Super zdravý zeleninový hrnec s chilli na zahnání únavy a povzbuzení organismu

with Žádné komentáře

Jídlo je ta nejzázračnější medicína a tak si dopřejte super zdravý zeleninový hrnec s chilli. Jde o ideální zimní pokrm a to nejen pro vegetariány. Nespornou výhodou je jeho kalorická hodnota, která se perfektně hodí k jakékoliv nízkokalorické dietě. Pokud nejste příznivci počítání kalorií, i tak vás polévka plně uspokojí a vy ještě víte, že si můžete na oplátku dopřát něco navrch a stejně nehřešíte. A tak pokud přesto počítáte kalorie, tak s porcí této polévky se vejdete do magických 150 kalorií.

Super zdravé, super dobré s asijským dotykem

Podstatné však je, že dopřejete svému tělu to nejlepší, co má mít, tedy dostatečnou dávku zeleniny, nezbytné luštěniny a ještě zajímavý bonus v podobě chilli papriček, které nastartují a zrychlí váš metabolismus. Papričky v tomto případě nejsou v přesile, jen dodají polévce pikantní chuti. Ačkoliv s tím nepočítáte, tato polévka s lahodně pikantní sladkokyselou chutí je jakoby z dálek asijské kuchyně, ačkoliv podle volby surovin tak nevypadá.

Sladkokyselá chuť je docílena namočením sušených chilli vloček i se semínky do bílého vinného octa a pak v použití obou surovin.  Přítomnost mrkve,  která by jinak v polévce převládala svoji sladkou chutí je v ideálním souzněním s pálivými tóny. Pokud byste se přesto rozhodli, že použijete papričky chilli v čerstvé podobě, chuť polévky bude spíše pálivá než lahodná, pikantní a sladko kyselá.

Rajčata i mrkev uvolní více zdravých látek, když je povaříte

Co se týká nutričních hodnot, všechny suroviny nám dodají energii a potřebné vitamíny a minerály. Mrkev a rajčata  milují, když je povaříte. Rajčata jsou výborným zdrojem lykopenu, který patří mezi karotenoidy, které snižují riziko rakoviny a dalších nemocí, právě využitelnost lykopenu v rajčatech vzrůstá až pětkrát při tepelném zpracování. Stejně je to i s mrkví, její důležitý antioxidant a prekurzor vitamínu A beta karoten tělo dokáže vstřebat více než polovinu a nezbytného vitamínu A se uvolní více, pokud jí povaříte. Obě suroviny, jak rajčata, tak mrkev potřebují k uvolňování trochu tuku, a olivový olej se v tomto případě o vše postará.

Pastiňák a kadeřávek jako minerální doplnění, čerstvá bazalka dodá energii

Pastiňák stejně jako kořenová petržel obsahuje vitamíny skupiny B, dále vitamín A a E, kyselinu listovou a z minerálních látek vápník, hořčík, draslík a fosfor. A tak tato skromně vypadající zelenina s jemně nasládlou chutí snižuje krevní tlak, má čistící účinky pro trávicí trakt a celkově zlepšuje trávení. Přidáním syrového kadeřávku ke konci vaření dáte zdravému chilli hrnci tu správnou tečku. Kapusta kadeřávek patří mezi nejzdravější zimní listové zeleniny a tak s ním nešetřete. Hrstka bazalky nakonec podpoří svoji silnou vůní nasládlý tón polévky, ale její éterické oleje zklidní pocuchané nervy a zahání únavu a stres. Tak už neváhejte ani chvilku a dopřejte si tento super zdravý chilli hrnec!

Super zdravý zeleninový hrnec s chilli

Potřebujeme:

1 větší šalotka
2 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
2 lžičky sušených chilli vloček se semínky
2 lžičky bílého vinného octa
3 střední mrkve
2 střední pastiňáky
400 g bílých fazolí cannelini nebo máslové
400 g nasekaných rajčat ve vlastní šťávě
3 listy kadeřávku
koncentrovaný zeleninový nebo kuřecí vývar
hrstka čerstvé bazalky
špetka soli

Postup:

Nejdříve si namočte sušená chilli semínka do vinného octa. Oloupejte a nakrájejte šalotku na jemno. Zahřejte v těžkém hrnci olivový olej a přidejte šalotku, po chvilce rozdrcený česnek a nechte zesklovatět. Přidejte na kostičky nakrájenou a oloupanou mrkev, pastiňák a osmažte. Přidejte nasekaná rajčata, naložené chilli papričky, zeleninový nebo kuřecí vývar a fazole i s trochou hustšího nálevu, který zůstane na dně konzervy a polévku trochu zahustí. Vařte do změknutí zeleniny, tedy asi jen 15 minut.

Před ukončení varů z listů kadeřávku odkrojte tužší stoky a nakrájejte je na malé kostky a dejte do polévky, vařte jen asi 2 minuty. Listy nakrájejte na širší nudličky a přidejte do vařící polévky, ale již nevařte. Ochuťte, polévka by měla být sladko kyselá, takže pokud jste použili kuřecí vývar, není již potřeba sůl, v případě zeleninového vývaru polévku jen lehce osolte. Pro lepší chuť přidejte ještě sušené chilli vločky a ozdobte hojně čerstvou bazalkou.