Sušíme bez chemie. Neotřelý podzimní dezert z částečně sušeného ovoce i voňavý crumble

with Žádné komentáře

Podzim láká k zavařování a uchování všeho, co nám příroda nadělila. Říká se o nás, že jsme národem, který miluje zavařování a sušení ovoce, o sbírání a sušení hub, které je národním fenoménem, nemluvě. Ani přesně nevíme, jestli konzervujeme, sušíme a zavařujeme ze zvyku, nebo jdeme s novým trendem domácí výroby čehokoliv. Každopádně návrat k přírodě, jejím zdrojům a celkovému sblížení s ní je moderní a zažívá comeback, samozřejmě spolu s novou vlnou zdravé výživy. Moderním pojetím tohoto trendu je částečné sušení ovoce a jeho servírování jako neotřelý, luxusní dezert.

Zavařování ovoce a zeleniny je půvabné, ale i moderní sušení láká

Tak jako to dělávaly naše babičky, i my se vracíme ke kořenům zpracovávání úrody a lesních plodů. Často to děláme nejen proto, že chceme mít absolutní dohled nad potravinami, které jíme, ale také proto, že to přináší radost, uspokojení a relaxaci. Hlavním důvodem je i naprosto jiná chuť doma zavařeného ovoce a zeleniny a dobrý pocit ze zužitkovaných surovin. A tak vymýšlíme zcela nové kombinace chutí pro džemy a marmelády a učíme se nová čatní, objevujeme nové postupy jako je třeba i částečné sušení.

Sušení bez chemie

Sušení je jedním z nejstarších způsobů uchovávání ovoce a zároveň patří k nejzdravějším. Křížaly, kromě jablečných i švestkové a hruškové, známe již od pradávna a zcela oprávněně patří k nejšetrnějším i velmi oblíbeným způsobům konzervace. Většina vitamínů a minerálních látek zůstane v ovoci zachována. Domácí sušení je často také praktikováno ze zcela jednoduchého důvodu: nepoužívá se při něm oxid siřičitý, kterým ovoce projde jako kosmetickým liftingem před sušením a někdy i v jeho průběhu, aby dobře vypadalo a neztratilo barvu. Síření totiž může způsobovat u citlivějších jedinců zdravotní problémy a ovoce se před konzumací musí před použitím máčet, avšak nikdy již nebude úplně bez konzervantů.

Sušení kontrolujte a sušte jen částečně

Obliba sušeného ovoce vzrůstá a s tím se stále více prosazují metody zajišťující, aby ovoce bylo chutnější a zdravější, zejména tzv. částečné sušení. Jde o způsob, kdy ovoce je dosušeno pouze do stádia, v němž zůstane v dužině 35 % vlhkosti, jde tedy o originální vlhkost. Druhou kategorií je úplně usušené ovoce, které je pak rehydrováno. Oba druhy konzervace ovlivňují chuť sušeného ovoce, které je pak velmi lahodné, měkčí a má více originální chuti. Důkazem jsou nyní prodávané velmi ceněné částečně usušené meruňky nebo persimmon, tedy ovoce králů známé pod názvem kaki.

Z částečně sušeného ovoce připravíte exkluzivní dezert

Pokud se chcete ukázat s neotřelým dezertem, zkuste částečně usušené ovoce. Ovoce se nejdříve ponoří do aromatického nálevu a nechá se ovonět a pak stejná vůně se rozléhá vaším bytem, když ovoce částečně sušíte. Výsledkem jsou lahodné kousky aromatického ovoce, jaké jen tak někde neuvidíte servírovat. Podávají se s kysanou smetanou, jogurtem nebo i se šlehačkou ochucenou likérem. Sofistikovanou verzí je zalití teplým pudinkem s pravou vanilkou.  Použijte jakékoliv sezónní ovoce, současné podzimní přímo láká ke zpracování a dodejte nějaké exotické, třeba sezónní fíky, ananas nebo mango, tím dovedete dezert ještě do luxusnějších výšin. Nakonec tajemství tohoto dezertu tkví v použití správně barevně i chuťově lákavého ovoce, a tak nešetřete na výběru.Vyvarujte se však ovoce s příliš vysokým obsahem vody, což jsou všechny ostružiny, maliny, melouny, a také nezkoušejte banán, ten by nehezky zhnědl.

Příprava je snadná, jen vyžaduje čas jako každé sušení

Vše se dá připravit dopředu, takže se neobávejte klidně sušit přes noc, jde o ideální postup. A věřte, že čekání se tentokrát vyplatí. Pokud nemáte trpělivost čekat anebo vás překvapí nečekaná návštěva a ovoce máte naloženo do aromatického cukrového sirupu, klidně část vložte do zapékací misky, zalijte trochou sirupu a udělejte crumble, který na zapečení potřebuje ani ne půl hodinky. Zdobte čerstvě naloupanými  lískovými ořechy, nejlépe z vaší úrody nebo nasbírané z výletu po podzimní krajině. A věřte, že tentokrát crumble bude mít krásně voňavou chuť.

Nakonec můžete takto částečně usušené ovoce podávat jen tak na talíři nebo jako zdravé mlsání!

Částečně sušené ovoce

Přísady:

500 g čerstvého ovoce, ne přezrálého
(směs jablka, hrušky, švestky, blumy, ananas, fíky)

Na sirup:

2 vanilkové lusky
250 g pískového cukru
1 litr studené vody
3 badyány
2 celé skořicové tyčky

Na ozdobu:

zakysaná smetana, šlehačka nebo vanilkový pudink

Nejdříve ovoce omyjeme, odkrojíme jádřince a pecky. Ananas oloupeme a nakrájíme na kostky. Ovoce jinak neloupeme, slupka je důležitá pro sušení. Uvaříme si sirup z vody, cukru a koření a necháme vystydnout. Ovoce nakrájíme na větší kusy, ponoříme do studeného sirupu a necháme v chladu lednice do druhého dne. Připravíme si plech, vyložíme ho pergamenovým papírem a děrovanou naběračkou klademe okapané ovoce na plech. Mezi jednotlivými kusy ponecháme dostatečné místo. V troubě, nejlépe horkovzdušné, sušíme při mírné teplotě 50-60 °C, můžeme zvýšit i na 70 °C, avšak ke konci opět snižte na 50 °C. Sušíme nejlépe přes noc, tedy 12-18 hodin. Servírujeme s kysanou nebo ochucenou ušlehanou smetanou anebo s teplým pudinkem s pravou vanilkou.

Crumble z macerovaného ovoce:

Přísady:

100 g másla
100 g pískového cukru
150 g hladké mouky
1 lžička vanilkového extraktu
hrstka čerstvých lískových ořechů

Postup:

Na crumble naložené ovoce mírně pokrájíme a dáme do máslem vymazané misky.  Připravíme žmolenku smíchání všech surovin a posypeme na ovoce. Ozdobíme čerstvě naloupenými lískovými ořechy a zapékáme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut.