Sia – unikátní koncept asijské fusion v Praze. Blížíme se k Londýnu i New Yorku

with Žádné komentáře

Dříve než napíšu nějakou recenzi, většinou navštívím podnik vícekrát. Do Sia restaurantu jsem zavítala hned čtyřikrát! Přiznávám, že v tom nebyla jen zvědavost a snaha být objektivní, ale především touha se vrátit zpět a dát svou oblíbenou asijskou kuchyni a vyzkoušet snad vše, co tady nabízejí. I přes skromně vypadající jídelníček (s ohledem na velikost restaurace) jsem to nestihla. Ale netáhne vás sem jen jídlo, hlavně si chcete užít uvolněnou atmosféru, relaxaci, vracíte se, abyste se potěšili nejen pohledem, ale též si vychutnali všechny exotické chutě, jež vám celá léta unikaly, jejich propojení, a v neposlední řadě se chcete nechat perfektně obsloužit. Budu upřímná, zašla jsem si do Sia i jen tak…zírat.

Praha začíná přepisovat gastromapu Evropy

Při mých pravidelných návštěvách New Yorku mě to táhlo do Spice Market, honosného  konceptu asijské street food, kde jsem si v několika patrech podmanivě exotického prostředí s vynikajícími pokrmy připadala jako v jiném světě, a myslela jsem si, že tohle v Čechách nikdy nebude. Nakonec musím s radostí konstatovat, že opak je pravdou. V Londýně jsem si včera raději zašla na japonský ramen do malé “ramenárny” poblíž Covent Garden, abych náhodou nenarazila na něco lepšího, než je Sia v Praze, i když pochybuji.

To, co se děje v Praze během posledních let, je opravdová gastronomická revoluce, která svědčí o jediném: Praha začíná přepisovat gastronomickou mapu Evropy. A Sia je toho důkazem.

Jen čínskou kuchyni nehledejte, předvádí se vám fusion

V samém centru města, když se vydáte z náměstí Republiky k Masarykovu nádraží, byste možná přehlédli moderní výlohu, kde vás do svých útrob láká obrovský čínský drak. Jakmile ale vejdete, jste ohromeni neobvyklým pojetím konceptu několika otevřených kuchyní ve třech patrech, tedy žádná klasická “čína” s fotkami skoro stejných pokrmů a kočičkami mávajícími na pozdrav. Když je vám odebrán kabát a vzhlédnete vzhůru, vidíte přesně to, co v každém China Town; zavěšené do křupava upečené marinované kachny, ale i ty, které jsou nahé a jen se macerují, aby mohly svoji křupavost a chuť teprve projevit.

Na výběr, kam se usadit, moc vlivu nemáte, jednoduše si sednete tam, kam obsluha určí, a je to tak správně, bez rezervace to raději ani nezkoušejte. Ať už vás usadí do jakéhokoliv patra, vidíte přímo do kuchyní, tedy klasické street food, míjíte “nudlárnu”, kde se pro vás připravují originální domácí těstoviny pro polévky ramen a pánve wok (popravdě přece byste jiné ani nečekali) a nadýchané plněné knedlíčky dim sum. Pokud budete mít štěstí a je vám zima a budete se chtít najíst i s nějakým tím zážitkem navíc, sejděte úplně dolů… čeká vás rozpálený gril s dřevěným uhlím a velký bar, ze kterého uvidíte, jak se grilují po asijsku masa, houby, ryby a mořské plody. Ryby tady také plavou nad vámi v obrovských kaskádovitých akváriích, to když přijdete s větší společností a usadí vás do salónku vedle grilu. Jako v autentické Asii si budete připadat v prostředním otevřeném prostoru, kde je i atrium s bambusy a kde snad čekáte už jen tu koalu.

Ostatní hodnocení nechávám na každém návštěvníkovi, protože prostor se nedá jednoznačně uchopit, je to složité kvůli tomu, že každé patro je vlastně zavěšené v prostoru. Každopádně je to jeden z nejlepších moderních interiérů restaurace perfektně skloubený a vtěsnaný do budovy Šporkova paláce. Vy se jen díváte na neopakovatelnou explozi nápadů a detailů, které vás ohromí čistotou stylu skloubeným s asijskými prvky, jež se ukazují všude, kam jen dohlédnete.

V Sia nejde jen o čínskou kuchyni, i když kachny a knedlíčky jsou základem. Působí zde vlivy všech asijských kuchyní, jejich vzájemné propojení a stejné postupy, tedy dokonalé fusion, takže je z čeho vybírat. Přesto je jídelníček jaksi střídmý, minimalistický (plný tajemných znaků, takže si i zaluštíte), ale to je jen zdání. Kvůli pochopení je orientován do skupin takto: čínská kachna a čínské bbq, wok, dim sum, nudle a polévky, rabata gril, zelenina a saláty, rýže a chléb a nakonec dezerty. Nabídka nápojů zabírá téměř stejný prostor jako samotná jídla. Mohu vás ujistit, že si tady vyberete. Hlavně nečekejte klasické servírování menu, jídla jednoduše přicházejí, jak je připravují, a většinou všechna najednou. Je to především o tom, jak se asijská kuchyně podává, tedy tzv. sharing, kdy sdílíte jídlo s ostatními. Věřte, že to nesmírně sbližuje.

Kachny skvostné chutě a mnohem víc a za přijatelné ceny

Ochutnala jsem od každého něco, jen blízko ke grilu jsem se ještě nedostala, ale to také doufám přijde.

Kachna skvostné struktury i chutě, neopakovatelně lahodná grilovaná treska na kari, hluboce silný ramen z vepřového masa s čerstvým plátkem osvěžujícího zázvoru a smažené knedlíčky z rýžového těsta s vepřovým masem… zkrátka řečeno, jídlo je skvělé! Na talíři a v miskách se vám zde předvádí to nejlepší, co asijská kuchyně umí.

Zakončete asijskou zkušenost dezertem, k osvěžení tu nabízejí sorbety i zmrzliny (třeba z tonka fazolek, chuťově se jich neobávejte), stejně jako thajské palačinky z kokosového mléka. Vyzkoušejte i speciální Sia kávu s japonskou whisky a chilli, což je intenzivní zážitek!

Přivítala bych jen dvě změny: větší konvičky na čaje, zatím jsou o velikosti většího šálku na espresso, a více osvěžujících salátů z vietnamské či thajské kuchyně.

Jinak sem můžete chodit stále, připravují i polední menu, která se budou střídat, což nakonec dává větší smysl. Za projektem stojí znalý šéfkuchař z hotelu Mandarin Oriental a porotce z masterchef Jiří Štift, což již samo o sobě je jistotou, a za realizací společnost Together.

A pokud stále nevíte, co je Sia, věřte, že nejde o firmu prodávající zdařilé bytové doplňky, ale o Asia bez A. Zdá se mi to velmi vtipné, odpovídající celému modernímu stylu restaurace, která v Praze v takovém rozsahu chyběla. Jednoduše impozantní interiér, uvolněné prostředí, moderní koncept, rozumné ceny a fantastické jídlo.

Dovolím si říci, že byste možná podobnou nenašli ani v Londýně ani v New Yorku. Není to krásné?

Kontakt

SIA Restaurant
V Celnici 1034/6
110 01 Praha 1

www.siarestaurant.cz