Nebesky nadýchaný lilkový dip

with 1 komentář

Jen pár receptů vám přinese takové uspokojení jako právě tento dip. Báječně kouřově uzená chuť lilkové dužiny s lehce nadýchanou texturou a citrónově pikantní příchutí se připravuje velmi snadno. A navíc z překvapivě málo ingrediencí. Snoubí se zde chuť sezamové pasty tahini, lehce česnekové a citrónové chutě a vše doplňuje pár lžic bílého jogurtu. Ideální jako příloha ke grilovanému masu, nejčastěji jehněčímu, ale i kuřecímu nebo jako samostatně podávaný dip s pita plackami nebo řapíkatým celerem či špalíky mrkve.

Tak pro změnu vyzkoušejte něco jiného než humus!

Ve Středomoří a na Středním východě je tato pochoutka nazývána různě, nejčastěji baba ghanoush a je tradičním pokrmem v Sýrii, Jordánsku, Libanonu, Israeli, ale i v Arménii a Turecku, liší se podle přidané tahinni pasty anebo se připravuje jen z hustého řeckého nebo tureckého jogurtu. Někde se přidávají i jiné ingredience jako jsou rajčata nebo granátová jablka či majonéza. Nesmí však nikdy chybět na talířích s předkrmy, které jsou například v Libanonu nebo Maroku velmi tradičním jídlem nazývané mezze.

Magická kouřová chuť

Pro získání správně kouřové chutě (a věřte, že v chuti jsou citelné rozdíly), je potřebné lilky nejdříve opálit na ohni, tedy nejlépe na plynovém hořáku anebo na rozžhaveném grilu až slupka zčerná. Tímto grilováním pronikne do dřeně lilku ta nejvíce ceněná, uzená chuť a v tom je také tajemství úspěchu. Opálení však nestačí k úplnému změknutí, takže je nutné ještě dát do trouby zapéct.

Můžete samozřejmě i jen zapéct, avšak ztratíte tím tolik kouzelnou uzenou chuť, která opálením vznikne, garantuji vám, že i tak si dip zamilujete!

Lilkový dip

Ingredience pro 2- 3 osoby:

2 – 3  lilky
šťáva z jednoho citrónu
2 lžíce sezamové tahini pasty
3 lžíce kvalitního extra panenského oleje
2 lžíce tučného řeckého jogurtu
1/2 lžičky mořské soli
2 stroužky česneku

Postup:

Nejdříve si předehřejte troubu na 200 °C. Lilky opalte rovnoměrně nad ohněm, dokud slupka nezčerná.  Opatrně přendejte na pečící plech a ostrým nožem rozpulte, naaranžujte vnitřkem navrch, pokapejte asi 1 lžící olivového oleje a pečte ještě asi 30 minut nebo dokud nebude dužina úplně měkká. Přendejte na talíř a nechte trochu vystydnout. Poté lžící vydlabejte dužinu a přendejte ji do misky a vidličkou rozmačkejte, můžete použít krátce i mixér. Přidejte tahini pastu, jogurt, rozdrcený česnek, sůl a citrónovou šťávu. Vše  smíchejte a podávejte zalité olivovým olejem a ozdobené hladkou petrželkou. Servírujte s opečeným pita chlebem nebo marockými plackami matluá.

Dobrou chuť!

 

One Response

  1. […] Základem dipu je příprava lilku na grilu anebo alespoň na ohni, kde je nutné nejdříve úplně do černa opálit lesklou slupku a pak péct ještě v troubě do doby, než dužina úplně změkne. Tento postup zaručí hotovému dipu tu správnou uzenou, grilem ovoněnou chuť. A pak už jen přidáváte tahini, tedy pastu ze sezamových zrníček, anebo jen jogurt a samozřejmě citrón a olivový olej a sůl: Ano, tak je to snadné! […]