Absolutní hit sezóny. Dýňový džem se skořicí je dokonalou konspirací chutí.

with 2 komentáře

Zatím jsme byli zvyklí na naloženou dýni a la ananas či na dýňový kompot. Z dýně se však dá připravit luxusní džem, který nás uchvátí svojí zemitou skořicovou chutí i strukturou. Neobvyklá harmonie dýně, skořice a cukru slaví vítězství! A nejen v Portugalsku, odkud pochází a kde se servíruje jako pochoutka k sýrům či ke studeným masům. Tím, že není příliš sladký a překrývá se s vůní skořice jde o džem jako přímo stvořený pro muže. A nakonec snadno dostupná dýně zaručí, že džem můžete mít po celý rok, kdy si vzpomenete.

Neočekávaný objev

Když během snídaně v Portugalsku vidíte nádherně oranžovou zářící barvu a zatoužíte po meruňkovém džemu, určitě neodoláte ochutnat. Jaké je však vaše překvapení, když místo meruňkové chuti vnímáte lahodně skořicovou a zemitou, neznámou chuť. Zeptáte se tedy obsluhy, zda tento výborný džem není náhodou z dýně. Příjemní Portugalci se snaží, přestože jejich angličtina pokulhává. Jdou se zeptat kolegy, který anglicky umí o poznání lépe a pak radostně hlásí: “Je to dýně! Náš portugalský džem, doce de abóbora, vy ho snad neznáte?”

“Marmelade” poprvé v Portugalsku

Portugalci vědí o marmeládách své. Jako první totiž použili portugalské slovo marmelade, které vzniko od slova marmelo, jež označuje kdouli. Z ní totiž jako první připravili s cukrem úžasnou zavařeninu, která změnila hořkou zelenou kdouli ve sladkou narůžovělou sladkost. Ta se dovážela také do Británie v dřevěných krabičkách a záznamy Jindřicha VIII. v roce 1524 potvrdily tento dar na královský dvůr s označením “ box of marmelade”.  Angličané si však postupně upravili recept, když zavařovali různé druhy ovoce, ale dospěli až ke svému národnímu pokladu, totiž marmeládě z hořkých sevilských pomerančů, na kterou jsou obzvláště pyšní a která je něco jako jejich národní poklad. Proto se označení marmelada má dnes používat jen pro citrusové zavařeniny a to podle směrnice EU a ostatní je džem. Záleží však také na struktuře, pokud není hladká, pasírovaná a jsou v ní kousky, jde o džem. Stejné je to i s džemem dýňovým.

Dýně a skořice – s cukrem dokonalá harmonie chutí

Dýňový džem je unikátní, zářivě oranžová pochoutka s vynikající chutí. Vždy musí být přítomna skořice, ta dodá dýňovému džemu orientální podtón a zvýrazní jeho sladkou chuť. Některé prameny uvádějí, že můžete použít i hřebíček, badyán a vanilku, ale podle mého názoru je na vánoční chutě brzy – vždyť ještě ani nenastal podzim. Skořice sama o sobě stačí, aby byla tou nejvýraznější chutí v džemu. Dýně má neutrální chuť a skořice zde odvádí tu nejlepší práci: podpoří lahodně sladké tóny a vyzní s dýní v nečekaně dobrém souznění. V brazilské verzi dýňového džemu najdete kokos a třtinový cukr jako naladění na tropickou paletu chutí. Tmavý třtinový cukr ještě více podtrhne zemitou chuť, avšak džem bude mít tmavší barvu. Výběr tedy záleží jen na vás.

O strukturu se moc nezajímejte, dýně skvěle houstne, a tak není potřeba přidávat žádný pektin ani želírovací cukr. Příprava je velmi snadná, nejdůležitější je však ochutnávat a podle chuti případně přisypávat cukr. Teprve s cukrem získá dýně svoji osobitost. Pokud přidáte cukru málo, džem nebude tak lahodný, takže pro tentokrát: cukr rozhodně ano.

Nejen k snídani na toast, ale i na sýry či ke krůtímu masu

Dýňový džem se skvěle hodí k sýrům a v Portugalsku se tradičně servíruje spolu s melounovým džemem jako snack nebo dezert. Ze škály sýrů se nejlépe hodí měkké, krémové jako ricotta, vhodný je i sýr cottage. K sýrům a džemu se podávají crackery či žitný nebo kváskový chléb. Dýňový džem skvěle ladí s bílým jogurtem, ale hodí se i k plnění moučníků a dortů. Je ideální na víkendovou snídani či brunch a svojí sytou barvou rozzáří každý stůl. Džem můžeme pro jeho unikátní medovou chuť přidat ke studenému krůtímu masu či k paštice. Fantazii se meze nekladou a tak můžete zkoušet různé varianty použití dýňového džemu.

Jakou dýni na džem? Třeba hokkaido nebo máslovou

Hokkaido má výrazně oranžovou barvu, tudíž i proto je na dýňový džem velmi oblíbená. Do džemu můžete přidat i ořechy, zejména vlašské a mandle, s hokkaido dýní si velmi rozumí. Neváhejte však sáhnout i po máslové dýni či její variantě coquina nebo po klasické oranžové dýni, která vám právě uzrála na zahradě. Nakonec objevíte jak všudypřítomná dýně je ideální ke zpracování, i na sladko. Dýňový džem chutná náramně, a i jednoduchost přípravy vévodí.

Džem jako stvořený pro muže, i sami by ho zvládli zavařit

Nevím, čím to je, ale zemitá chuť džemu podle mého mínění nesmazatelně patří k mužské části strávníků a labužníků. Nepodobá se sladkým džemům, jaké znáte, je to cosi úplně jiného, bez sladké ovocné příchuti – což je asi to, co muže láká. Možná je to i změna, muži jistě ocení jinou chuť oproti tradičním džemům, které jsou stále stejné. Pokud chcete získat ještě více zásluh, přilijte do marmelády trochu originálního portského vína, a kruh chutí Portugalska se uzavírá. Vivat Portugal!

Dýňový džem se skořicí

Ingredience:

1,2 kg netto dýně hokkaido nebo máslové
špetka soli
1 000 g až 1 200 g bílého cukru
šťáva z jednoho citrónu
šťáva z 1/2 malého pomeranče
asi 5 větších kusů celé skořice
6 lžiček mleté skořice

Postup:

Dýni oloupejte a odkrojte stopku. Opatrně rozpulte, lžící vydlabejte semínka a nakrájejte na menší kousky. Zalijte asi 1,5 litrem vody, přidejte trochu soli, celou skořici a dejte vařit do širokého kastrolu. Asi po 20 minutách, když dýně změkne a voda se částečně vypaří rozmačkejte dýni vidličkou nebo děrovanou naběračkou na kaši. Pokud chcete mít spíše dýňovu pastu rozmixujte ručním mixérem, jinak ale ponechte vyznít krásně zářivé kousky dýně. Přidejte cukr, citrónovou a pomerančovou šťávu a dále vařte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Ochutnejte a podle potřeby ještě přidejte cukr. Je nutné vystihnout správné množství přidaného cukru, džem tím získá lahodnou chuť.

Vyndejte celou skořici a pokud vám kousky zůstanou, určitě to nevadí, ale spíše jde o variantu jen opravdové zastánce výrazně skořicové chutě. Nakonec už jen vmíchejte mletou skořici. Zkontrolujte, zda džem houstne, pokud ne ještě povařte a plňte do čistých a vypařených sklenic. Skladujte v chladu a po otevření skleničky v ledničce.

 

2 Responses

  1. […] Absolutní hit sezóny. Dýňový džem se skořicí je dokonalou konspirací chutí. […]

  2. […] Dýňový džem, zdroj fotografie: tastejoureny.cz […]