Exotický salát z mořských plodů. Osvěžující, dietní a vysoce nutriční

with Žádné komentáře

Pokud chcete pro své tělo udělat v létě něco přínosného, poskytněte mu nejen dietní a lehké osvěžení, ale i vysoce nutričně kvalitní pokrm. Osvěžující salát z mořských plodů s pikantním dresinkem je ideální!

Salát vás nadchne svoji exotickou chutí a jeho tajemství je v krátkém vaření plátku ryby a mořských plodů, tzv. blanšírování, tedy metodě, která zaručí křehkost mořských surovin. Většinou stačí jen 1 minuta vaření. A v thajské kuchyni je tento salát luxusní pochoutkou.

Mořské plody do salátu? Dietně a bez smetanových dresinků

Existují různé pokusy o saláty, a některé restaurace je ve svém menu nabízejí, kdy se mořské plody či ryby na salátové listy pouze položí a doplní nějakou exotickou omáčkou a celková chuť je jaksi v nedohlednu. Na tyto saláty raději zapomeňte. Žádné smetanové nebo jogurtové dresinky chuť nevylepší. Vyzkoušejte raději něco opravdově autenticky exotického a o mořské plody a ryby se nenechte připravit, ty jsou totiž plné  plné všech důležitých minerálů a stopových prvků,

Hlavní předností tohoto exotického salátu je způsob úpravy – ponořením čerstvých mořských plodů a ryb do vroucí vody a jejich rychlé zchlazení. Takto se zachovají a podpoří chutě a čistá zálivka, už jen dodá mořským plodům a zelenině pikantní a kořeněný tón. Nať z řapíkatého celeru, rajčata, cibule a jarní cibulka se postarají o zeleninové chutě a pak už jen zbývá dodat nezbytné aroma koriandru a zpestření chilli papričkami, jejichž množství si určujete sami podle nálady a odolnosti pálivému opojení. I chilli papričky jsou velmi zdravé, zrychlují metabolismus.

Pikantní a současně lahodné, jak to lze spojit?

Mnozí z vás si řeknou, že takové spojení neexistuje. Přesto opak je pravdou! Thajská kuchyně v sobě skrývá kouzlo spojení chutí, tedy sladké, slané, pálivé a sladkokyselé. Unikátní kombinace těchto chutí, kde i pálivá chuť je s jinými chutěmi lahodná, je přece jen něco jiného, než když sníte půl skleničky pálivých feferonek ke klobáse, kdy převažuje pouze ďábelská spoušť ve vaší puse.Tento salát však s papričkami zachází opatrně, dáte si jen tolik, kolik máte rádi.

V každé správné thajské restauraci se vás zeptají, jak pálivý pokrm si přejete připravit, a pokud řeknete velmi pálivý, nepovytáhnou obočí, pouze se po thajsku krásně usmějí a optají se znova: Opravdu velmi pálivý? Ano, vědí o tom své. A pokud vám náhodou jakékoliv jídlo neuvaří podle vašich instrukcí a náhodou je pálivé více, než jste určili, je to na vrácení: jídla i peněz, tedy spíše vám jídlo nebudou počítat. Takové je pravidlo a většina thajských restaurací ho plně respektuje.

Bez koriandru to nejde

Thajská kuchyně kouzlo spojení chutí umí dokonale. Souznění lehce pikantní chuti s mořskými plody, limetkovou šťávou a rybí omáčkou, která zde nahrazuje slanou položku, vyváží cukrový sirup. Sekaný česnek a koriandrový kořen (tedy spíše štíhlý kořínek)  dodá pravé aroma, a pokud jej nemáte, i když ho stačí jen kousek, klidně použijte drcená koriandrová semínka. Žádné jiné “exotické” ingredience už nepotřebujete, i když koriandr se za tak exotickou bylinu považovat snad ani nemůže, neboť se u nás pěstuje a dokonce roste divoce, zvláště ve Středomoří.

Nejde jen o exotickou nebo nedostupnou bylinu používanou převážně na přípravu indických či čínských pokrmů, tedy v asijské kuchyni. Jeho chuť je tak omamná, že je významnou součástí některých pokrmů, nejen těch exotických.  Dokonce se říká, že kdo jednou okusil koriandr, je pro něj i petrželová nať už jen nevýraznou bylinkou.

Snadno a rychle blanšírujte, mořské plody to vyžadují

Tajemství je v dokonalé chuti pikantního dresinku s rychle uvařenými mořskými plody a plátkem ryby. Pro přípravu mořských mořských plodů použijte metodu blanšírování, tzv. bělení, rychlého uvaření a následného rychlého zchlazení.  Mořské plody a plátek ryby dáme do vařící se vody, avšak voda se zpátky nesmí začít vařit, alternativně se ihned odstaví z plotýnky, zejména v okamžiku, kdy mořské plody již změní barvu, což je někdy i jen za půl minuty.  Abychom zastavili proces vaření, blašírovanou rybu a poté i mořské plody dáme rychle zchladit do studené vody s ledem, abychom zastavili proces dalšího vaření. Určitě se ptáte proč takto přísně s vařením? Odpověď je nasnadě: je to proto, že delší vaření mořských plodů způsobuje opačný efekt, mořské plody pak ztvrdnou. Tato rychlá příprava také zachová většinu chutí.

Takže žádné velké krájení a příprava mnoha druhů zeleniny, stačí jen dvě až tři rajčata, řapíkatý celer a cibule, jak bílá resp. běžná žlutá, červená, tak i jarní. Nic jiného tento salát nepotřebuje!

Jen si pohrajte s krájením zeleniny na jemné proužky a malých kostiček na dresink. Thajci do každého jídla dodají precizně nakrájené suroviny a nenapadlo by je přípravu odbýt. I salát je pak i pastvou pro oči. Podávejte na listu salátu. Thajci ještě salát servírují na plátku květu z banánovníku. nedávno jsem objevila, že ho prodávají i u nás, a to je skvělé!

Pikantní salát z mořských plodů

Thajsky: yam ta lay

Pro 2 osoby:

50 g středně velkých krevet
35 g chobotnice
35 g tenkého plátku bílé ryby, třeba chňapal (red snapper)
25 g mušlí, nejlépe 2 velké slávky
1 malý krab
1 menší bílá a 1 červená cibule
3 rajčata střední velikosti
2 stonky řapíkatého celeru s natí
2 stonky jarní cibulky
listový salát na aranžování
nať koriandru na ozdobu

Na dresink:

80 g jemně nasekaného česneku
10 g nasekaných chilli papriček
5 a 1/2 lžic rybí omáčky
6 lžic limetkové šťávy
2 a 1/2 lžice cukrového sirupu
5 g nasekaného kořene a stonku koriandu

Nejdříve si připravte dresink. Nasekejte na malé kostičky česnek a malé chilli papričky i se semínky. Pokud máte čerstvý koriandr i s kořenem, nakrájejte kořen na malé kousky, listy koriandru ponechte na ozdobu. Pokud nemáte kořenovou část koriandru, použijte namletá koriandrová semínka. Připravte si cukrový sirup tak, že zahřejete stejné množství vody a cukru v hrnci  a povaříte asi 5 minut, aby sirup lehce zhoustl, neměl by však krystalovat. Nechte vychladnout. Pokud sirup nespotřebujete celý, nechte v ledničce, ideálně se hodí na doslazení třeba ledové kávy nebo čaje anebo do koktejlů. V misce smíchejte rybí omáčku, limetkovou šťávu a vychladný cukrový sirup. Postupně přidejte česnek, papričky a koriandrový kořen. Připravený dresing dejte zatím stranou.

Nyní blanšírujte rybu a mořské plody. Nalijte do hrnce asi litr vody, přidejte nať z řapíkatého celeru a přiveďte k varu. Připravené mořské plody omyjte, a pokud jsou slávky ve skořápce, vyjměte ji. Jakmile se voda začne vařit, přidejte nejdříve plátek ryby a krabí klepeto a nechte ponořené asi 1 minutu. Poté přidejte ostatní mořské plody a vařte další asi 1/2 minuty. Ryba i mořské plody musí být uvařené, ale nevyžadují dlouhé vaření, které naopak mořským plodům škodí. Současně si připravte misku se studenou vodu a ledem, a jakmile je plátek ryby, krab i ostatní mořské plody uvařené, ponořte je rychle do ledové vody s ledem, abyste zabránili dalšímu vaření. Nechte je pár minut zchladit, aby byly osvěžující do salátu.

Mezitím si oloupejte cibuli bílou i červenou a nakrájejte na tenké plátky, stejně jako jarní cibulku. Rajčata rozkrojte na čtvrtky, vyberte středy se zrníčky a nakrájejte podélně na tenké plátky. Kousek řapíkatého celeru i s natí nakrájejte na tenké nudličky.

Omyjte pár lístků salátu a naaranžujte na talířky. Nyní smíchejte v misce nakrájenou zeleninu a okapané mořské plody a rybu, které jste vytáhli ze studené vody a nechali okapat. Přidejte připravený dresing a vše lehce, ale důkladně promíchejte. Ozdobte natí čerstvého koriandru a podávejte na listech salátu.