Tradiční domácí chleba bez hnětení za 15,- korun

with Žádné komentáře

Nevím, co mě na tomhle receptu víc překvapilo… skutečnost, že boří všechny mýty o tom, že dobrý, doma pečený chleba musí být beze všech pochyb vždy řádně uhnětený, nebo jeho pořizovací cena.

kůrka může krásně popraskat

Když si přečtete jakoukoliv knížku o pečení chleba, největší důraz se klade na řádné zpracování těsta a jeho kynutí. Největší král v pečení, Paul Hollywood, v Británii obdivovaný nejen pro svoji podobnost s Georgem Clooneym, ale i pro své ocelově přísné pohledy porotce v pořadu The Gret British Bake Off, o přípravě chleba jasně říká: Nejdůležitější je hnětení.

Jak může tenhle recept fungovat bez hnětení, je mi záhadou. Možná to vyrovná poměrně dlouhé kynutí, a nějaké to překládání těsta je v receptu také.

Každopádně jsem neodolala a tenhle recept od mojí kamarádky Evy jsem vyzkoušela. Výsledkem byl fantastický nadýchaný chutný pecen, kterému se nedá vytknout vůbec nic. Není to lepší než kupovat v supermarketu chleba, do kterého melou staré neprodané bochníky? A navíc provoněný domov také není od věci. Nějak najednou všichni zjihnou…

Ingredience na 1 bochník:

3 hrnky hladké mouky, nejlépe pšeničné tmavé chlebové, dokonce lze údajně použít i běžnou hladkou mouku, nikoliv chlebovou, ale experimentujte i s žitnou, špaldovou, chléb bude těžší a uvnitř vlhčí a tolik nenakyne,
1 vrchovatá lžička sušeného droždí
2 lžičky soli
2 lžičky drceného kmínu
1,5 hrnku vody běžné pokojové teploty, vlažná voda je mýtus
Podle chuti je možné přidat cibulku, česnek, semínka, škvarky, bylinky, jen doporučuji přidávat až po vykynutí, aby přísady kynutí neohrozily.

Postup:

Do hlubší mísy nasypeme mouku, rozdělíme na dvě části, do jedné dáme sušené droždí a do druhé sůl. Sůl by neměla přijít do přímého kontaktu s droždím, brání kynutí. Přidáme drcený kmín, vodu a zamícháme vařečkou. Směs je docela nevzhledná, ale nelekejte se. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teple alespoň 8 – 12 hodin, nejlépe přes noc. Vykynuté těsto vyndáme na pomoučněnou plochu a stěrkou vytáhneme na placku asi 2 – 4 cm tlustou. Těsto přeložíme na třetiny ze shora a zdola a na třetiny zprava a zleva. Takto upravený čtverec přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut vykynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 230 °C a necháme v ní nahřát pekáč nebo zapékací mísu s pokličkou, ve které budeme chleba péct. Po 30 minutách pekáč nebo mísu opatrně vyndáme a vykynuté těsto přendáme do nahřátého pekáče. Ještě můžeme posypat kmínem nebo semínky. Pečeme 30 minut při 230 °C. Sundáme pokličku a dopečeme dalších 10 – 15 minut.

Horký chleba necháme chvilku stydnout ve formě a pak vyklopíme. Necháme dokonale zchladnout; pokud se neudržíte a jíte chléb ještě horký, může vás postihnout bolení břicha. Kdo by ale odolal, že?

Autoři receptu garantují cenu jednoho bochníku včetně elektrické energie 15,- Kč, pokud chcete více ušetřit a máte dostatečný počet strávníků, pečte rovnou dva!

Dobrou chuť!