Kadeřávek patří k těstovinám! Tagliatelle s pikantním vepřovým ragú a parmazánem

with Žádné komentáře

Jednoduché, přesto plnohodnotné a chutné jídlo italského střihu – to jsou tagliatelle s pikantním vepřovým ragú, kadeřávkem a parmazánem. Vepřové maso se dá koupit jako již připravená směs na pikantní anglické klobásky, kadeřávek natrháte na zasněžené zahradě a těstoviny a parmazán jsou suroviny vždy k nalezení v domě. Jídlo bude na stole za překvapivých 15 minut.

Anglické klobásky neboli sausage

Pravé anglické klobásky se za Kanálem umí perfektně, v současnosti letí mnoho výborných příchutí, kterých jsem napočítala více jak padesát druhů, ale hlavní zásada je, že musí mít minimálně 70 % masa. Samozřejmě se prodávají gurmánské s poměrem 97 % masa, takže víte, do čeho jdete. Pokud však nezavítáte do větších, nebo specializovaných řeznictví (Robertson, M&S) či supermarketů, musíte vystačit se směsí, kterou si připravíte doma. Při přípravě tagliatell vás to moc nezdrží, naopak výhodou je, že si můžete směs na ragú připravit podle vlastních chutí. Z koření bude potřeba, zejména dobré dochucení solí, bílým i černým pepřem a ovonění muškátovým oříškem a třeba i šalvějí.

Kadeřavávek je pravou zimní zeleninou, mráz ho neskolí

Kadeřávek neboli kadeřavá kapusta je v plné sezóně, už se u nás objevují i velmi zábavné variety s fialovými lístky, silně kudrnatými nebo až po dvoumetrové odrůdy Jersey Kale, takže je jen na vás, jestli sáhnete po jemnějším italském miláčkovi jménem Cavolo nero, anebo jestli si vystačíte s kadeřavou kapustou, kterou máte možná na zahradě jako mrazuvzdornou odrůdu. Oblíbenost kadeřávku stále roste, obsahuje spoustu prospěšných látek, takže se hledají nové a nové recepty, jak ho použít jinak než jako přílohovou zeleninu a la špenát.

Parmazán tentokrát není jen na ozdobu, ale je nutné ho nastrouhat přímo do pánve a ne jen k závěrečnému ochucení. Nezapomeňte také zachytit vodu z právě uvařených těstovin. To vše dodá tomuto pokrmu strukturu a chuť. S chilli papričkami pro tentokrát nešetřete, stejně jako s fenyklovými semínky, je překvapující, jak se tyto dvě koření báječně chuťově doplňují.

Vše se připravuje na pánvi a vše je za chvilku hotové. Přesně podle pravidel italské kuchyně.

Tagliatelle s pikantním vepřovým ragú, kadeřávkem a parmazánem

Ingredience:

450 g hotové masové směsi na vepřové klobásky nebo anglické párečky
2 banánové šalotky
3 stroužky česneku
1 lžička fenyklových zrníček
1/2 lžičky sušených chilli papriček
40 g parmazánu
25 g másla
2 velké hrsti kadeřávku, nejlépe Cavolo nero
250 g čerstvých nebo sušených tagliatelle

Na domácí přípravu masa:

400 g jemně mletého vepřového masa (max. 30 % tuku)
sůl
čerstvě namletý černý a bílý pepř
muškátový oříšek
sušená šalvěj

Postup:

Nejdříve si připravíme vepřové maso. Pokud nekoupíte hotové anglické párečky nebo směs na ně, připravíme si vlastní ochucenou směs. Do mísy dáme mleté maso, přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek a podle chuti sušenou šalvěj. Vše dokonale promícháme.

Pokud máme párečky, masovou směs vytlačíme ze střívka. V případě, že máme již připravenou směs na klobásky, není potřeba ji dále ochucovat.

Nejdříve si připravíme velký hrnec na tagliatelle, vodu přivedeme k varu a dobře osolíme. Mezitím

oloupeme šalotku a nakrájíme na kostičky. Česnek i se slupkou nožem rozdrtíme, sloupneme slupku a nakrájíme na kostičky. V hlubší pánvi rozpustíme máslo a cibuli a necháme zesklovatět. Jakmile začne zlátnout, přidáme po kouskách o trochu menších než golfové míčky masovou směs. Lehce po všech stranách osmahneme, dokud nebudou do zlatova a křupava. Přidáme chilli papričky, rozdrcená fenyklová semínka a na kostičky nakrájený česnek a vše ještě asi 2 minuty opražíme.

Omyjeme kadeřávek a odstraníme tuhé stonky, u odrůdy Cavolo nero podélně vyřízneme stonky, a kadeřávek nakrájíme na menší kousky. Běžný kadeřávek spaříme v cedníku vařící vodou, u Cavolo nero nebo jemných odrůd to není potřeba.

Těstoviny uvaříme podle návodu, slijeme vodu, ale část vody zachytneme do většího hrnku nebo misky. Okapané těstoviny přidáme do pánve k masu, přidáme kadeřávek, vše zalijeme hrnkem vody z těstovin a zasypeme čerstvě nastrouhaným parmazánem. Mícháme, aby se vše spojilo a těstoviny nasákly chuť. Podáváme horké, zasypané ještě trochou parmazánu.