Karamelová jablka a švestkoví čerti. Příprava na Mikuláše

with Žádné komentáře

Pokud na Vánočních trzích pokukujete po zářivě červených cukrových jablkách, je ten pravý čas si  je udělat. Na rozdíl od cukrových polev použijte karamel, a to hluboce tmavé jantarové barvy a strukturu dotvořte ořechy a sušeným ovocem. A dětem dopřejte trochu zábavy a radosti a připravte jim švestkové čerty. Možná se jich začnou bát méně, když uvidí, že je mohou jednoduše sníst!

Toffee jablka jsou původně ze Severní Ameriky

Cukrová jablka poprvé spatřila světlo světa počátkem roku 1908, kdy v americkém Newarku cukrář a výrobce bonbónů a cukrovinek jménem Kolb experimentoval před Vánoci s červenou skořicovou směsí na bonbóny. Napadlo ho obalit směsí jablka a prodávat je za 5 pencí za dávku. Zmizela okamžitě, a tak jich každoročně začal dodávat tisíce do obchodů s cukrovinkami, do stánků, cirkusů a na jiné oslavy. Jakmile se jablka dostala na pobřeží New Jersey, blízko New Yorku, bylo vyhráno. V roce 1948 místní noviny Newark News vydaly zprávu, že obliba toffee jablek zachvátila celé Spojené státy a sladkost se postupně dostala i do Evropy a Jižní Ameriky.

Francouzi jako jablka lásky, Britové na Halloween, Němci na Vánoce

Zatímco v Británii jsou karamelová jablka téměř výhradně spojována s Halloweenem a svátkem

Bonfire Night, což souvisí i s právě probíhající sklizní jablek, v německy mluvících zemích jsou znamením času vánočního. A to asi nejen pro svoji zářivě červenou barvu. Ne nadarmo je Francouzi nazývají jablky lásky, “pommes d’amour”, což s oblibou převzali i v Brazílii. Klasicky  jsou totiž cukrová  jablka překryta sladkou krustou s přídavkem sladkého kukuřičného sirupu, skořice a hlavně sytě červeného barviva.

Bez barviv, jen s přírodním karamelem

Pokud si odmyslíte barviva (a cukr), jsou cukrová jablka vlastně docela zdravou volbou. Chuťově sofistikovanější jsou jablka karamelová, jednak je karamel chutnější než bonbónový sirup a do směsi se přidává i sirup javorový, který je vysoce ceněnou přírodní surovinou. A kdo má rád karamel, může experimentovat s křupavou polevou plnou ořechů a sušeného ovoce. Výhodou je, že jablka jsou pod karamelovou krustou dobře zakonzervovaná, takže krásně zabalená v průhledém celofánu jsou vhodná i jako milá pozornost. Není těžké si je doma udělat, jen je třeba zvýšené pozornosti při přípravě karamelu, abyste se nespálili. Připravte si je třeba na Mikuláše jako dezert pro neočekávané návštěvy.

Karamelovaná jablka s ořechovo-ovocnou krustou

Ingredience:

8 – 12 středně velkých jablek
400 g pískového cukru
100 ml javorového sirupu
150 ml jablečného džusu
1 lžička jablečného octa
150 g směsi ořechů (lískových, mandlí a pistácií) brusinek, hrozinek, korintek

budete potřebovat dřívka na nanuky nebo silnější větvičky či pevnější špejle

Postup:

Nejdříve si připravíme jablka. Omyjeme je a odstraníme stopku. Do jablek zapíchneme asi do 2/3 dřevěné tyčky nebo od kůry očistěné větvičky a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Jablka dokonale osušíme papírovým ubrouskem, pokud by zůstala mokrá, karamel by nepřilnul a klouzal by po slupce.

Do většího kastrolu dáme cukr a na mírném ohni necháme úplně rozpustit. Občas zamícháme, aby cukr nehrudkovatěl a nepřipálil se. Zatím si můžeme připravit směs ořechů, mandlí, sušených brusinek a hrozinek v libovoném poměru. Protože krusta by měla mít strukturu, vše nakrájejte nožem na prkýnku, ale ne příliš na jemno,

Karamel je hotový, pokud dosáhne tmavě jantarové barvy a cukr je úplně rozpuštěný. Odstavíme z plotny na pevnou podložku a opatrně vlijeme javorový sirup. Při nalévání dejte pozor, karamel vypění. Mícháme a postupně přidáme jablečný džus a lžičku jablečného octa.

Dáme zpátky na oheň a pomalu zahříváme k varu, necháme povařit asi 8 minut do zhoustnutí a sledujeme teplotu. Měla by dosáhnout 140 °C, nebo můžeme karamel vyzkoušet  v misce se studenou vodu, zda již tuhne; po kápnutí do vody by měl ztuhnout okamžitě. Odstavíme karamel z ohně a vmícháme směs pokrájeného sušeného ovoce a ořechů. Polevu zamícháme a necháme jen chvilku zchladnout. V nakloněném hrnci karamelu jablka máčíme a obalujeme  karamelovou směsí. Jablko vždy pár sekund podržíme nad směsí a pomalu jím otáčíme, aby se karamel rovnoměrně rozprostřel. Jablko položte na připravený plech vyložený papírem. Takto obalte všechna jablka a neche ztuhnout, nejlépe v ledničce. Pokud karamel malinko steče a vytvoří “talířek”, nevadí. Karamelová krusta představuje báječnou koncentraci všeho nejlepšího – karamelu, ořechů a ovoce.

Neočekáváte čerty? Zkuste švestkové

Na Mikuláše je vhodné připravit něco z přírodních surovin. Kromě jablek v karamelu to mohou být třeba švestkoví čerti, k předváčnocní náladě se hodí. Zvláště děti budou nadšené, nakonec jde především o pobavení a společné tvoření. Zkuste čerty ze sušených švestek a fíků. Vyhlašte soutěž, komu budou čerti nejlépe stát, protože se někdy i přes značně široké fíkové boty mohou kymácet. A pokud žádní opravdoví nepřijdou, klidně můžete tyhle švestovo-fíkové spořádat. I oslava Mikuláše může být nakonec netradičně bez čokolády.

Švestkoví čerti

Ingredience pro 4 čerty:

asi 20 kusů odpeckovaných sušených švestek
16 sušených fíků
kandované třešně
plátky mandlí nebo ořechů
bambusové tyčky na špíz nebo špejle

Nejdříve si připravte špejle na tělo, ruce a nohy, ostré špičky nechte pro rohy. Začněte od nohou napichovat na špejle fíky a pak po dvou nebo třech švestkách na každé noze a ruce. Na trup vyberte větší fík a současně ještě jeden na krk a ramena. Špejle se švestkami (nohy) poté spojte do fíku trupu a totéž udělejte s rukama, které spojte do fíku krku a ramen. Nakonec přidejte větší švestku jako hlavu. Ozdobte ji kousky oloupaných madlí jako oči a proslazovanou třešeň použijte na pusu. Můžete přidat i delší jazyk z barevného červeného papíru nebo marcipánu. Výborně se pro jazyk hodí i sušené jahody z muesli. Nakonec přidejte rohy ze špiček bambusových tyček na špízy. Stabilizujte fíkové nohy, aby čert stál. A pak už může jen strašit, dokud ho nesníte.