Mrkvový dort a beránek v krémovém kožichu

with Žádné komentáře

Mrkvový dort je v Británii velmi populární a téměř každý má za to, že je nepochybně britským vynálezem. Vláčný, nadýchaný piškotový dort s hrubou strukturou plnou ořechů, lehce kořeněné vůně a chuti a vždy s neodmyslitelnou krémovou čepicí z krémového sýra , másla a cukru je jedním z nejoblíbenějších britských dezertů.

Britský bestseller, zřejmě švýcarský původ

Tentokrát ale za objevem populárního mrkvového dortu stojí Švýcaři a jejich německý kanton Aargau. Tam se poprvé objevil v kuchařské knize okolo roku 1827, i když nic není tak úplně jasné a jeho původ je stále sporný. Pokud ale někde uvidíte mrkvový dort ozdobený marcipánovými mrkvemi, pak jste spíše na německé straně, Britové naopak milují vysokou vrstvu máslového krému se smetanovým sýrem bez jakýchkoliv ozdob, maximálně jen s půlenými nebo nahrubo nakrájenými vlašskými ořechy či s proužky pomerančové kůry. Mrkvový dort mívá též tvar chlebíčku nebo čtverce a není nutné ho rozkrojit napůl, abyste ho naplnili krémem, vysoká horní vrstva vše nahradí. Podmínkou je, aby korpus měl hrubší, přesto však vláčnou strukturu a krásně voněl po skořici a ořechách. Mrkvový dort má také jednu nepopiratelnou nevýhodu, je velmi kalorický, paradoxně přítomnost mrkve  často vyvolá představu, že jde o zdravou pochoutku. Nakonec, který dort není kalorickou bombou?

Velký hit šedesátých a sedmdesátých let

Přidávání mrkve do těsta historicky souvisí se snahou najít nějakou náhražku za drahá sladidla (cukr anebo med) a mrkev byla ideální, protože je sama o sobě sladká. Velkou popularitu získal mrkvový dort díky nedostupnosti některých surovin v době II. světové války. Britské ministerstvo jídla vyzývalo, aby občané využívali vše, co se urodilo na zahradách, a nabízelo mnoho zaručeně úsporných receptů s přidáním zeleniny, mezi nimi i mrkvový dort. V šedesátých a sedmdesátých letech se dekadentní mrkvový dort stal doslova hitem jak v Británii, tak ve Spojených státech a místo si už udržel. V Británii patří mezi pět nejoblíbenějších dortů a nesmí chybět v nabídce žádné kavárny nebo cukrárny, jednoduše dát si kousek mrkvového dortu s mocha capuccinem nebo ovocným smoothie patří k národní kultuře. I gurmánští Francouzi prokázali zájem o tuto sladkou pochoutku, známý britský řetězec Pret A Manger v Paříži uspěl s mrkvovým zákuskem ke kávě, patří mezi nejprodávanější a přitahuje stále více zákazníků,  jednoduše pro svojí lahodnou chuť. Uspět s novým výrobkem tam, kde tradičně není příliš zabydlený (Francouzi ho moc nepečou) je úspěch.

Snadná příprava, jen odhadněte správnou dávku mrkve

Mrkvový dort získal popularitu zcela oprávněně, láká jeho snadná příprava, vše se jednoduše zamíchá, a zcela vláčná a kořeněná chuť, kterou doplňuje ozdobný krém z tvarohu nebo krémového sýra,  másla a cukru. Kuchaři jsou vedeni snahou mrkvový dort stále vylepšovat, ale moc to nejde. Buď se smíříte s tím, že je tak dokonalý, že se nedá již nic vymyslet, anebo budete stále zkoušet přidávat rozinky, ananas nebo jiné ovoce či různé druhy ořechů, a stále to nebude ono. Ani pokusy o lehčí verze či dietní variace mrkvového dortu nedopadly nejlépe, to je snad lepší dát si o jeden kousek méně.

Nejtěžší na mrkvovém dortu je odhadnout správně vyvážené množství nastrouhané mrkve v těstu. Ostatní je již hračka, jednoduše se vše zamíchá a nechá péct. Pokud byste přesto chtěli ubrat pár kalorií a rozhodli jste se třeba jen dort pocukrovat místo zdobit krémem, věřte, že tím okamžikem ztrácí svoji unikátní kombinaci chutí. Smetanový krém mrkvový dort skvěle doplňuje.

O Velikonocích upečte mrkvového beránka a zabalte ho do kožichu

Pokud mám přijít alespoň s jednou úžasnou novinkou, připravte si na Velikonoce z jedné várky hned dvě dobroty naráz: jednak dort, a zbytek použijte na velikonočního beránka. Ten má být tradičně piškotový nebo jen z třeného těsta, ale pokud ho pečete z těsta jako na biskupský chlebíček, tomu se ten mrkvový bude podobat nejvíce. Máte-li chuť, můžete si vyhrát s nadýchanou krémovou polevou a zabalit beránka do pořádného bílého kožichu z másla a krémového sýra.

Mrkvový dort

Ingredience:

260 g hladké mouky
160 g vlašských nebo pekanových ořechů
2 čalové lžičky prášku do pečiva
2 čajové lžičky sody
1 lžička mleté skořice
1 lžička soli
165 g změklého másla
1/2 malého šálku podmáslí
1 lžička vanilkového extraktu
4 vejce
200 g cukru, nejlépe světlejšího třtinového
90 g nahrubo nastrouhané mrkve
hrubá mouka na vysypání formy beránka

Na krém:

250 g sýra marscapone
200 g krémového sýra Lučina nebo Philadelphia
100 g moučkového cukru
1/2 lžičky vanilkového extraktu
kůra z jednoho pomeranče, proužky nebo na jemno nastrouhat

Postup:

Nejdříve si předehřejte troubu na 180 °C a vyložte si papírem na pečení dno menší dortové formy. Máslem vymažte a moukou vysypejte formu na beránka a také stěny dortové formy. Nejlépe do mixéru dejte cukr a celá vejce a šlehejte vyšší rychlostí do pěny. Odvažte si máslo a nechte ho změknout nebo jen na chvilku ho dejte v misce do trouby. Mezitím si oloupejte asi 4 středně větší mrkve, odvažte je a nastrouhejte na hrubém struhadle. Vlašské ořechy nahrubo nasekejte. Odvažte si mouku, přidejte do ní prášek do pečiva, sodu, sůl a skořici. K našlehaným vejcím postupně přidávejte máslo, mouku, ořechy a podmáslí, které by mělo mít pokojovou teplotu.

Poté k těstu přidejte nastrouhanou mrkev a jen lehce zamíchejte. Pomalu těsto přendejte do formy beránka, přiklopte a dejte do trouby. Zbytek těsta vložte do dortové formy a dejte také péct. Pečte oboje asi 50 minut. Vyndejte a nechte zchladnout. Během pečení si připravte krém. Nejlépe v mixéru umíchejte oba druhy sýra s cukrem dohladka, můžete přidat i máslo, pokud chcete krém tužší, nastrouhejte pomerančovou kůru na dlouhé tenké proužky k ozdobení anebo na velmi jemno nastrouhejte k ochucení krému. Potřete povrch beránka a dortu krémem, ozdobte pomerančovou kůrou, i  čokoládovými vajíčky a slavte Velikonoce.