Vánoční cukroví – slepujte! Linecké koláčky i dortíčky se slaným karamelem

with 1 komentář

Vánoce bez lineckého cukroví by ani nebyly Vánoce. Vliv rakouského mocnářství na českou kuchyni je neoddiskutovatelný, a tak se linecké cukroví na našich vánočních přehlídkách napečených dobrot vyjímá velmi často – ať už pod názvem linecké koláčky nebo linecká očka pro své rudé marmeládové terče.

Linecké cukroví není z Lince

Překvapením však je, že linecké dortíčky nemají mnoho společného s hornorakouským Linzem, ale s vídeňským cukrářem jménem Linzer.

Linecká očka jsou vlastně zmenšeninou slavného “Linzentorte”, velkého koláče z křehkého těsta, plněného marmeládou a ozdobeného proužky těsta ve tvaru mřížky. Křehké těsto je plné ořechů, skořice, někdy i mletého hřebíčku a citrónové kůry. Hojně se posypává moučkovým cukrem, ale ještě předtím, než se koláčky slepí, aby vynikly terče zářivě červené jahodové marmelády. Jednoduché, efektní a delikátní.

Minimalisté však nedají dopustit na linecká slepovaná kolečka, tentokrát bez ořechů, avšak stejně lákající svojí čistou chutí máslových sušenek a pikantní rybízové marmelády.

Milionářský chlebíček? Stejně křupavé těsto, vláčný karamel a ledová čokoláda navrch

A nakonec se pusťte do netradiční obměny vánočního cukroví. Vyzkoušejte sofistikované dortíčky slepované karamelem s mořskou solí. Namočte je do polevy z mléčné čokolády a získejte ještě lahodnější spojení chutí. Svojí slanou karamelovou náplní jsou velmi podobné milionářským chlebíčkům, zvláště v Británii velmi oblíbenému moučníku. Co vás na tomto cukroví nejvíce osloví je odlišná struktura všech vrstev – křupavého těsta, vláčného karamelu uprostřed a ledové vrstvy čokoládové polevy na povrchu. Karamelové dortíčky představují něco, co lze nazvat moderním trendem vánočního cukroví a to nejen pro svoji dnes už velmi oblíbenou chuť karamelu s mořskou solí. Jsou jednoduše bez chyby.

Linecká očka

Ingredience:

140 g másla
175 g moučkového cukru
1 vejce
1 žloutek
nastrouhaná citrónová kůra
285 g nastrouhaných lískových ořechů
230 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky mleté skořice
jahodová marmeláda bez zrníček na slepování

Postup:

V elektrickém mixéru ušleháme máslo s cukrem, vejcem a žloutky. Nastrouháme a přidáme citrónovou kůru, nastrouhané ořechy, skořici, mouku a prášek do pečiva a mícháme asi 3 minuty, než se vše spojí v těsto. Utvoříme bochánek a dáme do lednice odpočinout, nejlépe přes noc. Předehřejeme si troubu na 160 °C a vyložíme plech pečicím papírem. Těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka, v polovině z nich ještě vykrájíme malé kolečko uprostřed. Pečeme 10 až 12 minut, počítejte s tím, že kolečka s vykrojeným otvorem se pečou rychleji. Upečená kolečka necháme vystydnout a poté je natřeme marmeládou. Kolečka s otvorem nejdříve pocukrujeme, teprve poté slepujeme.

Linecké koláčky

Ingredience:

250 g hladké mouky
140 g másla
90 g moučkového cukru
2 žloutky
kůra a šťáva z 1 citrónu
rybízová marmeláda bez zrníček

Postup:

Hladkou mouku dáme do mísy. Přidáme kostky změklého másla a elektrickým mixérem nebo ručně vytvoříme žmolenku. Těsto vyndáme na pracovní plochu a přidáme žloutky a citrónovou kůru a šťávu a rychle zpracujeme v těsto. Utvoříme bochánek, zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočinout alespoň 1 hodinu. Předehřejem si troubu na 160 °C, plech vyložíme papírem na pečení a vykrajujeme koláčky – v polovině z nich uprostřed vykrojíme kolečka nebo srdíčka. Pečeme pozvolna asi 10 minut do růžova. Necháme vystydnout a slepujeme hladkou pikantní rybízovou marmeládou bez zrníček. Můžeme posypat moučkovým cukrem.

Karamelové placičky

Perfektní vánoční cukroví. Souhra vanilkových placiček a slaného karamelu s mléčnou čokoládou je dokonalá.

Ingredience:

na těsto:

225 g másla
115 g světlého hnědého cukru
2 žloutky
300 g hladké mouky

na náplň:

150 g karamelové omáčky, nejlépe již hotové, ochucené mořskou solí (prodává Marks and Spencer), nebo zakoupené kondenzované slazené karamelové mléko, lahodnější verze se prodává pod názvem Dulce de leche a mořskou sůl podle chuti
200 g mléčné čokolády

Postup:

Do mísy dáme změklé máslo, cukr a elektrickým mixérem šleháme do pěny, postupně přidáváme žloutky a stále mícháme. Přidáme mouku a mícháme v hladké těsto. Vytvoříme bochánek, zabalíme do folie a necháme odležet 30 minut v ledničce.

Zahřejeme troubu na 160 °C. Vyložíme si plech papírem na pečení. Odpočinuté těsto vyválíme na lehce pomoučněném válu a s pomocí folie a vykrajujeme kolečka. Přendáme na plech a v troubě pečeme 10-15 minut do lehké růžové barvy. Přendáme na mřížku a necháme vychladnou. Mezitím si připravíme karamelovou náplň, pokud nemáme koupenou hotovou. V případě, že použijeme karamelové slazené mléko nebo Dulce de leche, přidáme trochu mořské soli a zamícháme. Pokud máte pouze slazené kondenzované mléko, k vytvoření karamelového dejte vařit ve vodní lázni otevřenou konzervu na mírný oheň, dokud mléko nezhnědne, tedy téměř dvě hodiny za stálé kontroly vodní lázně, aby se nevypařila.

Ve vodní lázni rozehřejeme mléčnou čokoládu a pokud si přejeme trochu tmavší barvu a čokoládovější chuť, přidáme  50 g hořké, necháme lehce zchladit.

Slepujeme dvě kolečka karamelem a namáčíme je v čokoládové polevě. Na mřížce necháme tak dlouho, dokud čokoláda nezaschne, potom necháme placičky v lednici usadit, nejlépe do druhého dne.

 

One Response

  1. […] Tak jako tak, linecké cukroví, tedy křehké máslové sušenkové pečivo plněné tou nejlepší pikantní rybízovou marmeládou je stálicí mezi vánočními druhy cukroví, které tak rádi pečeme. A většinou podle klasického receptu. […]