Jezte chytře, jezte zdravě! Zblázněte se do pohankových, špaldových a ovesných vloček

with Žádné komentáře

Tak by mohlo znít motto i předsevzetí pro právě nadcházející nový rok 2016. Jak těžké je toho dosáhnout? Začněte snídaní a sáhněte po zdravých, často opomíjených surovinách, které dokáží překvapit svou lahodností. Zkuste pohankové, žitné anebo špaldové vločky přeměnit v super zdravou snídani anebo vyzkoušejte ovesné otruby – nejsou jen pro koně, ale dokážou být i velmi sexy snídaní či dezertem.

Zahřívací kaše k snídani nastartují den

Jídlo je odjakživa ta nejzázračnější medicína, dopřejme proto svému tělu to nejlepší. Proč nezačít den velkou miskou plnou zdravé kaše. A nejen z ovesných vloček, ta se sice hned tak neomrzí, ale je dobré vyzkoušet i další favority. Vtip je v tom, že pokud chceme jíst zdravě a vydržet, nemůže být ranní snídaně stále stejná. Buďte kreativní a popusťte uzdu své fantazii. Zkuste horkou dávku pohankové či špaldové kaše anebo sáhněte po ovesných otrubách. Kombinujte je s ovocem nebo ovocnými omáčkami, jogurtem, semínky a medem. Přiznávám, že některé kaše bez těchto pochutin mohou být možná nudné, ale všechny jsou významně zdravé.

Ovesné vločky jsou zázračné, prodlužte si život!

Ovesné či jiné obilné kaše mají schopnost prodloužit váš život, tak alespoň hovoří jedna ze studií Harvardovy university. Nepochybné je, že skromně vypadající ovesné vločky pomáhají redukovat vysoký krevní tlak a snižují cholesterol, nemluvě o obsahu vitamínů (zejména vitamínu A) a minerálních látek, obsahují mimořádné množství železa a kalcia. Předností ovesných vloček je vysoké množství vlákniny. Tyto celozrnné potraviny dokáží uvolňovat energii postupně a zasytí vás na delší dobu, což je ideální pro regulaci chuti k jídlu. O zdravotních přednostech těchto lahodných snídaní snad už nikdo nepochybuje. A když si představíte, jak snadná je příprava ovesné či jiné kaše a že stačí 3 gramy vloček denně, aby začaly být vašemu zdraví prospěšné, není nač čekat! Nejsnazší cesta, jak si prodloužit život!

Jak na vločky? Máčejte je a kombinujte s vodou, mlékem nebo obojím

Ideálně se kaše, třeba ta z ovesných vloček, má vařit. Měla by se povařit několik minut s vodou, mlékem nebo obojím, vždy za stálého míchání, dokud nedosáhneme té správně krémové konzistence. Pokud vločky přes noc namočíme, výsledek je ještě působivější. V ranním spěchu však stejně dobře poslouží mikrovlnná trouba, ideální pomocník, když máte ráno zalepené oči. Pár minut na zahřátí misky plné kaše se vyplatí obětovat. Stačí špetka mořské soli a dochutit oblíbenými přírodními sladidly, jimiž jsou med, javorový nebo rýžový sirup, popřípadě zlatý sirup. Použijete-li i skořici, její sladce teplá chuť kaši skvěle doplní. Pokud nemáte doma čerstvé ovoce, stačí předem namočené rozinky anebo lžička dobrého džemu nebo marmelády. Ideální jsou také zmrazené ovocné směsi a ovoce z vaší úrody, stačí je jen zahřát na pánvi a kaši touto ještě teplou ovocnou omáčkou polít.

Zblázněte se do vloček! Pohankových, špaldových i ovesných

Skromně vypadající ovesné vločky jsou stále nedoceněnou potravinou. Nabízejí se v několika druzích, velikostech a způsobech zpracování. Lákají také i další super zdravé alternativy, rozhodně vyzkoušejte vločky pohankové, špaldové, ale třeba i ječné. Jsou zajímavé svojí strukturou i chutí. Jejich příprava a doba varu se může lišit, ale jen nepatrně. Na ovesné a pohankové vločky stačí většinou 5-7 minut na plotně, v mikrovlnné troubě pak jen minuty dvě. Některé instantní produkty z vloček se pouze zalijí vařící vodu a nechají odstát. Vločky jsou totiž upraveny (ne chemicky!), aby jejich příprava byla snadná. A pokud svoji ranní kaši chcete povznést ještě výš, pro zvýraznění chutě pár vloček opečte nasucho na pánvi, odmění se vám hlubší oříškovou chutí. Těch pár minut navíc za to opravdu stojí!

Pohanková kaše jako bezlepkový fenomén

Pohanka je známou a velmi oblíbenou super potravinou. Nejde vlastně o obilovinu, považuje se za pseudocereálii. Neobsahuje lepek, proto se hodí i pro celiaky. Je velmi zdravá kvůli obsahu mnoha vitamínů a minerálů.

Pohankovou kaši pro zahřátí připravuji s mandlovým mlékem jako alternativou k mléku kravskému – poskytne vám energizující rostlinné proteiny. Protizánětlivé látky získáte z medu a borůvek, které omlazují a regenerují tělo a významně znásobí zdravotní benefity kaše a vylepší chuť. A nakonec verze pro opravdové gurmány: opražte pohankové vločky a plátky mandlí, dokonalá oříšková chuť je zaručena. A tak v jedné misce najdete koncentraci toho nejlepšího, co si můžete dopřát.

Pohanková vločková kaše s mandlovým mlékem, borůvkami a medem

Potřebujeme:

2 lžíce pohankových vloček
asi 150 ml mandlového mléka
hrst borůvek
1 lžíce medu
1 lžíce pohankových vloček na opražení
1 lžíce mandlových lístků na ozdobu

Postup:

Do misky vsypte dvě lžíce pohankových vloček, zalijte mandlovým mlékem, aby byly vločky ponořené, a dejte na 2 minuty do mikrovlnné trouby. Zatím si na pánvi na sucho opražte 1 lžíci pohankových vloček a 1 lžíci mandlových lupínků. Kaši zamíchejte, posypte opraženými vločkami s mandlemi, posypte borůvkami a polijte medem.

Ovesné otruby s klíčky – opravdová delikatesa

Ovesné otruby jsou sice spojovány spíše se stravou pro koně, překvapivě však představují uznávanou delikatesu. Jsou velmi chutné, obsahují cenné minerální látky a vitamíny skupiny B. Pro své významné množství vlákniny jsou nepostradatelné pro správnou funkci střeva, takže skvěle detoxikují a čistí trávicí soustavu. Kaši připravuji jen z vody, lze ale použít mléko, potom přidávám přírodní jogurt a ovoce.

Kaše z ovesných otrub, malinové omáčky a kokosu

Potřebujeme:

2 lžíce ovesných otrub
šálek čerstvých nebo mražených malin
2 lžíce bílého jogurtu
plátky čerstvého kokosu

Postup:

Do misky vsypte ovesné otruby a zalijte studenou vodou, aby byly ponořené. Dejte vařit do mikrovlnné trouby na 2 minuty. Mezitím si nakrouhejte čerstvý kokos a na suché pánvi ho opečte. Posypte čerstvými malinami anebo mražené ovoce na pánvi zasypejte trochou třtinového cukru a na sucho povařte. Jakmile maliny pustí šťávu a cukr se rozpustí, sundejte z plotny a teplou omáčkou přelijte kaši. Nakonec ozdobte plátky kokosu.

Špaldové vločky míchejte s ovesnými a přidejte brusinky

Špalda je známá svým výjimečným složením, je bohatá na bílkoviny a vitamíny, obsahuje hořčík, nezatěžuje trávicí systém a má ořechovou chuť. Smíchejte delikátně jemné špaldové vločky s ovesnými, abyste získali krémovitější strukturu. Část špaldových vloček si můžete předem opražit na sucho na pánvi, abyste získali ještě více jejich ořechové chutě. Brusinky lze použít čerstvé i mražené, vždy je však povařte, abyste vyzdvihli jejich pikantní chuť přidáním medu nebo javorového sirupu. Brusinky si můžete připravit již večer a ráno je jen ohřát, i když i zmrazeným stačí pár minut na pánvi.

Špaldová a ovesná kaše s brusinkami a dýňovými semínky

Potřebujeme:

2 lžíce špaldových vloček
2 lžíce ovesných vloček
anebo jen 4 lžíce ovesných vloček
šálek mražených nebo čerstvých brusinek
100 ml mléka
2 lžíce javorového sirupu nebo medu
dýňová semínka na ozdobu

Postup:

Nejdříve dejte vařit brusinky, doporučuji připravit je den předem a případně zdvojnásobit dávku pro příští snídani. Čerstvé nebo mražené dejte do hrnce a podlijte trochou vody. Nechte na ohni povařit, až změknou, přidejte javorový sirup nebo med a míchejte, dokud se vše nespojí. Na pánvi na sucho opražte špaldové a ovesné vločky. Jakmile se zahřejí a začnou oříškově vonět, přidejte mléko, přiveďte k varu a míchejte asi 5 minut. Přendejte do misky a polijte teplou brusinkovou směsí a posypte dýňovými semínky. Přidání bílého jogurtu je příjemným vylepšením.