Britské vánoční koláčky mince pie

with 1 komentář

Mince pie je něco, bez čeho by asi Britové neslavili Vánoce. Křehké malé koláčky plněné voňavou ovocnou náplní v sobě snoubí veškerou esenci britských Vánoc.

Mince pie je vánoční cukroví z křehkého těsta plněné ovocnou směsí z hrozinek, sultánek, kandovaného a  sušeného ovoce, proslazované kůry, cukru, koření a brandy. Podává se nejlépe ještě teplé s ochuceným brandy máslem. A hlavně se musí při prvním nakousnutí rozpadat, aby bylo jasné, jak lahodně křehké je těsto.

Křižáci a mince pie

Historie těchto sladkých koláčů se datuje do 13. století, kdy křižáci ze Svaté země přivezli inspiraci v podobě koláčků plněných masem, rozinkami a exotickým kořením, zabalené v křehké krustě chutného těsta. Tradičně se totiž v Británii tyto koláčky jedly naslano s mletým masem. Odtud také název mince pie, neboť mince meat znamená sekané maso, ale pozor, pro větší zmatek se i ovocné náplni říká “mincemeat” i když s masem již nemá nic moc společného. Původně se do směsi dával i lůj, dnes se však prosazují vegetariánské varianty anebo se lůj nahrazuje máslem.

Angličanky zásadně nepečou cukroví, mince pie je však výjimka

Angličanky si starosti s vánočním pečením moc nepřipouštějí, není zde tak silná kontinentální tradice, já však lakonicky poznamenávám, že čas ještě nedozrál. Nakonec kváskový pecen byste před pár lety v Anglii hledali těžko a nyní je to jeden z nejoblíběnějších chlebů. Správná Angličanka spíš dá přednost přípravě nepečených čokoládových pralinek, které jsou rychle hotové, a co se týká vánočních koláčků, sleduje, který supermarket nebo místní pekařství přijde s lákavou nabídkou zaručeně nejchutnějších mince pie, a pak už jen nakupuje. A tak tradiční velké, ale respektované supermarkety typu Sainsbury’s, Marks and Spencer, Waitrose i Tesco přesvědčují zákaznice, že letošní nové, vylepšené vánoční mince pie jsou tou pravou volbou pro nadcházející Vánoce. Zábavné bylo před pár lety sledovat, jak nejlepší kuchaři spolu s vybraným publikem anonymně ochutnávali a vybírali ty nejchutnější mince pie. Při vyhlašování vítěze se všichni nestačili divit: vyhrál Lidl!

Pokud se přesto Angličanka pustí do pečení, je v kuchyni opravdovou bohyní, protože vše, co je “home made” neboli domácí, se velmi cení. Dlužno dodat, že tak, jak se mění celá britská společnost, mění se i velmi pozitivně vztah k pečení, a tak tentokrát možná obchodníci zapláčou.

Sladkou náplň jménem mincemeat si snadno uděláte sami

Tuhle pochoutku si můžete upéct i vy a bez obav, že neseženete hlavní surovinu na ovocnou náplň, tzv. mincemeat, i když britské potravinové řetězce jako Marks and Spencer a Tesco ji mít budou. Náplň můžete snadno a rychle připravit doma, a pokud vám zbyde, můžete ji použít do koláčů, perníků, chlebíčků a štrúdlů.

Pokud chcete letošní předvánoční atmosféru zahájit opravdu něčím netradičním, zkuste upéct britské mince pie. Budete zaručeně hvězdou! A pokud se vám podaří načasovat servírování tak, že budou ještě teplé, ozdobte je brandy máslem a nechte lahodně aromatické máslo rozpusit na koláčku. I studené jsou skvělé, ty servírujte po anglicku polité smetanou nebo s kopečkem šlehačky. Úspěch zaručen!

Mince pie se dají také snadno zmrazit a vytáhnout v tu správnou chvíli, kdy je potřebujete. Jen rozpečete v troubě a podáváte.

Tradiční britské vánoční koláčky mince pie

Ingredience:

Na křehké těsto:

350 g hladké mouky
150 g tuku, nejlépe másla, nebo 1/2 másla a 1/2 sádla (nesoleného)
1 žloutek
3 lžíce studené vody

Na ovocnou náplň:

1 sklenice asi 300 g koupené náplně tzv. “mincemeat”
nebo si připravte vlastní ovocnou náplň

Ingredience:

125 g směsi ze 3/4 hrozinek, sultánek, korintek a 1/4 proslazované kůry
125 g sušených meruněk nebo jiného sušeného ovoce dle chuti, brusinky, dalte, fíky
25 g nasekaných mandlí nebo vlašských ořechů
2 jablka
4 lžíce hnědého cukru nebo 4 lžíce medu
4 lžíce rumu
1 lžička skořice, 1/2 lžičky hřebíčku, 1/4 lžičky sušeného zázvoru a nastrouhaný muškátový oříšek
šťáva a nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
20 g másla

Ochucené brandy máslo:

Ingredience

50 g nesoleného másla
4 lžíce jemného hnědého cukru
4 lžíce brandy nebo kvalitního rumu

Postup:

Nejdříve si připravte křehké těsto. Nejlépe v mixéru smíchejte změklé máslo a mouku nebo zpracujte ručně v míse, máslo s moukou rozdrobte jako na žmolenku. Vyndejte z mísy na vál a přidejte 1 žloutek a postupně přidávejte studenou vodu a lehce zpracujte, dokud se vše nespojí v hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte asi 30 minut v ledničce odpočinout.

Pokud připravujete i náplň, můžete si ji připravit před těstem. Je hotová také asi za 30 minut, ale musí ještě vystydnout. Nejdříve v mixéru nasekejte sušené ovoce a sušené meruňky, pokud již nekupujete míchanou směs nakrájenou na kostičky. Mandle lehce opražte a nasekejte ne příliš na jemno. Oloupejte a nakrájejte na menší kostky dvě jablka. V hrci zahřejte šťávu a nastrouhanou kůru z pomeranče, přidejte jablka a kandované ovoce a koření. Na mírném ohni vařte asi 20 minut, dokud se jablka téměř nerozpadnou, směs pravidelně míchejte. Na konci varu přidejte cukr a rum, promíchejte a nechte na plochém talíři vystydnout.

Zahřejte troubu na 200 °C. Odpočinuté těsto rozdělte na třetiny. Dvě třetiny vyválejte a vykrajujte vroubkovaná kolečka o velikosti 7-8 cm v průměru. Přendejte je do vymazané formy na muffiny. Do každého kolečka dejte lžičku ovocné náplně a rozprostřete k okrajům. Ze zbylé třetiny vykrajujte hvězdičky a položte je na naplněné koláčky. Můžete však i menším ozdobným kolečkem vykrojit další kolečka jen o trochu menší a koláčky přikrýt. Okraje lehce potřete vodu, aby se kolečka slepila, a na povrchu je několikrát propíchněte vidličkou. Kolečka i hvězdy lehce potřete mlékem. Pečte 20 minut při teplotě 200 °C do růžova. Zatím utřete máslo s cukrem a postupně přikapávejte brandy. Koláčky po upečení nechte asi 5 minut vychladnout a poté je opatrně vyndejte z formy. Horké posypejte moučkovým cukrem a podávejte s brandy máslem nebo smetanou.

Anglické vánoce přicházejí…

 

One Response

  1. […] tak stejně jako k Británii o Vánocích patří Britské vánoční koláčky mince pie, malé koláčky plněné ovocnou směsí, ke Skandinávii patří voňavé perníčky. Ať se už […]