Dýňová polévka s houbami

with Žádné komentáře

Dýně a houby se objevují ve stejném období, začátkem podzimu, kdy nastává ideální čas na přípravu jídel, která nás zahřejí. Dýně jsou – alespoň pro mne – spjaty se Spojenými státy a  oslavou amerického Dne díkůvzdání a Haloweenu. Kromě pečené krůty a jiných tradičně podávaných pokrmů jsou dýňové koláče a polévky zaručeným evergreenem těchto podzimních slavností za oceánem.

Co s dýní?

U nás je dýně stále sice částečně spojena s podzimem, nikoliv však již tolik s Haloweenem, a tak většinou řešíme, co provést s úrodou dýní, která nám narostla na zahradě. Každopádně chceme zapomenout na minulost a dýňový kompot a la ananas, protože ananas můžeme mít čerstvý celý rok, ale i proto, že ananasový kompot už není „podpultovka“ (mí vrstevníci mi jistě rozumějí) a navíc stejně nemá s chutí ananasu nic společného.  Místo haloweenských oslav tedy spíše hledáme způsoby, jak dýni spotřebovat. Dýně především potřebuje tepelné zpracování a správné ochucení, takže je dobré jí zapékat a hledat koření, které její chuť zvýrazní, ale nepřebije. Ideální jsou k tomu houby.

Horkou a sytou polévkou proti podzimním plískanicím

Škaredé počasí a začínající podzim se vším všudy můžeme brát jako výzvu, abychom si připravili báječně teplé jídlo nejen pro sebe, ale i pro všechny své blízké. Stručně řečeno, ideální čas na lahodně krémovou polévku a pro tentokrát třeba s houbami a zdravěji třeba bez smetany. Kombinace právě zralé dýně a čerstvých hub je překvapivě dobrá a obě suroviny zaručí přírodní a ničím nenahraditelnou chuť. O chuti a struktuře hedvábné dýňové polévky není nutno psát ani přesvědčovat, je jednoduše skvělá, a navíc si jen představme tu nádhernou oranžovou barvu evokující právě spadané listí.

 

Nepodlehněte však představě ani již překonaným chutím z dávných dob, kdy vodová polévka z dýně byla ne právě moc vábné barvy i chutě, dnes naštěstí existují takové odrůdy dýní, že nebudete vědět, kterou z nich si vybrat. Pokud mohu poradit, v tomto případě sáhněte po dvou. Nejdříve vyberte dýni, která po vydlabání utvoří misku na servírování polévky, tedy tradiční oranžovou dýni kulatého tvaru, a nezapomeňte, že je nutné polévky uvařit daleko víc, protože bude tak dobrá, že vám z jedné menší dýně prostě nestačí. Jako druhou zvolte královnu všech dýní, tou je alespoň pro mne, dýně překvapivě nádherného hruškovitého tvaru, dýně máslová. Jen tak na okraj, hitem podzimu v Británii je dýně lehce modré barvy, a pokud si představujete, jaká by z ní mohla být polévka, je možná lépe ji vhodněji použít jen pro dekoraci.

Dýně a houby – ideální podzimní kombinace

Pokud sbíráte houby, pro tuto polévku jsou ideální hřiby nebo jiné druhy hřibovitých hub, voňavé, pevné a aromatické. Pokud nemáte čas sbírat nebo už nerostou, použijte stejně aromatické nebo ještě možná voňavější sušené, anebo jednoduše sáhněte po žampiónech; pokud si můžete vybrat, zvolte raději žampióny hnědé, mají plnější chuť.

Odstraňte vršek dýně a vydlabejte dužinu, abyste mohli polévku v dýni servírovat, je to velmi efektní. Zaručuji, že když budete tuto skvělou polévku podávat přátelům ve vydlabané dýni s dýňovou pokličkou, budou o tom mluvit ještě hodně dlouho. Takže minimální námaha, maximální efekt! Co jiného si můžete přát?

Dýňová polévka s houbami

Ingredience:

300 g čerstvých hub, nejlépe hřibů nebo modráků či jakýchkoliv jiných hřibovitých hub, mohou být i žampióny, ekvivalent je  asi 50 g sušených hub
4 menší oranžové dýně
1 střední máslová dýně
1 cibule
6 stroužků česneku, oloupat a nakrájet na větší plátky
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
100 ml suchého bílého vína
čerstvý tymián, majoránka, rozmarýn
mořská sůl, čerstvý pepř

Postup:

Pokud použijete sušené houby, namočte je do mléka nebo teplé vody. Nyní zpracujte dýně. Nejdříve odstraňte z malých dýní vršek (uchovejte ho jako pokličku) a dýně opatrně vydlabejte lžící. Dužinu si ponechejte, jen odstraňte semínka. Oloupejte máslovou dýni, opatrně rozkrojte a odstraňte semínka. Veškerou dužinu z obou druhů dýní nakrájejte na větší kostky. Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej a zpěňte cibuli a česnek a přidejte nakrájenou dužinu z dýní. Vše chvilku osmažte, nesmíte však nechat cibuli a česnek ani dužinu zhnědnout. Přidejte čerstvé bylinky, část si jich ponechte na ozdobu. V případě sušených hub část (asi 1/3) dejte stranou, ostatní vymačkané přidejte k osmažené dýňové směsi.

Zalijte bílým vínem, nechte chvilku ovonět, připraveným vývarem a přiveďte vše k varu. Vařte na mírném ohni asi 30 minut, dokud dužina nezměkne. Mezitím očistěte čerstvé houby a nakrájejte na plátky.

Změklou dýni opatrně rozmixujte (popřípadě i s houbami, pokud jste použili sušené) v hrnci do hladké polévky. Okořeňte pepřem a solí. Čerstvé (nebo sušené, předem namočené) houby osmažte krátce na pánvi na kousku másla a olivovém oleji. Přidejte do polévky, část si ponechte na ozdobu.

Nyní již vydlabané malé dýně naplňte připravenou polévkou. Předtím zkontrolujte, zda pevně stojí na podložce, aby se vám nepřevrhly a připravená horká polévka se nerozlila. Ozdobte osmaženými houbami a čerstvými bylinkami a podávejte. Lahodný podzim vás vítá!

Dobrou chuť!