Už jste někdy pekli dezert s bylinkami? Pokud ne, máte možnost si to vyzkoušet! Bylinky se nehodí jenom do polévky, jejich použití je mnohem variabilnější, než si dokážete představit. Tady je příklad čokoládového dezertu s čerstvou bazalkou, se kterou se vůbec nešetří. Překvapivý protiklad však chutná skvěle!
Bazalka jako královna středomořské kuchyně
Bazalka pravá, lat. Ocimum basilikum, tedy ta nejběžnější odrůda bazalky, je u nás nejznámější a je královnou středomořské kuchyně. Zvláště dobře ji známe z italské kuchyně. Její výrazné aroma se uvolní už při letmém doteku s křehkými a lesklými lístky, a co teprve když její lístky promnete mezi prsty, jak to nikdy neopomenu udělat při každém vaření s touto atraktivní bylinkou.
Má velmi výraznou chuť, pikantní až lékořicovou či mátově nasládlou. Bazalka má také velmi intenzivní vůni a dodá pokrmům jistou fajnovost. Může některé pokrmy ovonět až příliš, proto je nutné s ní zacházet opatrně, aby nepřebila základní chuť pokrmu. Ale v tomto dezertu má své místo a opravdu se s ní nešetří, přidává se do těsta i na ozdobu. S čokoládou si překvapivě dobře rozumí.
Bazalka nejen k mozzarele a rajčatům…
Bazalka se většinou přidává do pokrmů až ke konci vaření, zejména na zvýraznění chuti i jako ozdoba. Italská kuchyně by o tom mohla vyprávět, vzpomeňme všechny těstovinové pokrmy, pizzy, bazalková pesta a saláty, kde je bazalka jako doma.
Bazalka je jedna z mála bylin, jejíž chuť se vařením zintenzivní. Ráda ji používám do zapečeného kuřete s bílým vínem, kam se přidává asi 30 minut před koncem pečení. Pokrmu dodá nezaměnitelné aroma a lahodnou jemně kořeněnou chuť.
Dalším příkladem použití čerstvé bazalky je níže uvedený dezert, kdy si báječně chuťově rozumí s čokoládou. Neobávejte se, že se při pečení bazalka nepoužívá, právě naopak, zde si s čokoládou výborně rozumí. Zapečené čokoládové těsto ve stylu známých brownies se peče v keramické misce na plátkách jablek, které dodají dezertu další chuť a šťavnatost. Poslední tečkou je šťáva z čerstvých malin a bílý jogurt nebo zakysaná smetana, které dezert osvěží.
A tak si vychutnejte bazalkovo-čokoládové sladění. Příště bazalku třeba uvidíme v tabulce hořké čokolády.
Čokoládový dezert s bazalkou a jablky
Potřebujeme:
175 g nesoleného másla
100 g hořké čokolády
100 g mléčné čokolády
100 g bílého cukru
80 g světle hnědého třtinového cukru
3 celá vejce velikosti M
100 g hladké mouky
50 g kakového prášku
3 velké hrsti čerstvé bazalky
3 velká jablka
zakysaná smetana nebo bílý jogurt a maliny na ozdobu
Postup:
Nejdříve si rozehřejeme troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Do mísy odvážíme máslo a ještě v obalu rozlámeme čokolády a vysypeme k máslu. Mísu dáme nad vařící vodu a máslo a čokoládu necháme pomalu rozpustit. V mixéru mezitím ušleháme celá vejce s cukrem do vysoké pěny. Pomalu přidáme změklou směs čokolády a másla a stále mícháme. Postupně přidáme směs mouky a kakaového prášku a stále mícháme. Vezmeme bazalkové lístky, omyjeme je, osušíme ubrouskem a nasekáme je. Polovinu přidáme do těsta a už jen promícháme.
Vymažeme zapékací misku máslem a na dno naklademe oloupaná, na plátky nakrájená jablka zbavená jádřinců. Navrch dáme směs z mixéru, uhladíme a posypeme zbylou částí nasekané bazalky. Dáme do trouby a pečeme 30-35 minut. Čokoládové těsto může být ve středu i malinko nedopečené, tak jak to má u brownies být, tedy ne úplně přesušené. Podáváme teplé nebo při pokojové teplotě, ozdobené bílým jogurtem a přelité rozmačkanými malinami nebo malinovým sirupem a dozdobíme lístky bazalky.