Anglická sekaná

with Žádné komentáře

Příznivci stránek Tastejourney.cz  si povzdechli nad složením publikovaných receptů a mají tak trochu pravdu: nadmíru pečení a sladkého a málo masa. Ne, nejsem vegetarián a ani nejsem vtažena do britského šílenství o pečení. Jen jsem chtěla, aby masový recept byl trochu jiný a hlavně nějak spojen s Anglií. A tenhle opravdu je.

anglicka_sekana_01

Vyzkoušejte sekanou jinak! Upečte ji ve formě, aby měla krásný tvar, a experimentujte s novými chutěmi. Výhoda tohohle receptu je, že se dá podávat jako samostatné jídlo s bramborovou kaší, jen tak samotný jako masový chlebíček s chlebem a salátem nebo i jako italský chlebíček doplněný těstovinami a rajskou omáčkou.  A nedejte se odradit jinou strukturou, je to masový chlebíček z předem osmaženého mletého masa, na chvilku zapomeňte na sekanou od maminky a jen si užívejte jiné, výraznější chuti.  Nešetřete na kvalitě masa a určitě nevynechejte anglickou slaninu. Je to taková anglická sekaná s italským šmrncem.

Ingredience:

pro  6 – 8 osob

800 g mletého masa, nejlépe směs ½  hovězího a ½ vepřového masa
2 menší žemle nebo bílé toasty, mohou být i tvrdé
větší šálek mléka k namočení pečiva
hrstka sušených hub (namočit v teplé  vodě nebo mléce)
2 střední pórky
80 g libové anglické slaniny
3 stroužky česneku
hrudku másla na opečení pórku
malý šálek strouhaného parmazánu
mořská sůl a nahrubo namletý  hruší pepř ( prosím, jen ne mletý pepř z obchodu)

Postup:

Nejdříve si zahřejte troubu na 200 °C a vyložte hranatou chlebíčkovou formu (velkou na srnčí hřbet, nebo dvě menší o velikosti 21 cm) pečícím papírem. Namočte sušené houby do teplé vody nebo mléka. Bílé pečivo nakrájejte na kousky a ponořte do misky s mlékem. Pórek zbavte tuhých tmavých listů, omyjte, nakrájejte na menší kousky a opět na sítku propláchněte vodou. Pórek krátce  poduste na másle, neměl by však zhnědnout, spíše změknout a pak jej odeberte z hrnce a dejte stranou. V hrnci poduste anglickou slaninu a poté přidejte mleté maso  a osmahněte ze všech stran až zhnědne. Houby vyždímejte a případně nakrájejte, pokud jsou příliš velké. Přidejte k masu spolu s rozdrceným česnekem a ještě krátce osmahněte. Odstavte z ohně a přimíchejte podušený pórek, namočenou housku, okořeňte opatrně solí a pepřem, přidejte nasekanou petrželku a nastrouhaný parmazán a promíchejte. Mějte na paměti, že slanina je sama o sobě slaná a parmazán má také velmi silnou chuť, takže se solí šetřete. Zamíchanou masovou směs napěchujte do formy (nebo do dvou forem) a pečte v troubě asi hodinu. Pokud by se zdálo, že na povrchu je příliš opečená, zakryjte alobalem. Když je maso propečené, vyndejte a nechte ještě ve formě chvilku stát, aby se sekaná usadila. Poté opatrně vyndejte a krájejte na plátky.  Pro náročné labužníky a hledače chutí, doporučuji podávat se slaným rebarborovým kompotem. Se zapečenými fíky doporučuje Nigel Slater!

Dobrou chuť!