Slovácké vdolečky s komůrkou. Vezmete je do ruky asi devětkrát

with Žádné komentáře

Upéct pravé vdolečky neboli koláčky s komůrkou ze Slovácka je výzva. Delikátní chuť a roztomile baculatý tvar tvarohových koláčků s povidlovou tečkou a posýpkou na povrchu je vykoupena precizním zpracováním. I když máte recept, jaksi to tentokrát nestačí, je vhodné, aby vám napoprvé někdo ukázal, jak se vdolečky připravují. Jde výhradně o tradiční domácí řemeslnou výrobu a než vdoleček – koláček položíte na plech a dáte do trouby a na talíř musíte ho vzít do ruky celkem asi devětkrát. I tak jejich pečení zázračně uklidňuje.

Tož okoštujte Slovácko aneb od tradice ke gurmánským delikatesám

Rozmanitost kultury a tradic na Slovácku je navýsost zajímavou záležitostí, a jeden z příjemných způsobů, jak ji poznávat, vede i přes zdejší typické pokrmy a způsob stravování. Původní recepty přechovávané generacemi odrážejí způsob života lidí tohoto národopisného regionu a lidový jídelníček by dodnes mohl této oblasti kdekdo nejen u nás, ale i v zahraničí závidět. Místní zvyklosti jsou hodně silné a zvláště vyhlášené vdolečky s komůrkou jsou bezkonkurenční.

Obřadní pečivo i soutěž v pojídání vdolečků na Slavnostech vína

Známé slovácké koláčky – vdolečky typicky patří k obřadnímu pečivu. Nesmí proto chybět na svatbě, také se často nazývají svatební, ani na žádné rodinné oslavě, křtinách či hodech, významné slavnosti nebo o Vánocích. Nejznámější událostí, při které se jich napečou tisíce (údajně až 12 tisíc), je tradiční Jízda králů ve Vlčnově. Stejně jako folklór, vdolečky neodmyslitelně patří ke Slovácku a v roce 2006 byly v soutěži kuchařek jako nejlepší vdolečky vybrané právě ty vlčnovské. Koláčky jsou s touto oblastí tak spjaté, že se vloni při Slavnostech vína poprvé pořádala soutěž v pojídání vlčnovských vdolečků.

Vdolečky, svatební koláčky či koláčky s komůrkou?

Ať už je nazýváte jakkoliv, jde o plněné malé vdolečky z příjemně vláčného kynutého těsta. Plněné jsou nejčastěji tvarohem, ale někdy i ořechovou náplní, povrch se zdobí povidly, tedy spíše jen malou tečkou povidel a drobenkou. Mají krásně nadýchaný, baculatý tvar a zajímavostí je vypouklé místo uvnitř vdolečku, které se nazývá komůrka, v některých oblastech, například okolo Hluku, také budka. Tento vpravdě překvapivý úkaz vzniká krátkým pečením koláčků při vyšší teplotě. Takže pokud vaše koláčky nemají onu komůrku, nejsou to ty zaručeně pravé a tradiční ze Slovácka a máte se ještě co učit. Ale i tak nemusíte smutit, budou vynikající!

Lahodné spojení chutí tvarohu, povidel a žmolenky

Chuťově se jedná o unikátní lahůdku z tenčího kynutého těsta, kde tvarohovou náplň s rozinkami doplňují švestková povidla a posýpka z másla, cukru a mouky. Jednoduše jsou roztomilé, chutné, neodolatelné! Není divu, že jsou tak vyhlášené. Jejich recepty se však, jak je to s každou pochoutkou, různě vylepšovaly a mohou se i místně trochu lišit. Tradičně se však vždy používaly ty nejlepší místní suroviny, někdy se místo mléka k zadělání těsta používala smetana. Například na Vlčnovsku se koláčky připravovaly z převalovaného těsta, kdy se do kynutého těsta ještě balí těsto máslové a vytváří tak efekt lístkového těsta. Tak jako tak, vdolečky s komůrkou jsou vyhlášenou specialitou díky zachované tradiční receptuře a generacemi ověřených postupů.

Připravte se, začínáme!

Ty pravé svatební koláčky neboli vdolečky ze Slovácka jsem se naučila díky mé milé kamarádce Veronice. Její recept pochází z Kunovic od paní Maluškové, která velmi hledí na to, aby její koláčky byly připravené přesně podle ověřené receptury s přesně dodrženým postupem. Je třeba se správně na pečení naladit, být trpělivý a připravovat koláčky s láskou. Nic se nesmí uspěchat nebo ošidit, a pokud si představíte, že takto je pekly a pečou na Slovácku po stovkách až tisících, musíte uznat, že jde o obdivuhodnou činnost, při které i krásně relaxujete. A tak je vyzkoušejte, určitě to za to stojí se je naučit!

Vdolečky s komůrkou

podle paní Maluškové z Kunovic

Těsto asi na 100 koláčků:

300 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
1 vajíčko
3 žloutky
100 g moučkového cukru
1 kostka čerstvého droždí (42 g)
1/4 litru mléka
2 dl rostlinného oleje, nejlépe slunečnicový, řepkový
špetka soli

Tvarohová náplň:

1 kg tučného tvarohu (2 olešnické jemné a 3 kostky tučného)
1 žloutek
100- 200 g moučkového cukru podle chuti
rozinky namočené v rumu

Na povidla:

1 menší kelímek švestkových povidel
1-2 lžičky rumu podle hustoty povidel

Na žmolenku:

250 g hladké mouky
1/2 hrsti polohrubé mouky
125 g másla
125 g moučkového cukru

Na pokapání:

asi 1/4 másla
3 lžíce rumu

1 rozšlehané vejce na potření, moučkový cukr na posyp

Postup:

Nejdříve si připravte tvaroh. Použijte tučný a olešnický jemný tvaroh. Každý tvaroh je však nutné nejlépe přes noc nechat v ubrousku okapat, zabalit do papírových ubrousků a zatížit, aby se veškerá tekutina vpila a tvaroh se později neroztékal. Teprve poté tvaroh promíchejte se žloutkem, vymačkanými rozinkami a cukrem. Z tvarohu tvarujte pevné kuličky o stejné velikosti maximálně asi 2,5 cm,  připravte je na tác podle počtu vdolečků, tedy asi 100 kusů.

Prosijte do mísy mouku. Do části vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte asi 1 lžíci cukru a nechte vzejít kvásek. Vše spojte s ostatními surovinami a řádně zpracujte v ruce nebo mixérem hnětením, ve vláčné těsto. Zakryjte utěrkou a nechte v teple asi 1 hodinu kynout. V polovině času těsto ještě jednou propracujte a nechte dále kynout.

Mezitím si připravte žmolenku jemným promnutím všech surovin. Švestková povidla v misce rozmíchejte a ochuťte rumem.

Vykynuté těsto rozpulte a začněte zpracovávat první várku, po spotřebování postupujte stejně i u druhé. Z těsta nožem odkrajujte malé kousky o 10 g a každý kousek těsta rozprostřete na pomoučněné ploše do čtverce. Těsto ještě na ploše nakyne. Nyní postupně do každého čtverečku zabalte tvarohovou kuličku tak, že nebudou znát spoje, a lehce zakulaťte v dlaních. Položte vdoleček na plech vyložený pečicím papírem v rozestupu asi 10 x 10 cm. Jakmile je plech plný, každý zabalený koláček ve tvaru kuličky mírně prstem stlačte, aby se utvořil malý důlek na povidla. Povidlovou náplň zdobítkem na dorty nebo malou lžičkou odměřujte v malém množství do důlku na koláčku. Celé koláčky poté potřete rozšhlehaným vejcem a rychlým obrácením do misky se žmolenkou obalte. Lehce zatlačte, aby se žmolenka na koláček nalepila. Položte zpět na plech, kde koláčky ještě posypte žmolenkou a nechte asi 15-20 minut nakynout.

Rozehřejte troubu na 200 °C. Koláčky pečte asi 10 minut, dokud nezrůžoví a nezezlátnou. Ještě horké je mašlovačkou potřete rozpuštěným máslem s rumem. Sypejte těsně před podáváním moučkovým cukrem, tradičně jen rukou, a pak už jen po nakousnutí obdivujte tajemnou komůrku.