Řepa zapečená na sladkokyselo

with Žádné komentáře

Červená řepa je jednou z největších lahůdek. Pokud na vás někde na tržnici vykoukne čerstvě sklizená červená řepa, či dokonce některé její nové odrůdy, jako jsou lehce oranžově zabarvené nebo světlejší růžové, neváhejte ani chvilku a kupujte. Tyto odrůdy, mající zářivě okrovou barvu, tedy samozřejmě pokud je oloupete a rozkrojíte, nebo dokonce unvitř bílé s narůžovělými kruhy připomínající lízátka, jsou opravdovou delikatesou.

barevna_repa_01

Můžete si je jen tak syrové nakrájet do salátu, (lepší barevný efekt snad neznám) anebo si řepu zapečte na sladkokyselo a ozdobte kozím sýrem nebo řeckým feta. Podávejte k zapečenému masu, grilu anebo jen tak jako hlavní chod, nejlépe plnou mísu, garantuji, že nezbyde ! Labužníci vyzkoušejte!

Barevná řepa zapečená na sladkokyselo

Rozpis: asi pro 4 osoby

asi 2 kg mladé řepy, nejlépe všechny barevné odrůdy
125 ml balzamikového octa
4 snítky tymiánu
1 snítek rozmarýnu
2 badyány
4 lžíce tekutého medu
hrubá mořská sůl

barevna_repa_02

Na ozdobu:

kozí sýr možno použít i feta sýr nebo ricottu
čerstvé lístky mladého špenátu, rukoly nebo kadeřávku
olivový olej a citrónovu štávu na dresing lístků

Postup:

Předehřejte si troubu na 220 °C . Řepu omyjte a odstraňte nať. Oloupejte, u červené odrůdy dejte pozor na obarvení všeho, s čím příjde do kontaktu. Opatrně nakrájete na větší kusy nebo u mladé řepy nechte celé bulvy.  Do hlubší mísy dejte přísady na dresing, ocet, med, koření, kromě soli a metlou míchejte,  dokud se med nespojí s octem. Přidejte nakrájenou řepu a vykoupejte řádně v nálevu.

barevna_repa_03

Na plech si připravte alobal, který musí být větší než pečící plech, abyste mohli řepu zabalit do balíčku. Lžící přendejte na plech řepu i s dresinkem a bylinkami, velkoryse osolte a zabalte tak, aby neunikala šťáva a aby nad řepou byl dostatečný prostor do výšky. Pečte asi 30 – 40 minut podle velikosti řepy. Vyzkoušejte nožem, zda je upečená, nepřepečte,  aby nebyla moc měkká. Přendejte na mísu a zalijte zbývajícím dresingem. Servírujte teplou, ozdobenou rozdrobeným kozím nebo feta sýrem s čerstvými lístky rukoly, špenátu případně kadeřávku.

Dobrou chuť!