jedná? Česky jde o slunečnici topinambur, velmi nenáročnou rostlinu, kterou zužitkujete hned dvakrát. Jednou jako květ malé slunečnice do vázy nebo pro okrasu zahrady a podruhé si pochutnáte na jejích hlízách.

Navíc topinambur je proklatě zdravý! Obsahuje velké množství draslíku, železa, fosforu, vitamínů skupiny B a zejména inulinu, což je polymer fruktózy, tedy velmi zdravá složka pro diabetiky. Neobsahuje olej a zejména neobsahuje škrob, čímž se liší od běžných brambor.

Doložený původ topinamburů pochází z let 1605, kdy tuto zeleninu nalezl francouzský geograf a cestovatel Samuel de Champlain v americkém Cape Code na zahrádce domorodců. Rostlinu vzal s sebou do Francie, odkud se později rozšířila. Původ názvu „jeruzalémský artyčok“ je však stále nejasný. Jméno prý vychází z italského slova pro slunečnice – girasole a byl používán italskými přistěhovalci v Americe, a jméno artyčok údajně přidali Angličané, vycházející z podobnosti k artyčoku.  Český název topinambur, který se používá v jiných zemích snad kromě Itálie velmi vzácně, pochází z brazilského slova tupinambá a údajně vznikl omylem, když se roku 1650 dostali k papeži spolu s hlízami i vyslanci brazilského kmene Tupinambá.

Pokud máte tento klenot na zahrádce, neváhejte vykopat kořeny, neobávejte se hlíz plných zeminy a nebojte se ušpiněného dřezu, nakonec se vám pod studenou vodu objeví krásné světle béžové hlízy s vnitřkem jako drahokam. Sezóna je právě v plném proudu, a tak to bude až do března. Topinambury uchovávejte v písku nebo jen tak neomyté zabalené v papírovém sáčku ve spodní přihrádce v ledničce. Hlízy jsou mrazuvzdorné, takže pokud mrazy povolí, máte v zimě čerstvou zeleninu ze zahrádky ihned k dispozici.

Pevné, hladké hlízy topinambur se upravují podobně jako brambory. Jejich chuť je však neotřele rafinovanější, jemnější, sladší a nejzajímavěji vynikne ořechová příchuť, která se zasloužila o větší zájem o tuto rostlinu. Hlízy se upravují mnoha způsoby, pečením, dušením, v syrovém stavu do salátů, ovšem nad všemi těmito úpravami vítězí topinamburová polévka. Francouzskými gurmány byla tato skromně vypadající kořenová zelenina vyhlášena v roce 2002 na francouzském veletrhu gurmánů v Nice nejlepší původní zeleninou pro přípravu polévky. A Francouzi asi o tom vědí své.

Topinamburová polévka

Přináším recept na levnou a výbornou polévku z jeruzalémských artyčoků. Pro fajnšmekry, kteří rádi nechají vyznít přírodní chuti pokrmů, doporučuji vynechat česnek nebo jen přidat jeden stroužek. Topinambura výborně ladí s máslem. Polévku nezahušťujte ničím, pokud budete opatrní s vývarem, vykouzlíte tu správnou krémovou texturu. Počítejte s tím, že polévka sama po vychladnutí mírně zhoustne. Má jemně krémovou barvu a přidávat do této polévky smetanu jinak než na ozdobu je hřích, nechte vyznít její přirozeně oříškovou chuť. Tuto chuť skvěle doplňuje nasekaná hladká petrželka a případně lžíce másla.

Rozpis pro 4 osoby:

650 g jeruzalémských artyčoků
50 g másla
1 jemná cibule, třeba banánková
2-3 stroužky česneku
1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru (může být z bujónu)
sůl, barevný pepř
čerstvá listová petržel
podle chuti strouhaný parmazán

Příprava:

Hlízy topinambur dobře omyjte a oloupejte, odstraňte všechna hnědá očka a skvrnky. Nakrájejte na hrubší kousky. Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte na jemno. Ve větším hrnci rozehřejte máslo (nebo olivový olej) a přidejte cibuli a česnek, lehce osmahněte, dejte však pozor, aby nezhnědly. Přidejte topinambury a dále pokračujte v smažení asi tak 10 minut. Poté přidejte nejlépe horký kuřecí vývar a nechte vařit asi 25 minut, než topinambury změknou. Poté přendejte do mixéru nebo mixérem na přípravu omáček opatrně rozmixujte na hladkou směs. Ochuťte solí a čerstvým pepřem.

Polévka nejlépe chutná s plnou hrstí čerstvě nakrájené petrželové natě nebo například s čerstvě ugrilovanými hlavičkami zeleného chřestu. Případně můžete podávat jen s čerstvě nastrouhaným parmezánem.

Pokud nejste polévkoví nebo vás odradí nevýrazná barva a konzistence polévky, zkuste zapečenou topinamburu s bobkovým listem. Je to způsob, jaký nabízí slavný Jamie Olivier, vypadá to jako opečené čtvrtky brambor a zjistíte, že topinambura je skvělá.

Pokud však chcete omráčit hosty na party, připravte topinamburové lupínky s mořskou hrubší solí. Hlízy jednoduše nakrájejte na tenké plátky, dejte na plech potřený olejem, osolte hrubou solí a ve vyhřáté troubě nebo na grilu pečte asi 15 minut. Pravidelně kontrolujte, během chvilky mohou být spálené! A dejte hádat hostům, co vlastně jedí. Ale víc neprozrazujte!

Potvrzuje to i anglický zahradnický mistr David Frary, který vás mimo návodu k pěstování této plodiny upozorní na jediný problém s topinamburou:

„…způsobuje větry. Ne ty jemné, které umí jen dámy, ale spíše takové připomínající rachot vojenské pochodové kapely.”