Harlekýnová dýně je jednou z roztomilých zimních odrůd. Zapečte ji s citrónově parmazánovou krustou

with Žádné komentáře

Stále jsou na trzích nebo v obchodech v nabídce zimní dýně. Jde o odrůdy, které mají pevnější a tvrdší slupku a hutnější dužinu obsahující méně vody než jejich letní sestřičky. Můžete je mít v kuchyni třeba i měsíc a pořád jsou dobré a vydrží. Dokonce se změní jejich chuť, stávají se sladšími. Nelze opomenout ani výživné látky, kterými jsou doslova zahlceny, ty zajišťují našemu tělu silný imunitní systém a chrání proti nachlazení a chřipce.

Máslová a muškátová dýně patří k nejoblíbenějším

Oblíbená máslová dýně je pevnější a příjemně sladká, má nádhernou oranžovou nebo sytě žlutou barvu dužiny a obsahuje mnoho vlákniny a méně semínek. Chutná opravdu máslově a oříškově a dokonce se z ní můžeme těšit prakticky po celý rok. Dováží se nejen ze Středomoří, ale třeba až z Latinské Ameriky. Modré odrůdy dýní jako třeba “modrý balet”, tedy opravdu světle modrá dýně na povrchu, jsou zase škrobové podobně jako sladké brambory a voní po kaštanech.

Pokud máte štěstí, tak ji stále ještě seženete a můžete ji vyzkoušet třeba na polévku. Dalšími druhy jsou varianty zimních dýní odrůd hokaidó, muškátové a špagetové dýně, s nimi si také je možné pěkně pohrát, jsou stejně lahodné jako na podzim a získávající stále více příznivců pro jejich rozmanitost v použití.

Dýně harlequin je nadýchaná jako kostým harlekýna

Jednou z nejroztomilejších dýní je harlequin. Tato odrůda je z mnoha stovek druhů dýní menší než běžná gigantická dýně, patří mezi tzv. žaludové dýně a vyskytuje se ve více barevných mutacích, od bílé, přes světle a tmavě nazelenalou až po sytě žluto-oranžovou. Má charakteristické žebrování a vypadá, jako když vypadla z formy na bábovku. Jejího tvaru můžeme skvěle využít a zapéct tohoto “harlequina“ s citrónově voňavou celozrnnou strouhankou a parmazánem. A pokud máte ještě někde na zahrádce mrazem neposkvrněné lístky tymiánu, neváhejte je přidat. Dýně harlequin je jemná a šťavnatá. Podáváme ji jako samostatný pokrm pro vegetariány anebo jako přílohu třeba k masovým kuličkám.

Yotam Ottolenghi – miláček Britů i autor nejlepších kuchařek pro vegetariány

Inspirujte se Yotamem Ottolenghim, mistrem (nejen) vegetariánské kuchyně, který spojuje to nejlepší ze své domoviny Izraele a nechává se ovlivnit kuchyní tureckou, syrskou, arménskou a středomořskou. Tento šampión vegetariánské kuchyně pozdvihl zeleninu tak, že je sexy, a především nepoužívá zeleninu rigidně jako náhradu masa nebo jenom jako přílohu, jednoduše ji nechává být takovou, jaká je. Jeho úspěšné vegetariánské kuchařky jen dokazují, že se zeleninou si opravdu rozumí.

Dnes je Yotam Ottolenghi spojován s celým gastronomickým impériem, jeho restaurace jsou jedny z nejvyhledávanějších v Londýně, jsou působivé nejen čistým a moderním designem, ale především výběrem studených bufetů, nejen čistě zeleninových, ale láká i na sladkosti upečené ve vlastní pekárně. Yotam Ottolenghi je bezesporu miláčkem Britů, je jednoduše “in” navštívit jeho restauraci, stejně jako podle něj vařit. Zkuste jeho variaci na dýni harlequin.

Dýně harlequin s citrónově parmazánovou krustou

Přísady:

1 dýně odrůdy harlequin
2 čerstvé tmavé toastové chleby
2 stroužky česneku
25 g nastrouhaného parmazánu
kůra z jednoho citrónu
hrst petrželky
několik snítek čerstvého tymiánu
olivový olej
čerstvě namletý pepř

Postup:

Nejdříve omyjte dýni a nakrájejte ji podle obloučků a přirozeného tvaru na půlměsíce.  Rozprostřete na plech vyložený papírem na pečení, který lehce pomažte olivovým olejem.

Rozehřejte troubu na 175 °C. V elektrickém mixéru rozsekejte dva plátky toastového chleba nebo jiného celozrnného čerstvého pečiva. Do misky dejte asi 2 lžíce olivového oleje, rozdrcené stroužky česneku, citrónovu kůru a obrané snítky tymiánu a nasekanou petrželku. Přidejte čerstvě namletý pepř a vše smíchejte. Přidejte čerstvou strouhanku a nastrouhaný parmazán a lehce spojte. Směsí potřete dýňové půlměsíčky a dejte zapéct na 30 minut, dokud nebude krusta křupavá.

Podávejte jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu či rybě.