Příchod Velikonoc v Británii ohlašuje Den palačinek. Zkuste je se špaldovou moukou

with 1 komentář

Britové slaví den palačinek po staletí. Tradičně je spojován s masopustním úterým, posledním dnem před Popeleční středou, kdy začíná čtyřicetidenní postní doba před Velikonocemi. Jedná se o pohyblivý svátek, který je závislý na tom, kdy jsou Velikonoce. Tentokrát připadne Den palačinek na 9. února. Původ tohoto svátku je spojován s tradicí, že před začátkem půstu je nutné sníst všechny zásoby, které jsou doma, a také se pořádně najíst a připravit na rituální období půstu. Dnes už asi velmi přísný půst drží málokdo, přesto si před jeho začátkem Britové dopřejí pořádnou dávku výborných palačinek.

Angličané slaví nejen palačinkami, ale i neobvyklým palačinkovým závodem

Tradičně si Angličané na masopustní úterý dopřávají nejen palačinky, ale i spoustu jiného dobrého jídla, zejména sytější pokrmy. Palačinky jsou však nutností a v rámci oslav se tradičně pořádají palačinkové závody. Nikoliv tedy závody v pojídání palačinek, ale opravdové běžecké závody s přísnými pravidly. Musíte držet v ruce pánvičku s palačinkou a ještě k tomu ji obracet, zvláště při startu a v cíli, na sobě musíte mít zástěru a šátek. Určitě se ptáte, kdo na tohle přišel? Angličané velmi ctí své tradice a tahle vznikla v roce 1445 v hrabství Buckinghampshire, ve vesničce jménem Olney, kdy na masopustní úterý začaly přesně v 11.55 znít zvony a vyzývat k návštěvě kostela. V ten okamžik vyběhla nedochvilná hospodyně z kuchyně s pánvičkou v ruce, a aby se jí palačinka nespálila, ještě s ní pohazovala. Dodejme, že ji nesla knězi, některé zdroje tvrdí, že zvoníkovi.

Palačinkový závod běží v Londýně i zástupci britského parlamentu

Ať tak nebo jinak, dodnes se na památku běží s pánvičkou v ruce závod dlouhý přesně 380 m. Původně byl běh určen pouze pro něžné pohlaví, dnes, pokud se ho chtějí zúčastnit muži, musí si obléci již vzpomínanou zástěru a pokrývku hlavy. Angličané si prostě závody s palačinkami užívají. Nejen že se klání v různých obměnách pořádá ve školách, vesnicích i městech, tradičně se běží podél Temže i závod obou komor britského parlamentu a zástupců tisku známý pod názvem Rehab Parlamentary Pancake Race. Střídavě vyhrávají Dolní Sněmovna a Sněmovna Lordů, naposledy v roce 2015 konečně poprvé vyhráli novináři!

Různá těsta, neobvyklé náplně, přesto Britové milují klasiku

V obchodech již dva týdny před masopustním úterým začnou v Británii nabízet různé druhy směsí na palačinky, tekutých těst, všemožných náplní, sirupů a sladkých polev a v neposlední řadě i nepřeberné typy těch zaručeně funkčních pánviček. Více než připraveným těstům a suchým směsím věřím, že je lépe si palačinky připravit doma. Jsou tak snadné a rychlé a při zdobení můžete popustit uzdu své fantazii. Připravují se nejen krásně jemné a tenké palačinky, jaké známe u nás, ale i ty menší a nadýchanější. Britové však milují tradiční klasické tenké palačinky s krupicovým cukrem a citrónovou šťávou. Cukr sice krásně (nezdravě) skřípe v zubech, ale jsou jednoduché a přitom dokonalé svojí chutí.

Americké s borůvkami, banánem a javorovým sirupem i se slaninou

Stejný svátek se drží i v jiných částech světa. Američané jsou pyšní na svoje tradiční palačinky menšího tvaru, zato vyšší a nadýchanější. Podávají je nejčastěji s borůvkami a banánem, polité javorovým sirupem. Dokonalou lahůdkou k snídani či na brunch jsou nepostradatelné palačinky s opečenou slaninou a také zalité javorovým sirupem. Komu se tato kombinace zdá neobvyklá, dříve než ji úplně odmítnete, vyzkoušejte ji. Spojení chutí není až tak neobvyklé, palačinky totiž neobsahují cukr a vepřové maso se také glazuje třeba medem, takže jsou pro každého, kdo má rád voňavou a křupavou slaninu.

Špalda jako pradávná surovina, hodí se i do palačinek

Palačinkové těsto se připraví velmi snadno, některé recepty je doporučují nechat chvilku v chladnu odležet, někdy to však ani není nutné. Palačinky lze doplnit špaldovou moukou, nebo je připravit i bezlepkově s pohankou, jejich chuť je pak více oříšková.  Špalda je známá surovina již od dob Římanů, je velmi výživná, má vysoký obsah proteinů a vlákniny, pomalu uvolňuje energii z jídla a tak ne nadarmo ji římská armáda nazývala svým “ marching grain ” . Někdo přidává do těsta cukr, ale pokud použijete tradiční zdobení z krupicového cukru a citrónové šťávy nebo ještě sladší verzi třeba s nutelou, není to zapotřebí.

Ideální na pečení je máslo nebo olej z hroznových zrníček

Pro přípravu nadýchaných palačinek jsem se inspirovala od Jamieho Olivera, stojí za to, dát si práci a oddělit bílky a vyšlehat je do nadýchané pěny a teprve poté přidat do těsta.

Do základu těsta přidávám špaldovou moukou, pro přípravu palačinek se velmi hodí.  Opékám je kvůli chuti na másle, ale pro více relaxované pečení je vhodný jemný olej ze zrníček hroznového vína  A pak už jen zdobte podle chuti a nálady.

Palačinky se špaldovou moukou s různými příchutěmi

Potřebujeme:

3 velká vejce
80 g hladké mouky
40 g špaldové mouky
1 lžička prášku do pečiva
140 ml mléka
špetka soli
rozpuštěné máslo na pečení

Variace se slaninou:

2 kousky opečených plátků slaniny
1 banán
javorový sirup

Variace na sladko:

čerstvé borůvky a banán
javorový sirup
maliny a maracuja
borůvky a granátové jablko

Postup:

Nejdříve ze 3 bílků ušleháme sníh a dáme stranou.  V míse mixéru lehce vidličkou rozšleháme žloutky s mlékem a moukou smíchanou s práškem do pečiva v hladké těsto. Přidáme část sněhu z bílků a pozvolna smícháme s těstem na první stupeň mixéru. Zbytek nadýchaných bílků lehce vmícháme pomocí stěrky nebo vařečky. Středně rozpálenou pánev potřeme papírovým ubrouskem namočeným v másle a ihned odměříme odměrkou těsto, abychom získali požadovanou velikost palačinek. Jakmile se začnou na palačince dělat bubliny, otočíme plochým nožem a dopečeme. Ihned klademe na sebe a zdobíme ovocem nebo prokládáme osmaženou slaninou a poléváme javorovým sirupem.

 

One Response

  1. […] chvíle s rozličně připravenými palačinkami. Před půstem si můžeme klidně dopřát pořádnou mísu palačinek ať už klasicky připravených nebo čokoládových, s borůvkami, javorovým sirupem a […]