Broskvový hedvábný koláč s levandulí

with Žádné komentáře

Ideální rychlý letní koláč s netradičně voňavou chutí broskví a levandule. Do těsta jsem použila velmi jemně namleté oloupané madle jako výživnější a chutnější variantu místo mouky,  takže těstu dodá výraznější chuti i vláčnější strukturu. Takto se často používá i v Itálii, kde koláče a sladké moučníky opravdu dovedli k plné dokonalosti.  Broskve předem ovoňte kvítky levandule a zalijte javorovým sirupem.

S levandulí jen zacházejte opatrně, zde platí čím méně, tím lépe, je totiž velmi aromatická a vy přece nechcete, abyste se cítili jak v levandulové lázni. Nechte vše jen chvíli macerovat a zatím vyšlehejte těsto. Pečete na plechu, aby zbylo dost místa na broskve.

Hedvábně jemný a krásně voňavý levandulový koláč je tou pravou pochoutkou patřící k létu.

Broskový hedvábný koláč s levandulí

Ingredience:

3 vejce
120 g másla
100  velmi jemné mandlové moučky
150 g hladké mouky
100 g světle hnědého cukru
1 citrón kůra i šťáva
1 sášek prášku do pečiva
1 lžička vanilkového extraktu
700 g menších broskví
2 lžíce javorového sirupu
pár kvítků levandule

Postup:

Omyjeme a osušíme broskve, rozkrojíme je na čtvrtky a dáme i se slupkou do mísy. Zasypeme je kvítky levandule podle chuti, avšak opatrně, levandule má velmi výrazné aroma, zalijeme javorovým sirupem a necháme macerovat. Nejdříve si předehřejeme troubu na 180°C. Na středně velký plech dáme pečící papír a potřeme ho máslem. Do mixéru dáme lehce změklé máslo a  přidáme hnědý cukr a necháme šlehat dokud směs nebude mít světlejší barvu.

Přidáme vanilkový extrakt a nastrouhanou kůru z citrónu. Smícháme sypké suroviny, mouku, mandlovou moučku a prášek do pečiva v jiné misce. Nyní postupně do směsi másla a cukru přidáváme vejce, vždy kdyby těsto mělo tendenci hrudkovatět přidáme lžičku sypké směsi a dále šleháme. Nakonec přidáme zbylou směs mouky a citrónovou šťávu a stále mícháme.

Těsto vylijeme do vyloženého plechu a poklademe navrch rozkrojené broskve. Zbylou šťávu s broskví s levandulí a javorovým sirupem uchováme na pozdější pokapání koláče.

Dáme péct do vyhřáté trouby na 30 – 35 minut. Po upečení a mírném vychladnutí nakrájíme, dáme na servírovací tác a pokapeme zbykým javorovým sirupem s levandulí. Podáváme s bílým jogurtem anebo zakysanou smetanou.