Francie a quishe. Tento slaný koláč je typicky francouzský pokrm.

with Žádné komentáře

Slovo quishe zní francouzsky a proto jaksi samozřejmě předpokládáme, že původní recept pochází z Francie. Někteří však tvrdí, že tento slaný koláč spatřil světlo světa v Německu a to podle německého slova “ Kuchen”, tedy koláč, nakonec se ale zjistilo, že prvenství patří Angličanům, ( jak jinak!!!), kteří slané koláče pekli již ve 14. století. Nicméně Francouzi si quishe oblíbili, přivlastnili a přivedli ho k absolutní dokonalosti a dnes je považován za typicky francouzský pokrm. Nejznámější je Quiche Lorraine, tedy lotrinský koláč z křehkého těsta, který je oblíben po celé Francii. Náplní je uzená slanina, smetana a vejce, později se začal přidávat i sýr.

Quiche je velmi oblíbeným zpestřením a díky různým variantám náplní se připravuje s velkou rozmanitostí.

Qiushe poslouží jako skvělý oběd či večeře či znamenité pohoštění na oslavu. Výhodou je, že se dá konzumovat, teplý, vlažný i studený a vydrží velmi dlouho vláčný, takže se dá připravit i v předstihu. Náplně mohou být velmi rozmanité, ale typicky francouzský quishe je podle mne ten z karamelizovanou cibulí. Použiji malé cibulky a doplním čerstvým tymiánem. Nejlepší francouzský quishe! Rustikální, výrazný a s neopakovatelnou chutí tymiánu! Jako stvořený pro představu teplého večera na francouzském venkově.

A pokud nevíte jak na něj, klikněte si na odkaz Kouzelné bylinky, kde jsem ukázala jak se připravuje a uvidíte i jak nádherně kypí v troubě.

Qiushe s karamelizovanými cibulkami a tymiánem

Ingredience:

Na křehké těsto:

220 g mouky
110 g másla 1 kousek na vymazání formy
1 žloutek vel. L ( bílek ponecháme na potření těsta)
trochu studené vody
špetka mořské soli

Na náplň:

asi 25 malých bílých cibulek
2 lžíce olivového oleje
400 ml smetany 30%
4 vejce
špetka mořské soli
150 g tavicího anebo tvrdého sýra ( nejlépe čedar )
čerstvě namletý pepř
1 větší svazeček čerstvého tymiánu
Kulatá forma na pečení o průměru 30 cm, nejlépe s odnímatelným dnem
keramické kuličky nebo fazole či rýži na zatížení

Postup:

Nejdříve si připravíme těsto. Na vál prosijeme mouku, přidáme špetku soli a vidličkou zpracujeme máslo. Přidáme žloutek a trochu studené vody a krátce vše zpracujeme v bochánek. Zabalíme do fólie a jen asi 5 minut necháme v chladu odpočinout. Zatím si máslem lehce vymažeme formu, pokud máme perforovanou, jen lehce potřeme olejem.  Těsto rozválíme na velikost o trochu větší než je tvar formy a opatrně do ní těsto přendáme. Lehce zatlačíme do okrajů dna formy. Těsto by mělo o trochu asi 1/2 cm převyšovat okraje a zbytek odřízneme. Zakryjeme folií a dáme asi na 20 minut odpočívat do ledničky. Mezitím si předehřejeme troubu na 200° C a připravíme cibulky a náplň. Malé cibulky oloupeme, pokud jsou trochu větší tak rozkrojíme napůl. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a cibulky asi 15 minut necháme zkaramelizovat, neměly by však mít úplně hnědé. Sundáme z plotny a vmícháme pár snítek čerstvého tymiánu a dáme zatím stranou.

Vyndáme z ledničky formu s těstem, vyložíme vnitřek papírem na pečení a zatížíme sušenými fazolemi, rýží anebo keramickými kuličkami na pečení. Dáme do trouby a pečeme asi 15 minut tzv. na slepo, tedy bez náplně. Vyndáme, odstraníme papír s fazolemi, jen lehce potřeme bílkem  a dáme jen na 5 minut do trouby dopéct. Zatím si připravíme náplň.  V misce rozšleháme vejce a nalijeme je do odměrky, kde jsem si odměřili smetanu. Osolíme, opepříme a přidáme snítky tymiánu.

Vyndáme upečené těsto a snížíme teplotu trouby na 180°C. Do částečně upečeného těsta naklademe zkaramelizované cibulky, posypeme nastrouhaným sýrem a opatrně zalijeme smetanou s vejci. Ještě dozdobíme snítky tymiánu a necháme v troubě zapéct asi 25 minut, dokud koláč nebude zlatavý. Vyndáme a necháme asi 5 minut usadit. Opatrně odstraníme okraj formy, odejmeme spodní část formy a přendáme na stojan nebo talíř, na kterém budeme quishe podávat. Ozdobíme čerstvým tymiánem a podáváme teplý, doplněný čerstvým salátem.