Hrušky a ořechy – koláč pro labužníky

with Žádné komentáře

Pokud se zeptáte, jaké ovoce je pro náplň křehkých koláčů nejvhodnější, bez váhání odpovím, že hrušky. S hruškami můžete vytvořit ten nejlahodnější dezert, zvláště v kombinaci se sladkým máslovým nebo křehkým těstem, hrušky totiž vládnou svůdnou chutí, která třeba jablkům chybí.

Hrušky volají po krátkém povaření

Možná namítnete, že hrušky jsou příliš tvrdé a jejich chuť nevyzní, pokud je použijete na zapečení syrové, a budete mít pravdu, ale jen částečně.

Trik v uplatnění hrušek v dezertech je právě v jejich předchozí přípravě, tedy jemném povaření, aby jejich dřeň byla lesklá a šťavnatá. Je to jednoduché, oloupané hrušky, zbavené jádřinců, dáte do hrnce, zalijete vodu nebo likérem a posypete cukrem. Chvilku je podusíte, dokud nebudou měkké, což vyzkoušíte píchnutím nože. Nezapomeňte přidat citrónovou šťávu, aby hrušky neztratily světlé zabarvení. Hrušky je nutné nechat řádně okapat a pak už je jen přendáte na připravený korpus křehkého nebo máslového těsta.

Můžete koláč upéct pokladený hruškami jen tak, lehce politý hustší cukrovou polevou, anebo se můžete vydat cestou experimentů různých příchutí, které hrušku dostanou do jiných výšin.

Hruška, marcipán, ořechy a čokoláda, samozřejmě hořká

Nejjednodušším způsobem, jak si pochutnat na hruškách, je jednoduše je zapéct s ořechovou náplní, kterou dáte do důlku po odstranění jadřince.  Pokud přidáte ještě trochu marcipánu a hořké čokolády, pak už asi nebude podstatné, zda použijete mandle, vlašské nebo pekanové ořechy. Nejdůležitejší moment v zapékání hrušek na sladko je v přidání nějakého dobrého sladkého likéru, ve kterém se hrušky budou koupat a nasávat jeho voňavé aroma. Můžete použít sladší sherry nebo Marsala likér nebo jakýkoliv s mandlovou nebo pomerančovou příchutí, a pokud je nemáte právě po ruce, stačí jen cukrová voda s trochou brandy.

O vlašské ořechy jde v první řadě

Efektně vypadající a výborný koláč s hruškami a ořechy můžete upéct jako dezert na slavnostní oběd nebo podávat ke kávě či čaji. Evokuje vám orient, protože i při jeho přípravě použijete trochu orientálního koření. Ořechově sytá náplň s glazovanými hruškami vám připraví nevšední chuťový zážitek.  Jde navíc o dezert, který vám padne vám do oka a to jste ještě ani kousek neochutnali.

Hrušky je dobré na chvilku podusit předem, zde však záleží na jejich zralosti; pokud jsou měkké, stačí je dusit jen  krátce.  Možná se vám zdá, že je příprava složitá. Ale není. Nakonec, když nemáte čas si připravit máslové těsto, jednoduše  kupte hotové. Pokud vám jde především o chuť, tak nemusíte hrušky na závěr poglazovat, jak je uvedeno v receptu, ale můžete je posypat třeba lehkou žmolenkou. Koláč sice nebude tak působivý, ale na chuti mu to neubere. Tak se do toho pusťte!

Hruškový koláč s vlašskými ořechy

Ingredience:

Na korpus z máslového těsta:

340 g hladké mouky
špetka soli
150 g  másla
90 g moučkového cukru
2 vejce

Na povaření hrušek:

2 polévkové lžíce citrónové šťávy
6 hrušek
5 lžic cukru
1 vanilkový lusk
větší kousek celé skořice, 1badyán, 3 hřebíčky
hruškový likér (možno vynechat)
voda

Na ořechovou náplň:

100 g vlašských ořechů
85 g světlejšího  hnědého cukru
1/4 lžičky mleté skořice
špetka soli
6 lžic másla
1 vejce velikosti L
1 žloutek
85 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
50 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Na glazování:

4 lžíce meruňkové marmelády
voda

Postup:

Nejdříve si připravíme máslové sladké těsto. Mouku prosijeme na pracovní plochu a přidáme špetku soli. Doprostřed uděláme důlek a do něj dáme změklé máslo a s malou dávkou mouky prsty vytvoříme jemné těsto. Teprve poté přidáme cukr a lehce rozšlehaná vejce a postupně přidáváme ostatní mouku a vše zpracujeme v hladké těsto. Důkladně prohněteme, několikrát udeříme hřbetem ruky, zabalíme do folie a necháme alepsoň hodinu odpočinou (může být i do druhého dne) v ledničce.

Mezitím si připravíme hrušky, oloupeme je, vydlabeme jádřince,  rozkrojíme na půlky a dáme zatím do mísy s vodu a ledovými kostkami. Aby se hrušky nezbarvily, přidáme citrónovou šťávu. Do hrnce si připravíme vanilkový lusk, cukr, skořici a další koření, přilijeme část vody bez kostek ledu, ve které by měly být hrušky ponořené. Přivedeme k varu a mírně dusíme. Kontrolujeme, a jakmile jsou hrušky měkké, avšak ne příliš, jen na píchnutí nožem, opatrně je vyndáme a necháme odkapat a vystydnout. Vanilkový lusk vyjmeme. Když jsou hrušky chladnější, přednáme je do misky a polijeme likérem a přidáme vanilkový lusk. Ještě v chladu necháme nasát aroma likéru a vanilky.

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Po odpočinutí těsto vyválíme na lehce pomoučněné ploše do tvaru kruhu o velikosti velké koláčové formy. Opatrně těsto přeneseme do vymazané formy a ještě necháme v ledničce ještě deset minut odpočinout.

Zatím si připravíme ořechovou náplň. Do mixéru s ostrým nožem dáme celé ořechy, cukr, skořici a špetku soli. Rozsekáme a do směsi přidáme vejce, žloutek a máslo a ještě mixujeme. Přidáme mouku s práškem do pečiva a promícháme. Směs přendáme na vychladný korpus z ledničky, uhladíme nožem a posypeme nahrubo nasekanými ořechy. Na ořechovou směs naaranžujeme hrušky a dáme do trouby péct asi na 30 -40 minut, dokud okraje koláče nezrůžoví a střed nebude pevný Vyndáme a necháme zchladnout.

V malém kastrůlku připravíme meruňkové glazé z vody a marmelády. Zahřejeme jen k varu, přecedíme, aby glazé bylo hladké. Pocukrovaný koláč s hruškami potřeme připraveným glazé, jen co se moučkový cukr vsákne do hrušek. Krásně lesklé hrušky jsou skvělou ozdobou!

Dobrou chuť!