Hummus se zapečenou červenou řepou se sýrem feta a čerstvou mátou překoná vaše očekávání

with Žádné komentáře

Hledáte nějaký lehký oběd nebo večeři a nevíte, jak na to? Zkuste nejen běžný salát, ale osvěžte se a především se zasyťte velmi zdravou pochoutkou z cizrny. Dip nebo pomazánka z cizrny, ať už této pochoutce říkáme jakkoliv, ze Středního východu se sezamovou pastou tahini a nádherně matoucím názvem hummus je tady! Překoná vaše očekávání.

Nač jen klasický hummus, když můžete mít desítky variant?

Tato zdravá pomazánka z cizrny neboli římského hrachu vás ujistí, že zdravé a chutné luštěniny právem patří na náš stůl. A nejen ty klasické! Existuje jich tolik variant, stačí se jen rozhodnout, kterou právě připravíte. V Británii se hummus stal nezbytnou součástí sortimentu všech supermarketů, které se předhánějí, kolik druhů hummusu budou nabízet.

Celá oddělení chlazených regálů obsahují až 20 druhů, stačí si jen vybrat: klasické hummusy bez příchutí, jen s olivovým olejem a třeba i méně tučné, nebo s koriandrem, s karamelizovanou cibulí, s uzenou paprikou, hummusy po marocku s osmaženou pikantní cizrnou, s pečenými paprikami, pálivé s chilli příchutí, s citrónem, se zeleným chřestem a boby, s rajčaty, ale třeba i s červenou řepou. Přináším recept právě na tuto zcela neobvyklou kombinaci, kdo má rád hummus a červenou řepu, může si současně pochutnávat na obojím!

Zářivě růžová barva láká

Jak je vidět, i barva hummusu může rozhodnout o tom, který zvolíte. Původní barva hummusu je světle béžová, s přidáním koriandru zezelená, s paprikou na vás dýchne zářivě oranžový odstín a s karamelizovanou cibulí zase hnědé tóny. Hummusu se zapečenou červenou řepou se ale nic nevyrovná. Nechte zlákat jeho nádherně zářivě růžovou barvou, pak ho dolaďte bílým sýrem feta a uzavřete svěže zelenou barvou mátových lístků. Této barevné paletě není co vytknout a o chuti ani nemluvím. Pokud se vám zdá, že recept je na více dávek, je to záměr. To, co nesníte první den, vám sice vydrží v lednici další tři dny, ale ještě lepší je hummus ihned nadávkovat do krabiček, zakapat olivovým olejem, zaklapnout víčkem a dát do mrazáku. A pak už jen vyndáváte, kdykoli dostanete na tuto výtečnou pochoutku chuť.

Hummus se zapečenou červenou řepou, sýrem feta a mátou

pro 4 velké dávky

Ingredience:

6 středně velkých bulv červené řepy
2 plechovky (po 300 g) naložené cizrny anebo 500 g sušené
4 středně velké  stroužky česneku
4 lžíce sezamové pasty tahini
4 lžíce extra panenského olivového oleje
3 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce mořské soli

K servírování:

200 g sýra feta
čerstvá máta
sezamová zrníčka
kapka olivového oleje
kousek pečiva

Postup:

Pokud používáme sušenou cizrnu, namočíme ji den předem do vody a pak ji uvaříme do měkka, což může trvat až 3 hodiny. Rychlejší je koupit cizrnu naloženou ve vlastním nálevu.

Nejdříve si připravíme červenou řepu. Předehřejeme troubu na 200 °C . Na plech položíme větší kus alobalu tak, aby nám zůstaly delší konce na zabalení červené řepy. Řepu omyjeme, okrájíme vrchní a spodní část a celou ji oloupeme. Nakrájíme ji na čtvrtky, alobal trochu potřeme olejem a řepu na něj položíme. Alobal pevně uzavřeme, ale necháme trochu prostoru nad řepou, a dáme do trouby péct asi na 1 hodinu, dokud řepa nebude měkká, což vyzkoušíme píchnutím ostrého nože. Jakmile je upečená, odstraníme alobal a dáme vychladnout. Vychladlou řepu nakrájíme na menší kousky a dáme ji do většího mixéru.

Přidáme nejdříve cizrnu i s částí nálevu (zbylý nálev uchováme a případně použijeme, abychom získali správnou konzistenci hummusu), oloupaný česnek, pastu tahini, olivový olej, sůl, citrónovou šťávu a vše do hladka rozmixujeme. Pokud je hummus příliš hustý, přidáme nálev z naložené cizrny. Ochutnáme, případně ještě dokořeníme, tedy přidáme sůl a citrónovou šťávu, a zamícháme. Servírujeme na větší talíř, přidáme rozdrobený sýr feta, posypeme sezamovými zrníčky, zakapeme olivovým olejem a ozdobíme lístky čerstvé máty. Podáváme s pečivem anebo s nakrájenou zeleninou, mrkví, řapíkatým celerem anebo lupínky tortila či slanými tyčinkami. Zbylý hummus rozdělíme do hermetických misek, zakápneme olivovým olejem a dobře uzavřené dáme do mrazáku. Spotřebujeme do 1 měsíce.