Bleskový rybízový koláč. Recept od maminky.

with Žádné komentáře

Rybízový koláč je absolutní letní klasikou a tenhle recept je možná již známý, nicméně slíbila jsem pro  fanoušky Taste Journey.cz na facebooku, zvláště pro paní Edith Irons, že poradím jak na ovocné koláče a tady je! Mám ho ráda proto, že je rychlý, jednoduchý, a bez žmolenky lze použít s různým ovocem jako bublaninu, třešně nebo višně jsou ideální. Je vláčný a “nedusí” jak vtipně někdo poznamenal kdosi jako kompliment.

Vždy, když si vezmu skromně popsanou kartičku s receptem, vzpomenu si na mojí maminku, jak ho dělávala. Recept získala od skvělé Jany Hruschkové, manželky svého bratrance Petra. Ta jej dělávala s jablky, výborné je pro jednou opustit skořici a přidat vlašské ořechy ke žmolence na posyp. Nakonec tenhle koláč na plech snese jakékoliv ovoce, které právě uzrálo na vaší zahrádce. A tak kombinujte ovoce, chutě, posypku a popusťte uzdu své fantazie!

Skvělé chutě zaručeny!

Rychlý rybízový koláč

Ingredience:

1 vejce
1 žloutek
1 sklenička cukru
100 g změklého másla
3 skleničky polohrubé mouky
1 sáček prášku do pečiva
1 lžička vanilkového extraktu
citrónová kůra z jednoho citrónu
1 sklenička mléka
asi 1 kg rybízu zbaveného stopek
stejný díl cukru, másla a trochu více hrubé mouky na žmolenku

Postup:

Nejdříve rozehřejeme troubu na 180 ° C. V mixéru rozšleháme změklé máslo a cukr a postupně přidáme lehce smíchané vejce a žloutek. Nastrouháme na jemno citrónovou kůru a ochutíme těsto spolu s vanilkovým extraktem. Zmírníme stupeň šlehání a přidáme mouku s práškem do pečiva a vlažné mléko a mícháme do hustšího těsta. Přendáme do vymazané formy nebo do hlubšího plechu a poklademe rybízem. Pro vyvážení chuti můžete ozdobit sladkou žmolenkou. Pečeme 35 – 45 minut.

Dobrou chuť!