Mražený jogurtový dort s ovocem k letní pohodě. Osvěžte se!

with Žádné komentáře

Potřebujete uvolnit mrazák před novou úrodou? Dejte mražené ovoce do ovocného jogurtového dortu! Ideální způsob, jak spotřebovat rybíz, jahody, borůvky či maliny z loňské sezóny…tedy pokud vám nějaké zbyly. Jinak si můžete koupit sáček mražené směsi bobulového ovoce, přidat mango, kiwi a osvěžit se ovocným mraženým dortem.  Je bez mouky a bez smetany s minimem cukru. Léto budiž pochváleno!

Osvěžte se ovocnou jogurtovou pochoutkou

Teploty na teploměru indikují léto a jejich stálost nás přesvědčuje o tom, že máme opravdu horký start do letošní letní sezóny. A tak možná dříve, než obvykle začneme přemýšlet nad tím, jak se zchladit a osvěžit a současně i jak přizpůsobit náš jídelníček teplému počasí. O vaše zchlazení se postará mražený ovocný dort z jogurtu, takže mlsání bez mouky a s minimem cukru. Zarputilí vyznavači bezcukrové diety mohou mít tento mražený dezert jen s umělým sladidlem.

A recept navíc má nepopiratelnou výhodu: pokud máte v mrazáku ovoce ještě z loňské úrody je na čase ho spotřebovat.

Snadná příprava, jen počítejte s časem na mražení

Příprava jogurtového dortu je velmi snadná, jen si naplánujte jeho přípravu, kdy budete doma v blízkosti vaší mrazničky. Nejen proto, že je potřeba pro základ dortu sáček mraženého ovoce, ale také proto, že každou vrstvu dortu je třeba zamrazit, aby nám udělala duhový efekt vrstev podle použitého ovoce.

Ovoce zvolte podle barev i chutí nebo podle vašich pokladů v mrazáku

Pro základ lze použít jakékoliv mražené ovoce, pro chuť, ale i proto aby se dort i líbil je dobré použít směs borůvek, jahod, malin a červeného i černého rybízu, která krásně vynikne svoji sytou barvou. Svým červeným odstínem krásně dort oživí. Pro další vrstvy vyberte mango a kiwi pro chuťové i barevné odlišení. Vše dohromady spojí bílý jogurt nejlépe řeckého stylu, tedy hustší variantu.

Cukr ano nebo ne? Tentokrát ano, a třeba i umělý

Cukr přidávejte po lžících k rozmixovanému ovoci, a tady se nechte unést vaší představě o tom, jak dort má být sladký, což může být u jednotlivých druhů ovoce a vrstev odlišné. Úplně bez cukru tento dort spíše nedoporučuji, ovoce může být kyselé a vždy jde o kompromis mezi chutí a použitým cukrem. A pokud v tomto případě nemáte v dortu tuk ( tedy jen v jogurtu)  ani mouku, klidně cukr přidejte, ať vám mražená pochoutka chutná, a o to tady přece především jde.

Dokonce doporučuji, abyste první vrstvu v dortové formě, tedy celé mražené bobulové ovoce zasypali dvěma lžícemi cukru, pokud použijete třeba rybíz nebo ostružiny a maliny, ovoci vylepší chuť. Další vrstvy jsou již mixovány s jogurtem, takže vždy ochutnávejte a cukr přidávejte podle vaší chutě.

Servírujte jen mírně rozmražené, abyste dort mohli krájet

Před servírováním ponechte alespoň 15 – 20 minut dortu čas, aby povolil, tedy aby se dal pohodlně krájet a především proto abyste ho nejdříve mohli vyndat z dortové formy, tedy použijte formu s odnímatelným dnem a se sponou.  Nezapomeňte dort ozdobit a to buď opět mraženým ovocem, který vám sám o sobě dort osvěží mrazivým závojem anebo zdobte sezónním čerstvým ovocem. Přidejte nějaký zajímavý druh máty, třeba jablečnou nebo čokoládovou. Vše je dovoleno a záleží jen na vaší fantazii. Ideální dort jako osvěžující dezert na letní slavnosti, nestačí ani roztát.

Tak se osvěžte!

Mražený ovocný jogurtový dort

Potřebujeme:

500 g mraženého bobulovitého ovoce (ostružiny, černý a červený rybíz, borůvky, jahody)
3 velká zralá manga
8 kusů kiwi (asi 500 g)
700 g bílého jogurtu, nejlépe řeckého typu
6-10 lžic cukru nebo umělého sladidla

dortová forma o velikosti 20 cm

Postup:

Nejdříve si připravíme dortovou formu s odnímatelným dnem. Vezmeme asi polovinu mraženého ovoce a položíme ho na dno dortové formy, aby bylo zaplněné, pokud je ovoce kyselejší, jemně posypte 2 lžícemi cukru. Zbytek mraženého ovoce dáme do elektrického mixéru, přidáme 3 lžíce cukru a 300 g jogurtu a vše rozmixujeme. Směsí polijeme mražené ovoce ve formě, přikryjeme potravinovou fólií a dáme do mrazáku na 1 až 1,5 hodiny. Mezitím si oloupeme a nakrájíme na větší kusy zralá manga a rozmixujeme je s 2 lžícemi cukru a 200 g jogurtu.

Dort po hodině a půl vyndáme z mrazáku, polijeme ho mangovou směsí s jogurtem a cukrem a dáme opět do mrazáku na stejnou dobu zamrazit. Nyní si oloupeme kiwi, odstraníme tvrdou šťopku a rozmixujeme se zbytkem jogurtu a 2 lžícemi cukru. Kiwi směsí doplníme poslední vrstvu odpočinutého mraženého dortu, opět přikryjeme fólií a dáme mrazit na další 2 hodiny, případně déle nebo přes noc. Před podáváním dort vyndáme z mrazáku na talíř a necháme 15-20 minut stát, aby se dal dobře krájet. Ozdobíme mraženým ovocem nebo čerstvými malinami, borůvkami a jahodami a přidáme jablečnou mátu na ozdobu.

Dětem se zavděčíte i dozdobením a dochucením šlehačkou, případně polijte ovocnou omáčkou.