Benátské sardinky na kyselo

with Žádné komentáře

Benátky jsou jedním z nejkrásnějších měst světa lákajícím k návštěvě. Co se týče gastronomie, patří benátská kuchyně pro svoji unikátní jednoduchost a opravdovost k nejvyhledávanější. Čas od času však můžeme zaslechnout, že benátské restaurace jsou děsivé a jejich reputace je vážně ohrožena, zvláště když dojde na hodnocení od některých turistů. Jsou to většinou ti, kdo navštíví Benátky na jeden den a jsou doslova polapeni turistickými pastmi mezi náměstím Sv. Marka a mostem Rialto, kde je jim naservírováno něco z výběru mezi lasagnemi, špagetami nebo pizzou s nepříliš valným vínem Chianti. Tato trpká zkušenost možná potkala i vás, avšak nedejte na první, v tomto případě špatný dojem a zkoumejte dál. Vyplatí se to, protože opak je pravdou, Benátky jsou vyhlášené jako jedno z nejfajnovějších míst k poznání produktů a ingrediencí italské kuchyně, na které jsou Benátčané náležitě pyšní. Jejich vyhlášená tržnice nabízí to nejlepší z místní produkce a zvláště její část s čerstvými rybami určitě stojí za návštěvu, i když nejste právě vyznavači italského vaření.

Sardinky na kyselo

Poznejte pravé Benátky v malých barech tzv. bacari

Pokud jste odvážní a rádi objevujete Benátky třeba na vypůjčeném kajaku anebo se vydáte kousek dál do zadních uliček (například do malebné a bez turistů klidnější části Cannaregia), můžete navštívit malé bary, lokálně označované jako „bacari“. Tyto jednoduché a skromně vyhlížející bary jsou pravou podobou Benátek a nabízejí jednoduché, ale zato pravé a autentické jídlo třeba jen ze dvou ingrediencí. Bary jsou součástí místní kultury, srovnatelné s těmi newyorskými nebo s britskými puby. Největší rozdíl je ale právě v podávaném jídle, kdy v Británii i New Yorku vám nabídnou „na zobání“ spíše brambůrky, oříšky, škvarky nebo preclíky a nachos, v Benátkách vám naservírují k vínu a pivu tzv.“ cicheti“.

Unikátní autentické lahůdky k ochutnání – cicheti

Takže až uvidíte v Benátkách malé bary, které jsou místem setkávání a skromným azylem pro místní, kde se setkávají, pijí, hádají se, drbou a postávají se sklenkou zářivé oranžového drinku jménem Spritz (výborný mix Aperolu, bílého vína nebo prosecca a sody, ozdobený plátkem citronu a olivy) v jedné ruce a ve druhé mají malý snack – oblíbený pamlsek, budete vědět, že jde o cicheti.

Tyto velmi jednoduché a chutné autentické lahůdky nemůžete přehlédnout, lákají ve skleněných vitrínách barů, často jsou to sýrové a salámové jednohubky, sépie, olivy či masové knedlíčky, připravené k okamžité konzumaci a povzbuzení vaší chutě k jídlu.

Sardinky  a bitva sladkých a kyselých chutí

Typickým příkladem cicheti jsou nakládané sardinky na sladkokyselo, které více než cokoliv jiného definují chuť Benátek. Podávají se jako snack, báječně se hodí jako předkrm a nakonec i jako skvělá pochoutka ukrytá ve vaší lednici, když vás přepadne hlad, ale opustí vás chuť či síla si něco složitého připravit k jídlu. Ryb se neobávejte, až je budete kupovat, nechte si je očistit a vykuchat a další příprava je docela snadná. Můžete použít různé druhy ryb včetně šprotů a makrel, avšak opravdu nejlepší jsou sardinky, jejich olejnatost, lehká kyselost a výborné maso přesvědčí i největší odpůrce ryb, mají totiž nespornou výhodu – nejsou téměř cítit typickou rybí vůní. Navíc sardinky se báječně hodí k sladké cibuli, rozinkám a piniovým oříškům. Chuť těchto nakládaných sardinek v nálevu je velmi jemná a dalo by se říci, že se zde odehrává jakási bitva sladkých a kyselých chutí. Výsledkem je však vždy neuvěřitelně jemná, lahodná pochoutka, která má velkou přednost – tak jako jiné cicheti se dá připravit předem a dokonce po několika dnech správného rozležení sardinek i nálevu je ještě chutnější. Podává se při pokojové teplotě. Je to vítaná změna a novinka na všechny oslavy. Netradiční a velmi chutný předkrm servírujte na opečené francouzské bagetě nebo světlejším chlebu. A s bagetou si dejte obzvlášť záležet, i její přípravě věnujte pozornost. Lehce ji toastujte nebo nejlépe  opečte na těžké grilovací pánvi s trochou olivového oleje.

Je to velmi jednoduché a chutné jídlo! Neznám Benátčana, který by tohle jídlo nemiloval! Tak se do toho dejte!

Čerstvé sardinky

Sardinky na kyselo

Ingredience pro menší sklenici a asi 15 chlebíčků:

250 g malých čerstvých sardinek
ochucená hladká mouka s trochou soli, čerstvě namletého pepře a sušeného česneku, oregana a petržele
6 lžic extra panenského olivového oleje
50 g piniových oříšků
3 velké žluté cibule nakrájené na plátky, může být i bílá odrůda
200 ml bílého vinného octa
50 g rozinek, nejlépe namočených přes noc
mořská vločková sůl
2 bagety nebo jiné podobné pečivo

Postup:

Očistěte a vykuchejte sardinky. Odřízněte hlavičky a ocásky, propláchněte pod studenou vodou a osušte papírovým ubrouskem. Obalte v okořeněné mouce a na pánvi a olivovém oleji osmažte do zlatova po obou stranách. Předehřejte troubu na 150 °C a dejte na plech piniové oříšky a jen zlehka do hněda je opečte. Pravidelně zatřeste plechem a opékejte maximálně deset minut.

V těžším litinovém hrnci na olivovém oleji poduste cibuli rozkrájenou na plátky, rozpadne se na proužky a na mírném ohni pod pokličkou vařte, až bude cibule měkká, průhledná a lehce hnědá, což je asi 20 – 30 minut. Stále míchejte, aby cibule zesklovatěla, nesmí však zhnědnout, v případě potřeby přidejte lžíci vody. Přilijte vinný ocet a zamíchejte, aby cibule byla dostatečně ponořená. S octem nešetřete, opečené sardinky do sebe nasají šťávu z cibule a octa. Okapejte rozinky a přidejte spolu s piniovými oříšky k cibuli a zamíchejte.

Do velké sklenice začněte pokládat vrstvy cibule a opečených sardinek na sebe. Sardinky můžete trochu posolit, stejně tak i cibuli, tu však již méně, ocet se vám postará o lehce ostřejší chuť. Vrstvy opakujte, navrch dejte cibuli a všechnu šťávu. Uzavřete a nechte klidně v teple, pokud tuto  pochoutku  sníte ještě týž den. Jinak uložte do chladničky, kde uzavřené vydrží i týden. Postupně odebírejte, vždy ale musí být směs ponořena do octového nálevu. Počítejte s tím, že ryby vsáknou dost octové šťávy, a tak by to mělo být. Podávejte buď studené, nebo ještě lépe při pokojové teplotě, kde báječné chutě vyzní ještě víc, odležené sardinky jsou totiž nejchutnější.

Podávejte na bagetě opečené na olivovém oleji nebo lehce toastované s kapkami velmi kvalitního olivového oleje.

Dobrou chuť!