Tvarohový dort s ostružinami bez mouky

with Žádné komentáře

Skvělý recept na tvarohový dort bez mouky. Ideálně zdravá pochoutka s voňavými a zdravými ostružinami. Nebojte se, že bez mouky se dort nepovede, tvaroh krásně spolupracuje s vejci a pudinkovým práškem a o zbytek se postará mandlová moučka.

Nechte však čas dortu se trochu usadit, jakmile ho upečete. A pokud náhodou nesníte celý, což se u nás zásadně nestává, uchovejte ho do ledničky. I studený je příjemně chladivý a osvěžující.

Tvarohový dort s ostružinami bez mouky

Ingredience:

4 balíčky měkkého tvarohu ( min. 3% tuku)
6 vajec
175 g pískového cukru
100 g mandlové moučky
4 velké lžíce ovoněného vanilkového cukru anebo 2 balení vanilkového cukru
1 vanilkový puding v prášku
kůra ze 2 citrónů, šťáva z 1 z nich
500 g čerstvých ostružin

Použijte větší dortovou formu, nejlépe s vyšším okrajem.

Postup:

Nejdříve si rozehřejeme troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Vymažeme si máslem dortovou formu s odnímatelným dnem. V mixéru smícháme tvaroh a cukr, včetně vanilkového cukru, vejce a nastrouhanou citrónovou kůru na jemno a přidáme, mandlovou moučku a vanilkový puding a vše smícháme do hladka.

Nakonec přidáme šťávu z citrónu a ještě jednou vše vyšleháme.  Směs vlijeme do připravené formy a navrch posypeme ostružinami. Dáme péct asi na 45-55 minut  dokud nebude i střed propečený. Vyndáme z trouby, necháme lehce vychladnout a usadit  a teprve poté vyjmeme z formy. Můžeme i lehce pocukrovat. Uchovávejte v ledničce, i když chutná skvěle teplý či vlažný.