Ačokča – exotický název pro okurku, kterou můžete pěstovat na vaší zahrádce

with Žádné komentáře

Když jsem nedávno dostala od náruživého zahrádkáře Libora sáček plný světle zelených lusků s tajemným úsměvem, ať si z toho něco připravím, měla jsem za to, že jde o nějakou odrůdu paprik. Teprve po bližším zkoumání jsem se začala těšit, co z této exotické okurky z milým názvem ačokča, připravím. Musela jsem vycházet z velikosti plodů a teprve poté hledat způsoby jak ji připravit, jednoduše jsem ji zapekla se sýrem a byla více než lahodná. Povedlo se a já se těším, že už příští rok se bude tahle exotická okurka pnout na mém plotě zahrádky.

Připravila jsem jí i pro natáčení pořadu České televize Polopatě.

Co je vlastně ačokča?

Ačokča též korila nebo lidově paprikookurka je lahodná zelenina snoubící v sobě jemnou chuť okurky a šťavnatost papriky. Její původní domovinou je sice Střední Amerika, proto také její název ačočka je z prastarého jazyka peruánských Indiánů. Velmi dobře se jí daří i na našich zahrádkách. Lze jí pěstovat jak ve skleníku, nebo na zahrádce. Pěstuje se pro své nezralé plody a listy, které se používají jako zelenina. V Evropě je málo známá, vzhledem je podobná paprice a chutí okurce. Je známa též pod názvy divoká okurka, či mexická okurka. V Angličtině se nazývá “stuffin cucumber”, tedy okurka k nalpění.

Nejen běžná okurka, ale i zdravá zelenina do kuchyně

V syrovém stavu pomáhá proti cukrovce, snižuje cholesterol a vysoký krevní tlak.  Používá se při léčbě respiračních chorob a preventivně působí proti aterosklerózeVejčité lusky mají v kuchyni všestranné použití. Plody lákají strávníky svou jemností a lahodnou chutí. Proto ja ačočka oblíbenou součástí teplé i studené kuchyně. Plody se konzumují syrové, dušené nebo vařené, použití i příprava je obdobná jako u paprik.

Plody lze i nakládat společně s okurkami, cibulkami a karotkou do sladkokyselých nálevů nebo nakrájené na menší kousky sušit a přes zimu použít v kuchyni např. do zeleninových polévek. Malé plody mají za syrova hráškovou chuť, konzumují se celé. Větší plody je lépe rozříznout, protože mohou obsahovat tvrdá semínka, které je vhodné před konzumací odstranit.

Ačokča plněná sýrovou směsí

Ingredience:

větší miska ačokči
2 lžíce zakysané smetany + 2 lžíce na ozdobu
2 lžíce jemně našlehané gorgonzoly
4 lžíce jemně strouhaného čedaru
4 plátky anglické slaniny nebo špeku
2 jarní cibulky
sůl
máslo na vymazání

Postup:

Lusky podélně rozkrojíme a vydlabeme. V misce smícháme gorgonzolu, strouhaný sýr a povolíme zakysanou smetanou. Naplníme plody ačokči, navrch dáme plátek anglické slaniny a poskládáme je do máslem vymazané zapékací misky.

Vložíme do trouby, rozehřáté na 180°C, pět minut necháme rozehřát máslo a zalijeme trochou horké vody. Pečeme dalších dvacet minut. Před podáváním ještě přidáme lžíčku zakysané smetany a kolečka jarní cibulky.
Podáváme jako předkrm s opečeným světlým toustem, ale i jako hlavní jídlo třeba s bramborem.

Zdobíme několika lístky čerstvé bazalky