Dánské perníčky lákají svoji kořeněnou chutí, stejně jako severské detektivky svými drsnými příběhy

with Žádné komentáře

Skandinávské perníčky zažívají renesanci ostatně jako celá severská kuchyně. Jednou z nejvlivnějších  restaurací světa je dánská NOMA, která ukazuje svůj inovativní koncept severské kuchyně i respekt k lokálním surovinám A tak jako severské detektivky a televizní krimi seriály dobývají svět, i skandinávská kuchyně zažívá zaslouženou pozornost na poli gastronomickém. Je zdravá, bohatá, rozmanitá a velmi chutná. Její genialita se projevuje v jednoduchosti, čistotě a čerstvosti a naprostém respektu k lokálním surovinám a k ročním obdobím. Kdo by neznal masové kuličky s brusinkami anebo severské obložené chleby? Před Vánoci je čas na skandinávské perníčky, které vás uchvátí nejen svojí vůní, ale i rozmanitými tvary a hlavně dlouhou trvanlivostí. Můžete si je dát klidně i pár měsíců po Vánocích a stejně budou skvělé.

Skandinávci bez perníčků nemají Vánoce

A tak stejně jako k Británii o Vánocích patří Britské vánoční koláčky mince pie, malé koláčky plněné ovocnou směsí, ke Skandinávii patří voňavé perníčky. Ať se už nazývají jakkoliv ve Švédsku, Dánsku, Norsku, Finsku nebo na Islandu, ve většině názvů se objeví slovo spojené s pepřem (Pepparkakor třeba ve švédštině). Zajímavostí je, že ve většině zemí nejde o perníčky, anglicky gingerbread, kde součástí je sušený zázvor, anglicky ginger, který se hojně přidává do těsta, ale zde se jedná o pepper cakes, tedy spíše pikantní pepřové koláčky. Ačkoliv se dříve pepř do perníčků dával, dnes se používá takzvané koření pěti vůní, které je tou nejpikantnější surovinou severských perníčků. Přesto se stále setkáte s názvem Pepparkakor ve Švédsku nebo Pepperkaker v Norsku nebo Piparkakut ve Finsku a Piparkökur na Islandu. Dánské Brunkager jsou typické přidáním mletých mandlí, takže získáte zaručeně nejjemnější oříškovou chuť, kterou podtrhne i koření pěti vůní, zvláště typické pro dánskou variantu.

Omamná vůně z mnohých druhů koření

Velmi aromatická vůně těchto perníčků je typická a rozpoznatelná. S kořením se při jejich přípravě nešetří a používá se celá škála orientálních koření: mletý hřebíček, drcený kardamom, skořice, zázvor a koření pěti vůní, tedy již namíchané a velmi aromatické druhy koření. Směs pěti vůní, která je silná, dominuje badyán a skořice, ale také se zde důrazně projeví sečuánský pepř a zázvor. Obsahuje také fenykl, muškátový oříšek, takže tahle směs jak orientálního tak asijského koření není pouhým kořením pěti druhů, její název je spíše literární.

Těsto nechat uležet a znovu uležet

Skandinávské perníčky není těžké připravit, jen je nutné těsto nechat opravdu dobře rozležet. Kdo si myslí, že na tom nezáleží, pochopí, až jeho pokusy o odležení v délce jen pár hodin skončí karambolem. Krásně vláčné těsto se sice zdá být lehce zpracovatelné, avšak při pečení se ukáží jeho požadavky na rozležení. Jednoduše se nepovede, rozleze se a je nemožné dostat ho z plechu bez pomoci speciálního nářadí, třeba majzlíku nebo alespoň ostré špachtle. Některé recepty doporučují nechat těsto odležet až dva či tři dny, a protože dávky se většinou připravují z kila mouky, nejlepší je z těsta postupně odkrajovat a vykrajovat perníčky podle času a nálady v průběhu několika dní.

Ale zaručuji, že nic jiného už nehrozí! Těsto je vláčné, voňavé, snadno se zpracovává a krásně se do růžova upeče. A nešetřete na zlatém sirupu, tentokrát nelze nahradit medem. Zkuste dánskou verzi s mletými mandlemi a vyzkoušejte i oříškovou chuť špaldové mouky. Ale pokud nemáte právě doma, použijte jen mouku hladkou. A teď už si nechte provonět celou kuchyň výrazně severskými voňavými perníčky!

Dánské vánoční perníčky Brunkager

Ingredience:

500 g mouky (1/2 hladké a 1/2 špaldové)

175 g cukru
125 g másla
140 g zlatého sirupu
100 ml mléka
175 g jemně mletých mandlí
1 lžička soli
1 lžíce mleté skořice
1/2 lžíce mletého hřebíčku
1/2 lžíce mletého zázvoru
1/2 lžíce mletých nebo drcených zrníček kardamomu
1 lžíce směsi koření pěti vůní
1/2 lžíce jedlé sody

Postup:

Nejdříve si do menšího hrnce nasypeme cukr a nalijeme mléko a zlatý sirup. Zahřejeme až do bodu varu a stále mícháme, aby se cukr rozpustil. Odstavíme a necháme lehce zchladnout. Zatím si do mixéru nebo mísy připravíme máslo. Zchlazenou, ale stále teplou směsí sirupu přelijeme máslo a zamícháme, až se máslo rozpustí. Přidáme mandlovou moučku a zamícháme. Do jiné mísy si prosijeme mouku, přidáme koření, sůl, sodu a vše rovnoměrně promícháme. Sypké suroviny přidáme k sirupu a spojíme pomalým mícháním v mixéru nebo ručně na ploše. Hotové těsto zabalíme do fólie a ještě do igelitového sáčku a dáme do ledničky na dva dny odpočinout.

Těsto po odpočinutí rozdělíme, postupně odkrajujeme a vyválíme do výšky asi 3 mm a vykrajujeme různé tvary. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C jen 5 minut. Neměly by se spálit okraje. Necháme vystydnout na plechu a opatrně přendáme na talíř. Zdobíme anebo necháme jen tak, aby vyzněly rozmanité tvary vánočních perníčků.