Ryba se zeleninou v lahodném sosu (Moqueca de peixe)

with Žádné komentáře

Moqueca de peixe ( čti: mukeka de peše) je rychlý a výborný zapečený pokrm s plátky bílé ryby s lahodnou, lehce pikantní omáčkou, který dáte do trouby a o víc se nestaráte. Je výborný k večeři i k servírování pro hosty, tedy skvělé jídlo pro více strávníků. Je též ideální v horkém počasí, protože není tak těžký jako pokrmy z masa a hlavně se připravuje bez smetany. K lahodnému sosu dospějete přidáním špetky kurkumy a kokosového mléka. Neočekávejte žádnou nasládlou asijskou chuť, tady se jí nedočkáte, toto je perfektní způsob, jak pikantně podusit rybí filety. Pro labužníky doporučuji přidat krevetky nebo i jiné mořské plody, kombinace chutí je pak dokonalá. Podává se s vařenou rýží anebo jen tak s pečenými bramborami již v nákypu a vždy s pivem. Pivo je v Brazílii velmi oblíbeným nápojem, takže skvěle doplní atmosféru fotbalového fandění.

brazilie_08

Zapečená ryba se zeleninou (Moqueca de peixe)

Ingredience: pro 6 osob

500 g plátků tresky nebo jiných bílých rybích filetů bez kůže
šťáva z jedné limetky
4 velké brambory
2 lžíce olivového oleje, správně má být brazilský palmový olej (z palmy dende), který dodá jídlu autentickou chuť, ale olivový olej poslouží také velice dobře
1 velká bílá cibule
2 lžičky rajčatového protlaku nebo plátky ze 2 čerstvých rajčat
1 lžička mleté kurkumy
půlka červené, žluté a zelené papriky
½ konzervy kokosového mléka
mořská sůl, nahrubo umletý barevný pepř, čerstvý koriandr na ozdobu

Postup:

Rybí filety umyjte, osušte a nakrájejte na menší čtverce. Osolte, opepřete, dejte do hermetické misky. Pokapejte šťávou z jedné limetky a dejte do ledničky odležet. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C, oloupejte brambory, nakrájejte asi na půlcentimetrové plátky. Větší zapékací misku vymažte olivovým olejem, poklaďte plátky brambor, aby bylo zakryté dno, popřípadě dejte i přes sebe. Nesolte ani jinak nekořeňte. Odležené kousky ryb položte na brambory i s přebytečnou šťávou z limetky, solí a pepřem. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka a papriky na plátky široké asi půl centimetru. Zalijte protlakem rozředěným s trochou vody a přidejte kurkumu také s pár kapkami vody. Vše zalijte kokosovým mlékem a dejte zakryté alobalem péci do trouby asi na 25 minut. Poté odkryjte a dále zapékejte dalších asi 15 minut, dokud brambory nejsou měkké. Utvoří se výborná šťáva, takže můžete podávat s vařenou rýží. Servírujte s čerstvým koriandrem nebo petrželkou.

Dobrou chuť!