Rebarbora a mandle, neobvyklé spojení sladkého a zdravě kyselého

with Žádné komentáře

Kdo by neznal z časů svého dětství kyselé kousky rebarbory. Jako děti jsme mívaly zkřivenou pusu, když jsme ochutnávaly rebarboru syrovou. Rebarbora totiž potřebuje povařit, zapéct, podusit či kousky ugrilovat, a zkaramelizovat, a hlavně si velmi rozumí s cukrem, jinak si na ní moc nepochutnáte. Přesto se vyplatí si ji dopřát! Je velmi zdravá nejen pro své složení; díky unikátní chuti zažívá opravdový comeback. Je možné říci, že je jedním z nejzajímavějších retroobjevů v současné gastronomii. A když si představíte, že jde o zeleninu, vegetariáni a vegani jsou nadšeni.

Jak na rebarboru? Letní určitě oloupat

Pokud máte na zahrádce rebarboru s obrovskými listy a řapíky silnými jako palec, je čas sklízet. Výhoda je, že ji můžete ulamovat prakticky po celou její sezónu, tedy od dubna do července, rebarborová sezóna také končí dříve, pokud jsou léta příliš horká. Není dobré ji stříhat či odřezávat nožem, vylamování zabrání uhnívání středu rostliny. Zelené listy nejsou jedlé, takže je odstraňte a pochutnejte si na řapících rebarbory co nejdříve, jakmile trochu víc zesílí. Později k létu se především do listů, nikoliv tolik do řapíků, koncentruje kyselina listová, která není právě vítaná. Přesto rebarboru můžete jíst v běžném množství zcela bezpečně. Řapíky mohou později ke konci sklizně dřevnatět. Pokud rebarbora vykvete, je lépe v počátcích květy odstranit, pokud chcete, aby se to nejlepší koncentrovalo do chuti řapíků. Řapíky snadno oloupáte, je lehké z nich stáhnout slupku, která připomíná vlasy. A pak už si jen pochutnávejte!

Rebarbora potřebuje cukr a hřejivé koření

Nejlepší je rebarboru doplnit všemi sladkými tóny, které si dokážete představit. Tedy nejen teplým kořením jako je skořice a badyán, ale také třeba pomerančovou kůrou, vanilkou, medem, zlatým či javorovým sirupem. Rebarobra potřebuje cukr, jinak budete zklamaní. Pokud jí dodáte sladký tón, budete překvapeni změnou její chuti.

Zaručená kombinace rebarbory a vanilkového pudinku

Britové tvrdí, že nejlepší je kombinace rebarbory a vanilkového pudinku. Vědí, o čem mluví. Jde o léty prověřenou kombinaci chutí, kterou mají odzkoušenou. V tomto souznění chutí existuje i mnoho jiných produktů, takže hravě koupíte rebarborové bonbóny s vanilkovým pudinkem, se stejnou příchutí seženete i ovocný čaj, který opravdu tak chutná! K rebarboře se hodí také smetana a jogurt, vlastně i jiné mléčné produkty. Na pečení ideálně použijte máslo.

Frangipani jako nápň

Rebarbora a mandle, tentokrát ne ty hořké, které rádi přidáváme ke zvýraznění chuti třeba sušenkami amaretto, ale ty sladké, které dokonale ladí s nakyslou chutí rebarbory použijte do rebarborového pečení.

Vyzkoušejte na prahu léta neobvyklý koláč s mandlovou náplní nazývanou frangipani. Původně jsem si myslela, že jde o cosi, co má společného s tropickým stromem s nádhernými květy nazývaným frangipani, což někeré zdroje shodně uvádějí, ale s největší pravděpodobností se jedná o shodu jmen. Jde totiž o směs másla, vajec a mouky a mletých mandlí, používanou jako náplň u více druhů moučníků, dortů, zákusků a koláčů. Ve Francii je tato náplň hojně používaná o  vánočních svácích, kdy se pečou tradiční frangipani zákusky. Název asi pochází z italštiny, jde o spojení s noblesní rodinou jménem Frangipani z Říma, odvozeným již v 11. století. Stejné jméno však bylo spojováno i s parfémistou z doby francouzského dvora a vlády Ludvíka VIII.

Některé zdroje se však vrací do Itálie a tvrdí, že jméno Frangipani je přezdívka Svatého Františka. Ať už název pochází odkukoliv, jde o výbornou mandlovou náplň, kterou okouzlíte své milé, až jim koláč budete servírovat.

Rebarborový koláč s mandlemi

Ingredience:

Na sladké těsto: asi 700 g, pro větší koláčovou formu

340 g hladké mouky
špetka soli
150 g nesoleného másla
90 g moučkového cukru
2 vejce

trochu másla na vymazání koláčové formy
papír na pečení
sušené nebo keramické fazole na zatížení

Ovocná náplň:

asi 400 grebarbory
kousek čerstvého zázvoru asi 3 cm
4 velké lžíce hnědého třtinového cukru
šťáva z jednoho citrónu (kůra do mandlové náplně)
3 celé badyány

Na mandlovou náplň – frangipani

125 g mletých mandlí
110 g másla
80 g cukru
šťáva i kůra z jednoho citrónu
2 vejce

Postup:

Omyjeme rebarboru a pevné a zelené části můžeme oloupat (podle křehkosti), jarní stonky se loupat nemusí. Nakrájíme rebarboru na špalky asi 1-2 cm velké. Dáme do zapékací misky, posypeme třtinovým cukrem, přidáme badyán, zakapeme citrónovou šťávou a promícháme. Necháme chvilku stát, aby cukr pronikl do rebarbory, a pak zakryté alobalem v troubě rozehřáté na 170 °C pečeme 15 minut. Odkryjeme a necháme vychladit.

Dále si připravíme sladké těsto. Mouku prosijeme na pracovní plochu a přidáme špetku soli. Doprostřed uděláme důlek, do něj dáme změklé máslo a s malou dávkou mouky vytvoříme prsty jemné těsto. Teprve poté přidáme cukr a lehce rozšlehaná vejce a postupně přidáváme ostatní mouku. Vše zpracujeme v tuhé a hladké těsto. Zabalíme do folie a necháme alespoň 40 minut odpočinout v ledničce. Předehřejeme si troubu na 180 °C.

Poté těsto vyválíme na lehce pomoučněné ploše do tvaru kruhu o velikosti koláčové formy. Opatrně těsto přeneseme do vymazané formy a ještě necháme v ledničce deset minut odpočinout. Lehce propícháme vidličkou a vyložíme papírem na pečení; aby se těsto nezvedalo, zatížíme papír sušenými fazolemi nebo keramickými kuličkami. Pečeme 15 minut a poté papír s fazolemi odstraníme a ještě dopékáme asi 5 minut. Vyndáme a necháme zchladnout.

Připravíme si mandlovou náplň frangipani. Nejdříve utřeme máslo s cukrem, přidáme citrónovou kůru a postupně vmícháme vejce. Doplníme mletými mandlemi a zamícháme. Odložíme stranou.

Rebarboru dáme na sítko a okapeme ji, slévanou šťávu zachytíme, je výborná jen tak nebo jako sirup. Na upečený a částečně vychladlý korpus rozprostřeme mandlovou směs, poklademe rebarborou, posypeme mandlovými plátky a necháme zapéct asi 30 minut do zlatova. Necháme částečně vychladnout a vyndáme z formy. Zdobíme zakysanou smetanou anebo jen lehce pocukrujeme.