Budoucnost fast foodu? Jezte krásně a zdravě. Britské Itsu ukazuje směr.

with Žádné komentáře

itsuJak by mělo vypadat rychlé občerstvení budoucnosti? Ještě než si na tuto odtázku odpovíte, zkuste se sami sebe zeptat, zda tolik zatracovaný “fast food” může být zdravý a zda byste překonali předsudky vůči nezdravému rychlému občerstvení a bez výčitek se zde stravovali třeba v krátké přestávce na oběd během pracovního týdne? Unikátní projekt britského řetězce Itsu ukazuje, kam se rychlé občerstvení v budoucnu může ubírat.

Za Itsu stojí osvědčený Pret A Manger Sinclaira Beechama a Juliana Metcalfa

Sinclair Beecham a Julian Metcalf, zakladatelé velmi sofistikovaného café a bistra Pret A Manger, působícího především ve Velké Británii a ve Spojených státech projektem na místě připravovaného rychlého občerstvení vykročili správným směrem. Absolutně čerstvé jídlo bez jakýchkoliv chemikálií a konzervantů připravované ručně v bistru tentýž den, kdy se prodává,  chutné sendviče, wrapy, polévky a sladké pečivo a malé zákusky již přesvědčily mnoho příznivců dobrých chutí. Rozšířená nabídka i na polední teplá jídla, polévky a stále teplé slané croissanty a wrapy představuje dostatečně různorodé menu, kde si vybere každý.

Co se týče kávy a čaje, zásadně se prodávají jen ty nejpečlivěji vybrané směsi a s přípravou obojího si také pěkně pohrají. V příjemném prostředí café Pret A Manger se však nikam nespěchá. A navíc na vás ze stěn koukají neobvykle nafocené obrázky surovin a jídla a tak se také bavíte.

I přes v součastnosti otevřených 355 café po celém světě zakladatelé také nikam nespěchají. Necítí totiž tlak, jak tomu je u ostatních společností a řetezců, a svá nová bistra otvírají s rozvahou.

Pret A Manger nečekaně uspělo i ve Francii, kde kultura kaváren a pattiserie nepředpokládala nějakou převratnou změnu. A tak Francouzi v Pret našli nejen své tradičně oblíbené croissanty a bagety, ale zamilovali si britské mrkvové a banánové dortíky a moderně připravované sendviče i nové chutě plněných baget, stejně jako zázvorovou a bezinkovou limonádu.

Asií ovlivněné menu, to je Itsu

Zakladatel Pret A Manger Julian Metcalfe přišel s dalším projektem moderního typu stravování, se zdravým Itsu. Dvě restaurace a nepočetně mnoho bister stačily od roku 1997 občerstvit více než 9 milionů (!) návštěvníků. V poslední době jejich obliba vzrostla o 30 % a není divu. Lehké, převážně Asií inspirované rychlé občerstvení zahrnuje jídla, jako jsou sushi, rýžové misky, nudlové polévky a saláty, tzv. low carb food (málo uhlovodanů), a ze sladkých jídel mražené jogurty, ovocné saláty a džusové bary a aktivující zdravé čaje. Vše je zdravé, nízkolakorické a velmi chutné! Nakonec, každý se může přesvědčit, jako kalorickou hodnotu obsahují všechna jídla a produky, jsou viditelně označené.

Produkty a suroviny, které Itsu používá, také uvidíte téměř v každém supermarketu nebo koupíte on line, takže si své oblíbené itsu jídlo můžete připravit i doma.

Itsu se také dostalo mezinárodní pozornosti, když se v listopadu roku 2006 stalo místem aféry kolem Alexandra Litviněnka. Ruský agent totiž ještě předtím, než byl otráven radiokativním poloniem, navštívil bistro Itsu na Picadilly v Londýně.

Motto: Eat beautiful – jezte krásně! Jen čerstvé, zdravé a svěží jídlo

Celý koncept rychlého občerstvení Itsu je unikátní, hravý, rozverný, svěží a čistý. Jen samé zdravé a čerstvé jídlo. Večer se vyprodá vše, i za poloviční cenu, takže nic nejde na pulty druhý den.

Itsu jednoduše láká k zastavení a k posezení.

Neméně pozornosti je věnováno i prostředí. Vítá vás světlý moderní interiér podle nejnovějších trendů, vše koncipované do posledního detailu, růžové průhledné lžičky, tmavomodré vidličky, bambusové tyčinky, orchideje na stolech a příjemné prostředí vybízejí strávit zde delší dobu.

Připravovaná jídla jsou tradiční i neobvyklá, od tatarského bifteku z lososa a tuňáka až po salát s avokádem a humusem. V zimě se osvědčily thajské nudlové misky, japonské miso detox polévky a celá škála kuřecích a zeleninových polévek s rýžovými nudlemi. Vše je možné podle svých chutí doplnit ostrými omáčkami hoisin, worchester nebo kikkoman nebo slunečnicovými a sezamovými semínky.

A jako bonus si zakladatel Julian nazval po sobě i takové rychlé snacky, jako je popcorn. Jednoduše si dopřejte  Metcalfův dietní popcorn s hořkou čokoládou. Sáček popcornu vás přesvědčí, že jde o první dietní popcorn, že  je zdravý a zažene chuť na sladké asi lépe než jakákoliv obrovská sladká tyčinka.

Nově v Brightonu

Zakladatel Pret A Manger Julian Metcalfe prozradil, že otevřením nových provozoven mimo Londýn jsou velmi nadšeni, a tak po Oxfordu přichází na řadu Brighton, město nazývané Londýn u moře. Ambice Itsu nejsou malé – revolučně změnit způsob rychlého stavování obyvatel Brightonu. Asi zvolili správně, pulsující Brighton je město, které určuje trendy v kultuře, umění a životním stylu. O zdravé a lehké jídlo je zde velký zájem. Přestavy zakladatele se zatím naplňují – Brighton vzal Itsu opravdu útokem.

Až příště navštívíte Anglii, zajděte do Itsu, budoucnost fast foodu je právě tady.