Quinoa je vynikající superpotravinou. Vyzkoušejte salát s pomerančem, granátovým jablkem a brusinkami

with Žádné komentáře

Quinoa [v angličtině se čte  kí:noue] je znovuobjevená surovina, která zaslouženě dobývá svět a překvapuje výživové poradce. Jde vlastně o semínka merlíku čilského a je ne nepodobná nám již známé pohance. Nazývá se také v jazyce Inků “matka všech zrn” konzumovala se před tisíci lety v bájné říši Inků a jen před pár lety získala titul superpotravina. V roce 2013 byla na Generálním shromáždění OSN vyhlášen Mezinárodní den Quinoi jako uznání obyvatelům jihoamerických And, kteří zachovali tuto surovinu pro celá staletí pro současné a budoucí generace příkladnými znalostmi a způsobem  života v souladu s přírodou. A Nasa se zajímá o quinou především pro její možnost pěstování při cestách do vesmíru. Proč je tedy tak ceněná?

Zdravotní benefity quinoy

Fantastické na této plodině je, že je mimořádně výživná. Není geneticky modifikována, je přirozeně bezlepková a většinou je pěstována v bio kvalitě. I když to není obilnina, je často označována jako celozrnná.

Mezi nejdůležitější přednosti quinoi patří, že potencionálně obsahuje ( a to ve velkém množství) bioaktivní substance, tedy flavonidy jako jsou quercetin ( dokonce více než v brusinkách)  a kaempferol. Mimo jiné obsahuje i v malém množství mnoho výživných látek, které jsou extrémně zdravé. Právě tyto látky se ukazují jako protizánětlivé, protivirové a proti rakovinové. Jako rostlinné antioxidanty mají tudíž mnoho zdravotních předností.

Nezanedbatelné je i velké množství vlákniny, vyšší než v ostatních obilninách. Tím, že je bezlepková, je vhodná pro všechny, kteří trpí nějakou formou intolerance na jídlo, tedy zvláště celiaky. Množství esenciálních aminokyselin jsou v quinoe zastoupeny v porovnání s ostatními rostlinami v takovém množství, které přesně potřebujeme jako vysokou dávku přírodního proteinu. Je velmi vhodná při redukčních dietách a má nízký glykemický index. Zlepšuje trávení.

Z minerálních látek quinoa obsahuje právě ty minerály, které nám často chybí, třeba magnézium, potassium a zinek. Nakonec i má vliv na duševní zdraví, a tak s konečnou sumarizací zdravotních výhod a předností si nemůžeme ztěžovat, nýbrž jen si postesknout, že ji tak málo zařazujeme do našeho jídelníčku.

Tento salát je inspirován perskou kuchyní, a tak pomeranče a granátová jablka tady hrají svůj prim. Přidáním syrových brusinek, které se právě začínají z USA nebo Kanady dovážet i k nám, ještě zvýšíme účinek přírodních a zdravých látek na naše zdraví nejen to fyzické, ale i psychické.

Quinoa totiž zlepšuje náladu a působí antidepresivně!

Salát z quinoi, čerstvých brusinek, kadeřávku a granátového jablka

Inspirace Laura Bashar

Ingredience:

Na salát:

175 g quinoy
4 pomeranče
2 bohaté delší listy kadeřávku
1 větší granátové jablko
100 g čerstvých brusinek
mandlové lupínky na ozdobu
svazek čerstvé máty na ozdobu

Na dresing:

šťáva a kůra z 1 pomeranče

1 lžíce medu
1 lžíce hnědého cukru
2 lžíce extra virgin olivového oleje
šťáva z 1/2 citrónu

Postup:

Nejdříve si připravíme quinou. Propláchneme ji důkladně pod studenou vodu a dáme do hrnce. zalijeme ji dvěma šálky studené vody a dáme vařit. Jakmile se voda začně vařit, vodu slijeme, quinou zachytíme do cedníku a vrátíme zpátky do hrnce a opětovně zalijeme studenou vodu a přivedeme k varu. Tento postup je důležitý, aby se odstranily saponidy, které mohou dát quinoi nevítanou příchuť., takže ho nevynechejte.Jakmile voda začne vařit,kontrolujeme čas a vaříme jen 10, maximálně 12 minut. Uvařenou quinou slijeme do sítka a dáme na talíř a necháme vystydnout.

Mezitím si připravíme další suroviny na salát a dresing. Nakrájíme kadeřávek na jemno, pomeranče oloupáme nožem a nakrájíme na kostky. Do mixéru dáme omyté brusinky, přidáme hnědý cukr, med, olivový olej a šťávu z pomeranče a citronu a mixujeme je vše ne úplně na kaši. Důležité je, aby brusinky alespoň zůstaly částečně na hrubo. Nakonec rozpůlíme granátové jablko a pevnými údery vařečkou nebo menším válečkem na nudle nad mísou poklepáváme na slupku až  se uvolní semínka. Odstraníme případné bílé malé kousky dužiny a dáme stranou.

Do mísy dáme vychlazenou quinou, přidáme kadeřávek, pomeranče, granátové jablko a směs s čerstvými brusinkami a jemně promícháme. Ozdobíme ještě granátovými zrníčky, na proužky nakrájenou mátou a mandlovými lupínky. Podáváme chlazené.