Angreštový koláč s bezinkovým sirupem – ideální letní dezert

with 1 komentář

Srstka angrešt neboli zkráceně angrešt je sezónním ovocem a snad každému se vybaví jeho nezvykle ostrá a kyselá chuť. I když jeho nutriční hodnoty jsou velmi ceněné (je doslova nabitý vším od vitamínů přes stopové prvky, vlákninu a jiné zdraví prospěšné látky), s chutí a jeho použitím v kuchyni je to již slabší. Zatímco s rybízem si poradíme snadno, angrešt i přes svůj mimořádně vysoký obsah pektinu stále lehce pokulhává. Není divu, komu by se nevrátil ve vzpomínkách úšklebek při nakousnutí zvláště méně šlechtěných kyselých odrůd, a pokud si vzpomeneme na angreštové marmelády, nadšením právě také neoplýváme. Kdysi býval k dostání angreštový kompot, který obohacoval některé mdlé pokrmy ve školních jídelnách. S tím je ale konec, se znovuobjevením bezinkového sirupu vznikla i nejlepší kombinace pro angrešt.

angrest_06

Jak si zamilovat angrešt

A tak pokud nesníte všechen angrešt ze stromků, protože právě nejste velkými příznivci výrazně aromatické angreštové dužiny a kyselejší slupky, dejte si angrešt s bezinkovým sirupem. Kombinace těchto chutí vás dostane do stavu, kdy si angrešt opravdu zamilujete. Nakonec, které ovoce v sobě snoubí kyselost i sladkost a ještě krásné aroma?

Angrešt,  bezinkový sirup a smetana

Připravte si angreštový koláč s bezinkovým sirupem a kysanou smetanou – kombinace jejich chutí se dá přirovnat k nebeskému koncertu. Navíc si usnadněte i korpus a volte sušenkový, takže žádné velké pečení. Ideálně si můžete koláč připravit v předstihu a nechat pár hodin odležet, koláč se „usadí“ a jeho chuť bude ještě lahodnější.  Pokud vám nezbyla z minulých sklizní angreštová marmeláda, klidně ji vynechte a raději nepoužijte žádnou, aby se nenarušilo spojení unikátních chutí angreštu a bezinek. Moje dcera tento koláč připravila na letní zahradní party spojenou s oslavou a úspěch měl grandiózní! Neváhejte, dokud je k dispozici čerstvý angrešt (můžete samozřejmě použít i mražený), a dejte se do přípravy chladivého lahodného koláče. Není složitý, jen je nutné při jeho přípravě zachovat předepsaný postup. Vyplatí se to, protože koláč je mimořádně dobrý!

Angreštový koláč s bezinkovým sirupem

Inspirováno Waitrose

Ingredience:

na korpus a náplň:

1 velké rodinné balení BB čokoládových sušenek
60 g másla
1 bílek
4 lžíce angreštové marmelády
100 bezinkového sirupu
200 ml zakysané smetany
125 g moučkového cukru
3 vejce velikosti L

Na angreštovou polevu:

300 g čerstvého nebo mraženého angreštu
3 lžíce pískového cukru
šťáva z ½ citrónu
1 lžíce kukuřičného škrobu (možno použít i bramborový)

angrest_02

Postup:

Nejdříve si předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte máslem dortovou formu s vyndavacím dnem o průměru cca 20 cm nebo jinou koláčovou formu. Sušenky rozlámejte v mixéru nebo v igelitovém sáčku a smíchejte se změklým máslem a bílkem tak, aby se směs spojila. Sušenkovou směs lžící nebo skleničkou přitlačte rovnoměrně do formy a uhlaďte. Dejte do trouby na plech a pečte 10 minut. Vyndejte, ještě jednou lžící uhlaďte a odložte stranou. Snižte teplotu na 150 °C. Angreštovou marmeládu spolu s 1 lžící bezinkového sirupu promíchejte a rozetřete na upečený korpus. Zatím v jiné misce mixérem smíchejte kysanou smetanu, moučkový cukr a celá vejce. Postupně do směsi přidávejte zbytek bezinkového sirupu a krém opatrně rozložte na korpus. Dejte do trouby na nižší teplotu 150 °C a pečte ještě 40-45 minut, dokud si krém takzvaně nesedne, a to i s případným ne úplně propečeným středem koláče. Vyndejte z trouby a nechte zchladnout. Poté ještě dejte do ledničky a chlaďte asi tak 2 hodiny, než krém úplně ztuhne a zchladne.

Nakonec si připravte polevu z angreštů. Omyté a odstopkované angrešty dejte do hrnce spolu s cukrem a citrónovou šťávou, přidejte 3 lžíce vody (pokud použijete mražený angrešt, vodu vynechte anebo jí přidejte méně) a lehce poduste, než se cukr rozpustí a angrešty lehce změknou, ale stále alespoň některé zůstávají ve tvaru, což trvá asi 3-4 minuty. Rozpusťte škrobovou moučku s 1 lžící vody a přidejte k angreštovému kompotu. Převařte 1 minutu (ne více), odstavte a nechte zchladnout. Tuto polevu dejte lžící na koláč těsně před jeho podáváním.  A pak už jen mlsejte!

Dobrou chuť!

 

One Response

  1. […] 24. února 2014. Vídeňská jablečná bábovka. 18. dubna 2014. Ovesné sušenky. O nás – Zrzka v kuchyni. Z celozrnné mouky. Bublanina s rybízem. Recepty s dýní Hokaido. Sojanátky (sojové karbanátky) – vegan – Top Recepty.cz. Suroviny: – 1x balení sójového granulátu – 2x stroužek česneku – 1,5 litru zeleninového vývaru nebo vody – 1-2x střední mrkev – 1x cibule – 1x rajčatový protlak – 4x polévková lžíce mouky + trochu na obalení – 4x polévková lžíce strouhanky – grilovací koření, koření na mletá masa nebo Adžika – sůl – olej. Gnocchi. Angreštový koláč s bezinkovým sirupem – ideální letní dezert – Taste Journey. […]