Tajemný estragon. Vyzkoušejte jeho vůně s jahodami a kozím sýrem v letním salátu

with Žádné komentáře

Hledáte nové chutě? Použijte hořkosladký estragon! Tajemná bylinka, o které Francouzi vědí své. Po staletí používaná bylinka k léčebným účelům a to v celé Eurasii tak i na Americkém kontinentě zakotvila v gastronomickém světě. A perfektně se jí daří!

Estragon vás svou intenzivní vůní omámí

Estragon (Pelyněk kozalec) je pro mne tajemnou bylinkou s unikátní a intenzivní směsí vůní. Jeho výrazná chuť se dá někdy těžko popsat, tedy má nepochybně typickou hořkosladkou chuť, ale vyhrávají tóny sladké lékořice, anýzu a vanilky. Přesto, že je někdy těžké přesně chutě identifikovat,  je velmi ceněnou bylinkou používanou ve francouzské kuchyni a slavnou omáčku Béarnaise si bez něj dokážeme sotva představit. Ve Francii je estragon vedle, petrželky, pažitky a kerblíku součástí tzv. čtyřech základních bylinek pro “Haute cuisine”, tedy tu nejfajnovější francouzskou kuchyni.

Ideálně se také hodí k vajíčkům a sýrům, kde příjemně osvěží svoji chutí a téměř nepostradatelný je při přípravě ochucených octů, kterým dodá sladkou a jemnou příchuť. Také se používá při zavařování a nakládání na kyselo. Skvěle se hodí také k drůbeži a rybám.

Estragon jako po staletí používaná léčivka

Estragon je také velmi ceněný pro své léčivé účinky, již po staletí byl používán ke zmírnění bolesti zubů a Římané ho používali k léčbě při hadím kousnutí. Čaj z estragonu je používán proti nespavosti  a na podporu zažívání i proti katarům.

Dnešní kultivovaný estragon se také nazývá francouzský, ale existují i odolnější varianty, které jsou známé jako třeba ruský či divoký estragon. Obě varianty mají své odlišnosti zvláště, co se týká pěstování, otužilosti a i chuti. Náhražkou toho francouzského může být i estragon španělský, který je pro větší zmatení také nazýván jako mexický či texaský, avšak s přehledem má od všech jeho podobných estragonů zaručeně tu nejsilnější chuť.

Estragon v kuchyni? Nejlépe čerstvý

Pokud si chcete unikátní chuť estragonu opravdu vychutnat, zvolte přípravu pokrmů bez vaření. Sladká lékořicová chuť nejlépe vyzní, když pokrm čerstvým estragonem ozdobíte a nedovolíte mu, aby se chuť a vůně rozmělnila při tepelném zpracování.

Ideální kombinací je přidat estragon k čerstvému ovoci, a tak se neobávejte, že nebude souznět třeba s melounem, višněmi, jahodami či broskvemi. Všechny tyto kombinace jsou prověřené a mají své příznivce a vyznavače dobrých chutí. Ještě zajímavější souhry dosáhnete, když přidáte sýr, nejlépe měkký, se kterým si estragon dobře rozumí.

Estragon také můžete přidávat do ovocných čajů, právě nedávno jsem pila višňový čaj z čerstvých višní s estragonem. Hladivé, zahřívací, voňavé.

Jahody, estragon a kozí sýr

Připravte si v letošním létě úplně jiný salát. A pokud ho představíte při nějaké garden party, budete sami překvapeni, jak snadné je přijít s něčím novým než jsou tradičně servírované řecké saláty.

Jahody, estragon a měkký kozí sýr jsou ideální kombinací pro takový salát! A pak už je jen na vás, jestli jako zelené lístky zvolíte roketu, vodní řeřichu (neboli potočnici lékařskou) anebo jen třeba lístky mladého špenátu či polníčku. Vše se k sobě hodí.

To co všechny chutě v tomto salátu spojí je dressing a ten se neobávejte připravit s anglickou ostrou hořčicí, dodá salátu ten poslední pikantní úder, který chutě spojí. A jahody na chvilku v připraveném dressingu vykoupejte! Není osvěžujícího a chutnějšího salátu, než je tento!

A pokud nemáte rádi kozí sýr, zvolte jiný druh měkkého sýra, třeba krémovou Philladelfii nebo Lučinu. Osvěžující chuťová přehlídka začíná!

Jahodový salát s estragonem, řeřichou a kozím sýrem

Inspirováno Waitrose

Na salát:

500 g čerstvých jahod
1 balení měkkého kozího sýra
2 plné hrsti vodní řeřichy (potočnice lékařské), rokety anebo jiných salátových lístků
2 větší snítky čerstvého estragonu (částečně na ozdobu i na dressing)

Na dressing:

3 lžíce extra panenského olivového oleje
1/2 lžičky anglické hořčice Colman’s
1 a 1/2 lžíce vinného bílého octa
2 lžíce cukru
1 lžička mořské vločkové soli
2 lžíce najemno nasekaných estragonových lístků
čerstvě namletý pepř pro doplnění chutí

Postup:

Nejdříve si připravíme dressing. V misce smícháme cukr, sůl, vinný ocet, hořčici a olivový olej a šleháme, dokud se suroviny nespojí. Poté přidáme najemno nasekaný estragon a dáme stranou. Omyjeme a odšťopkujeme jahody, nakrájíme je na silnější plátky a přidáme k dressingu a opatrně je vykoupeme. Mezitím si omyjeme a usušíme lístky salát a v misce je smícháme velmi opatrně a lehce s jahodami a dressingem. Poté servírujeme na talíře, přidáme lžičkou kousky měkkého sýra a ještě vše zalijeme zbylým dressingem. Hojně dozdobíme estragonem. Osvěžující, barevné a lahodné!