Barevná duha na talíři. Jednoduchý a delikátní rajčatový koláč

with Žádné komentáře

Léto je za dveřmi a tak stojí za to upravit jídelníček a připravit si něco lehkého, přesto delikátního. Ideálně poslouží vegetariánský rajčatový koláč.

Nejsou to jen různobarevná rajčata na listovém těstě, která vás na tomto receptu uchvátí, vychutnáte si širokou plejádu fantastických chutí: zkaramelizovanou cibuli na javorovém sirupu s balsamikovým octem a dva druhy kozího sýra s nezaměnitelnou chutí.

A k dosažení dokonalé harmonie poslouží bylinky: čerstvý tymián tak dobře ladící jak k cibuli, tak ke kozímu sýru, a řecká bazalka, která má sice malé lístky, ale silný úder! Samozřejmě aromatický. Obě bylinky vykouzlí aroma středomoří!

Rajčata z dovozu? Jen v zimních měsících. V Británii mají své vlastní!

S novým trendem být co nejblíže ke svému prodejci v Británii v posledních letech došlo k významnému nárůstu vlastní produkce rajčat. Britové to vzali pěkně vážně a rajčata se zde pěstují na rozloze odpovídající dvojnásobné ploše všech fotbalových hřišť Britské profesionální fotbalové ligy. Pěstování rajčat je pojato velmi moderně, co se týče přístupu k životnímu prostředí i z hlediska eliminace používání pesticidů. Plody jsou šlechtěny do té nejlepší kvality tak, aby nové kultivary měly vysoké nutriční hodnoty, lepší chuť a trvanlivost. Významný je fakt, že Britové nekupují tolik rajčat jen proto, že jsou z Británie, ale jednoduše proto, že jsou nejlepší! S těmi holanskými se opravdu nedají co do kvality a chutě srovnat. Takže mise pěstitelů rajčat se daří…

Rajčata jako významný zdroj vitamínů a nutrientů. Vařit, nebo ne?

Je známé, že rajčata jsou velmi zdravá, plná vitamínů A, C, a E, obsahují přirozený pigment známý jako karotenoid (beta karoten a lykopen) a flavonidy. Z minerálů je dobré zmínit vápník a draslík, jenž je spojován se snižováním krevního tlaku. V souvislosti se ztrátou vitamínu C a flavonidů při vaření rajčat je nutné poznamenat, že naopak při jejich tepelné úpravě dochází k vyšší koncentraci jiných nutrientů, jako třeba lykopenu. A tak vařit, nebo ne? Nejlepší variantou je asi jíst dostatek rajčat, a to jak syrových, tak vařených. K rovnováze vás dožene váš mlsný jazýček.

Mnoho odrůd, mnoho barev, mnoho chutí

Rajčata hrají prim kvůli chuti, ale též pro svoji paletu barev. Nyní jsou k dostání v rozličných barvách a odstínech, v různých tvarech a s různými chutěmi. Někomu možná vadí až štiplavá chuť těch pravých rajčat ze zahrádky, někomu zase připadá naprosto vynikající. Vybírejte podle vlastní chuti a také způsobu použití, na omáčku se totiž doporučují zcela jiné druhy než do salátů. A při tomto receptu můžete náležitě vyzkoušet všechny možné odrůdy, které vás napadnou.

Mě tentokrát uchvátily nehybridní odrůdy, to znamená ty, které jsou volně opylované. Byly objeveny před mnoha generacemi a byly uloženy a zachovány, proto se jim také někdy v Anglii říká “Heirloom tomatoes “, přičemž Heirloom znamená dědictví. Nejsou tak produktivní jako hybridní odrůdy, zato chutnají lépe a výborně se hodí pro pěstování v našich podmínkách. Nejsou geneticky upravované. Na ně si však asi budeme muset ještě pár týdnů počkat, pokud je právě nemáte ve skleníku.  A tak shánějte, pěstujte všechny možné odrůdy, tvary a barvy, a pokud budete mít třeba úplně tmavé, zelené (tedy ne ty nezralé, ale odrůdu zelených rajčat) a také krásně žluté a oranžové, koláč dostane nádech duhy.

Servírujte venku!

A tak nehledejte příležitost, kdy si tento koláč dopřát, hodí se k jakémukoliv servírování třeba venku. Ideálně rozkošný kousek, do kterého by málokdo řekl, že vznikl v Británii. Jde totiž o recept měsíce časopisu Great British Food. A pak že je britská kuchyně špatná! Věřte mi, je to mýtus!

Rajčatový duhový koláč

Na karamelizovanou cibuli:

4 střední žluté cibule
10 g másla
2 lžíce javorového sirupu nebo medu
6 lžic balzamikového octa
hrst čerstvých snítek tymiánu

Na koláč:

1 balení lístkového těsta
rajčata různých druhů a barev
1 měkký kozí sýr
1 vyzrálejší kozí sýr ve válečku
1 žloutek
lžička olivového oleje
mořská sůl
hrst tymiánu a řecké bazalky

Postup:

Nejdříve si zkaramelizujte cibuli. Oloupejte ji a nakrájejte na jemná kolečka. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibuli a asi 10 minut na mírnějším plameni nechte zkaramelizovat. Stále míchejte, aby se nespálila. Přidejte javorový sirup a balzamikový ocet a vše spojte a ještě asi 5 minut nechte na mírném ohni, dokud nevznikne hmota jako džem. Přendejte na větší talíř a nechte zchladnout. Rozehřejte si troubu na 200 °C. Rozválejte listové těsto do obdélníku jen asi o 1 cm menšího, než je plech. Vyložte plech papírem na pečení, přendejte těsto a jeho vnější okraje široké asi 2 cm potřete rozkvedlaným žloutkem.

Vnitřek těsta propíchejte vidličkou a rozprostřete na něj cibuli a na kolečka nakrájený kozí sýr. Dejte do rozehřáté trouby a pečte do zlatova asi 20 minut. Vyndejte a ještě potřete měkkým kozím sýrem a poklaďte na kolečka nakrájenými rajčaty podle barev. Podle chuti osolte, pokapejte olejem a hojně ozdobte bylinkami – tymiánovými lístečky a řeckou bazalkou.