Švédské vánoční kouzlo – perníčky Pepparkakor

with Žádné komentáře

Pepparkakor mně učarovaly v předvánočním období v obchodním domě IKEA, kde je v oddělení kuchyní pekli a dávali ochutnávat s nadějí, že si koupíte nejen jejich troubu, ale rovnou celou kuchyň. Ta chuť mi zůstala dodnes na jazyku – mírně peprná,  ale především velmi aromatická.  Recept dávali k upečeným perníčkům. Pekla jsem je každoročně a nechávala odležet v chladnu aspoň dva týdny před Vánoci.

Jednou jsem na ně po Vánocích zapomněla  a objevila je až po 3 měsících. Byly lahodnější než kdykoliv jindy. Recept ovšem někde zapadl a tak jsem hledala nový. Našla jsem jej na Severských listech a je stejně dobrý jako ten původní. Jen pozor – tentokrát opravdu dodržujte postup a nechte těsto odležet do druhého dne,  jinak se vám stane to, co mně.

Pozvala jsem děti našich anglických přátel na vánoční pečení a neodležené těsto se při pečení doslova rozvalilo a zkaramelizovalo, takže nejen že vykrajované kousky neměly žádaný tvar, ale museli jsme zbytky vysekat z plechu. Děti byly nadšené a užily jsme si spoustu legrace. A nikdy na ten krásný večer nezapomenu!

Švédské perníčky Pepparkakor

Ingredience na 500 perníčků:

2 dcl medu
4 dcl cukru
1 ½ polévkové lžíce mletého zázvoru
1 ½ polévkové lžíce  skořice
1 polévková lžíce mletého hřebíčku
6 kousků kardamomu, použít jen černá semínka, drcená
350 g másla
3 dcl smetany ke šklehání
1 ½ kg hladké mouky
1 polévková lžíce prášku do pečiva

Postup:

Med s cukrem, kořením a máslem dobře promícháme, smetanu vyšleháme do polotuha a  přidáváme  po částech do třeného těsta. Prášek do pečiva rozpustíme v trošce vody a zpracujeme s ¾ potřebného množství mouky. Těsto obalíme folií a necháme přes noc odpočívat. Druhý den přidáme zbytek mouky a zpracujeme v hladké těsto. Rozdělíme na části a postupně vyválíme do výšky asi 5 mm, vykrajujeme srdíčka, hvězdičky a jiné tvary. Pečeme v troubě 175- 200 °C  teplé. Perníčky necháme vychladnout na plechu a ozdobíme bílou polevou připravenou z moučkového cukru a citrónové šťávy.  Necháme pár dní odležet.

Dobrou chuť!