Kámasútra na talíři

with Žádné komentáře

The Curry Inn 84

Myslíte si, že je normální vydat se na indickou večeři padesát kilometrů, když v Británii je skoro každá druhá restaurace, jak jinak než, indická? Zní to dost bláznivě, protože když si představíte cestu ještě zpátky, tak je to docela šílené. Ale zapomněla jsem říct, že to bylo po dlouhé době setkání s přáteli, a i když jsme se mohli potkat někde přinejmenším na půli cesty, nechali jsme se unést doporučením, že tahle restaurace určitě stojí za návštěvu.

kamasutra_02

Indické překvapení se mělo konat v jihovýchodní Anglii v hrabství Surrey, asi 30 km od Guildfordu, ve vesničce Cranleigh (čti kranli) přímo na High Street. Večerní cesta podmáčenou Anglií byla přes občas zaplavené silnice i tak romantická a navigace nás vedla bezchybně. Poté, co jsme minuli označení Cranleigh, jsme s úžasem zjistili, že tato vesnice nese označení „Největší vesnice v Anglii“. Budiž také řečeno, si místní radní jednoduše toto prvenství vyhlásili sami, nikdo neprotestoval a tak tomu asi tak bude.   Upravená prostorná hlavní třída lákala k zastavení a nám se podařilo zaparkovat nedaleko od čísla 214, kde měla restaurace sídlit. Už při vystoupení z auta nás ovanula silná a příjemná vůně indického koření, a pak už jsme šli přímo za nosem. Prosklená, až příliš moderně vyhlížející restaurace nás nakonec docela překvapila, čekali jsme nějaký tradiční pub nebo zájezdní hostinec. Indové mají velmi rádi nové moderní, ale o Indii nic neříkající interiéry, ve kterých vévodí vždy červená barva, tady alespoň na obrazech.

Moderní twist interiéru i kuchyně

Vstupujeme, vůně neustává, chvílemi i sílí, a potkáváme se s přáteli. Milé setkání po takové době. Máme zarezervovaný stůl. Než usedneme, přichází majitel, charismatický Jubair Zaman, v bělostné košili a perfektně padnoucím obleku, zdravíme se, probíráme počasí i  jak se daří jemu a jeho podniku. Tato restaurace je jednou ze tří, které mu patří, a získala Cenu za nejlepší indickou restauraci roku 2013 v Británii, mimochodem kromě dalších šesti ocenění z minulých let. Vybíráme z pestrého jídelníčku, objednáváme předkrmy, velké smažené motýlí krevety ve vaječné omeletě a zeleninové  samosy s bílým krabím masem a nezbytné papadams s čatní a omáčkami. Hlavní jídla jsou standardní, avšak tady jsou chytře rozdělena podle pikantnosti a druhů od nejjemnějších Dum Byriani a Korma, přes pálivější Madras, Bhuna, Dupiaza, Rogan Josh, Jhall- Frazi, Kozi- Korai, Pathia, Balti, což zahrnuje vlastně všechny druhy úprav kari, mořských plodů, ryb a kuřecích a jehněčích mas, typická jídla s čočkou Dansak, až po velmi, někdy až nestravitelně, ostrá Vindaloo. A navíc restaurace připravuje tradiční jídla výhradně podle rodinných receptur, vždy s originálním twistem. Zvláštní místo mají v jídelníčku nejlahodnější jídla z Bangladéše a oblasti Goa.

Vybírejte jídla s nápadem: Kámasútra!

Pokud se cítíte v té změti názvů ztraceni, je nejlépe si vždy dát něco originálního, co doporučuje indický šéfkuchař, nebo požádat, aby vám něco připravil podle vašeho přání. I když se v indických jídlech docela orientujeme, okamžitě nám padne do oka kuřecí Kámasútra, tajemství podniku s vybraným kořením co by afrodisiakem. Neváháme ani chvilku, jen náš 15 letý syn si pro jistotu dává něco jiného, Mahárádžův gril s několika druhy masa a krevet. Jako pozornost podniku dostáváme láhev výborného červeného vína. Perfektní entrée, říkám si, a už máme na stole papadoms a omáčky. Papadoms jsou výborné, velmi tenké teplé křupavé placky se studenými a někdy i ostře pikantními omáčkami. Zde mají kromě tradičních čatní i  kokosově- ananasové a  suchý mangovým prášek. Velmi chutná změna! Samosas (smažené taštičky z tenkého fillo těsta plněné zeleninou nebo masem) jsou úplně jiné, než jsme zvyklí, lahodné, luxusnější i jako jejich prezentace. Po chvilce obsluha přijíždí se servírovacím stolkem, přenášejí každému vysoký stojan s nahřívací svíčkou a s přikrytým tajemstvím Kámasútry. Marinované kousky kuřete s tmavě červené omáčce s  pomerančovou kůrou. Vše je nádherně ozdobené čerstvými lístky tmavě červených růží. Opravdu působivé, sexy a na chuť lahodně pálivé.

Přílohou rýže nebo naan bread

I voňavá pilau rýže je nazdobená lístky a doplňuje přílohové naan bredy, což jsou kynuté tradiční placky s jogurtem, dělíme se a trháme je na menší kousky, abychom vymazali poslední zbytky omáčky. Ano, takhle se jí indická jídla, i v takovém podniku naan bread zásadně rukou! Restaurace je zaplněná do posledního místa, hučí to tady jak v úlu, stále další hosté si chodí pro „take away“ a dostáváme nabídku dezertů. V běžných indických restauracích jde většinou o kupované zmražené ovocné zmrzliny, tady nás lákají na tradiční domácí indické zmrzliny, my odmítáme, jsme příjemně ovínění Kámasútrou i vínem, ale Péťa si dává pomerančovou. Svým teenagerovským stylem jen tak prohodí: Tak tohle je ta nejlepší indická restaurace!

Stojí za to projet sem i těch 100 km, nejen pro příjemné setkání s přáteli, ale právě pro nové poznání moderní indické kuchyně. A  Kámasútra také stojí za vyzkoušení, zde to máte jako v lákavé nabídce: dva zážitky za jednu cenu. Vřele doporučuji!

Příznivcem této restaurace je i Jeremy Clarkson, ten sem přijíždí zaručeně stylovým bourákem. Tedy doufám… nebo že by jezdil Škodou Yeti tak úspěšně propagovanou ve svém  pořadu TOP GEAR?


Zvětšit mapu

The Curry Inn
214-216 High Street
GU6 8 RL Cranleigh
Surrey

www.curryinn84.co.uk

Part of the Zaman group