Na Vánoce si dopřejte hříšně kakaové dortíčky a brusinkové čtverečky s pistáciemi

with Žádné komentáře

Na Vánoce letos vyzkoušejte něco nového. Neznamená to ústup od tradičních druhů cukroví, které máme tak rádi a celý rok se na ně těšíme, ale mírné oživení již zaběhlých receptů  vánočního cukroví. Vyzkoušejte hříšně kakaové dortíčky  se sametovou náplní z bílé čokolády a voňavé pistáciové a brusinkové čtverečky.  To jsou moji letošní
favorité z výběru vánočního cukroví.

Pistáciové čtverečky bez vykrajování, kakaové dortíčky jsou snadnější

Pistáciové čtverečky jsou hotové za chvilku a jsou určeny pro všechny, kdo nechtějí pečivo vykrajovat, zde se totiž jen krájí hranatý špalek. Kombinace pistáciových ořechů a brusinek je vskutku skvělá, jak chuťově tak i svojí strukturou. Čtverečky jsou totiž současně křupavé i vláčné. A pokud seženete nějakou veselou barvu krystalového cukru, neváhejte ji použít, hezky rozsvítí vaše cukroví. I jen krystalky hrubého cukru v přírodním provedení budou vypadat dobře.

Téměř dekadentní kakaové slepované cukroví je snadnější než vypadá a připravit hladký krém z bílé čokolády je velmi rychlé. Kakaové těsto je vláčné a velmi dobře se zpracovává. Na ozdobu jsem použila sušené kousky malin, které jsou nejdříve hluboce zmražené, takže zůstane zachována jejich krásně červená barva. Jen hlídejte teplotu v troubě, pokud bude vyšší, může se ozdobné sypání spálit.  Chuťově jde o velmi lahodný slepovaný dortíček, který láká nejen svojí chutí, ale i slavnostním  vzhledem. Cukroví však doporučuji uchovávat kvůli krému v chladu anebo ho připravit těsně před Vánoci. Tak se pustíme do pečení nového cukroví!

Kakaové dortíčky s krémem z bílé čokolády

Na koláčky:

280 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
60 g kakaového prášku
225 g másla
150 g cukru
1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu
barevný cukr nebo prášek na ozdobu

Krém ke slepování:

115 ml smetany ke šlehání
20 g másla
1 lžíce zlatého sirupu
250 g bílé čokolády

Postup:

Nejdříve si připravíme těsto na dortíčky. V mixéru při nejvyšší rychlosti šlehejte máslo a cukr do pěny. Přidejte vanilkový extrakt a žloutek a dále mixujte. Snižte otáčky a postupně přidávejte kakaový prášek, mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Vyndejte z mixéru na pracovní plochu, utvořte bochánek, zabalte do folie a dejte do chladu na 2 hodiny odpočinout. Předehřejte si troubu na 160 °C. Těsto rozdělte na dvě polovičky, vyválejte plát vysoký asi 3 mm a vykrajujte kolečka. Přendejte na plech vyložený papírem na pečení a pečte asi 8-10 minut. S druhou částí těsta postupujte stejně, jen vykrájené placičky posypte ozdobným cukrem nebo sušeným již dříve mraženým ovocným práškem.

Připravte si bílý krém ke slepování. Do mixéru dejte smetanu a zlatý sirup. Bílou čokoládu rozlámejte a dejte do misky. Nahřejte nad horkou vodou, dokud se nerozpustí. Přidejte změklé máslo a míchejte. Směs nechte lehce zchladit a vlijte do mixéru ke smetaně. Vyšlehejte, přendejte do misky a nechte asi 10 minut v ledničce zchladit. Krémem slepujeme placičky, pochopitelně ty se zdobením navrch. Uchovávejte v chladu.

Pistáciové a brusinkové čtverečky

Těsto:

210 g hladké mouky
půl lžičky mleté skořice
špetka soli
210 g cukru
165 g másla
60 g vyloupaných nesolených pistáciových ořechů
35 g sušených brusinek
1 malé vejce na potření
kůra z 1/2 pomeranče
hrubší krystalky cukru na obalení (i barevné)

Postup:

V mixéru na vyšší obrátky vyšlehejte máslo s cukrem a pomerančovou kůrou. Snižte rychlost a postupně přidávejte mouku, skořici, špetku soli a nakonec přidejte brusinky a pistácie. Vyndejte na vál, utvořte dva stejně silné válečky, vytvarujte je do hranata a pomocí širšího nože uhlaďte. Zabalte pevně do fólie a dejte do ledničky asi na 2 hodiny ztuhnout. Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte plechy papírem na pečení.

Vyndejte těstové hranoly z lednice, rozbalte fólii, těsto však na ní ponechte a  potřete hmotu rozšlehaným vejcem. Připravte si vedle na pečicí papír barevné nebo jen bílé krystaly cukru, rovnoměrně je rozprostřete a hranoly v nich obalte; mírně zatlačte co nejvíce krystalků do těsta. Nyní ostrým nožem krájejte stejně silné čtverečky a pokládejte je na plechy. Pečte 12-15 minut do světle růžova.